Jon Rahm nousi Mastersin sankariksi: ”Tämä on hetki josta olen uneksinut”

Jon Rahm (oik.)ja caddie Adam Hayes voittivat The Mastersin selvällä neljän lyönnin erolla Phil MIckelsoniin ja Brooks Koepkaan. Kuva Getty Images

Jon Rahm roikkui lauantai-iltapäivästä finaalikierroksen neljännelle reiälle Brooks Koepkan varjona. Päästyään rinnalle ja ohi espanjalainen jatkoi vakuuttavaa nousuaan The Mastersin voittoon. Rahmista tuli ensimmäinen eurooppalainen, joka on voittanut US Openin ja The Mastersin.

The Mastersia pelattiin sunnuntaina pitkän kaavan mukaan perjantain ja lauantain kierrosten jäätyä myrskyn, puiden kaatumisen ja kovien sateiden johdosta kesken.

Brooks Koepka pääsi aloittamaan sunnuntain kolmannen kierroksen seitsemänneltä viheriöltä neljän lyönnin johdossa Jon Rahmiin. Nelinkertaisen major-voittajan johto puolittui parissa minuutissa kahteen hänen missattuaan par-puttinsa ja Rahmin upotettua vain hieman lyhyemmän birdieputin vajaasta kolmesta metristä.

Rinnalle Rahm ei kolmannella kierroksella päässyt, ja neljännen kierroksen alkuvaiheillakin hän oli kahdella ensimmäisellä reiällä altavastaajajana.

Kolmannnella Rahm voitti puttikilpailun katkaisten samalla pitkän birdiettömän jaksonsa. Neljännellä Koepka teki bunkkerin kautta bogeyn, kuudennella toisen chipin karattua alamäkeen viheriön väärälle reunalle.

Tässä vaiheessa Rahm siirtyi johtoon josta ei enää luopunut.

”Pelaamisemme ei ollut virallisesti match-playta, mutta siltä se tuntui ja varmasti näyttikin. En odottanut Brooksin pelaavan huonosti, joten minun piti haastaa hänet taisteluun”, Rahm kuvaili asetelmaa

”Pelasin ja löin erinomaisesti. Kahdeksannella tekemä seuraava birdie oli hyvin merkityksellinen”, nosti Rahm esiin par-viitosen, jossa hänen loistava lähestymisensä muutaman kymmenen metrin päästä päätyi alle puoleen metriin.

Yhdeksännellä Rahm teki epäonnekkaan bogeyn. Lähestymislyönti näytti jäävän aivan reiän viereen, mutta spinni antoi pallolle alkuvauhdin viheriön ulkopuolelle, josta espanjalainen otti chipin ja kaksi puttia.

Kärkipaikka ei bogin jälkeenkään näyttänyt olevan vaarassa. Rahm oli kokonaisvaltaisesti vahvempi, ja johtoon päästyään parivaljakossa henkisesti niskan päällä.

”13:n birdie tuntui lähes ratkaisevalta”, myös seuraavalla birdien tehnyt Rahm muisteli onnistumisia, jotka avasivat hänelle pitkän kunniakujan kohden uran toista major-voittoa.

Brooks Koepkasta ei ollut enää kirittäjäksi, viimeisillä väylillä Rahm tiesi, että myös päivän kovimman tuloksen (65,-7) tehnyt Phil Mickelson pysyy siistillä pelillä takana.

Phil Mickelson näytti pitkää nenää arvostelijoilleen

Rahm (69) kukisti Koepkan (75) neljännellä kierroksella kuudella lyönnillä. Voittomarginaalia Koepkaan ja 52-vuotiaaseen Mickelsoniin kertyi neljä lyöntiä.

Mickelsonilla on Augusta Nationaliin liittyen erikoisosaamista ja rutkasti kokemusta, jotka mahdollistivat pitkän heikon jakson jälkeen sensaatiomaisen hyvän suorituksen.

Kierrostulos (-7) oli hänen uransa paras Mastersin finaalipäivänä. Sijoittuminen viiden joukkoon 52-vuotiaana on myös uusi Mastersin ennätys.

Mickelson on saanut syystäkin paljon kuraa päälleen viimeisen kahden vuoden aikana puheistaan ja toiminnastaan LIV Golfin ja PGA Tourin välimaastossa.

Edellisen vuoden kisassa hän ei ollut mukana jäätyään oma-ehtoiselle sapatille. LIV Golfin kisoissa peli ei ole kulkenut parhaiden vuosien malliin, mutta konkari on kertonut yhdeksi tärkeimmistä tavoitteistaan voittaa vielä 1-2 majoria.

Näille puheille on naureskeltu varsin paljon. Viikonloppuna Lefty osoitti kykynsä kentällä, joka hänen peliinsä sopii lähes täydellisesti.

Toukokuussa Mickelson osallistuu PGA Championshipiin, jonka hän voitti edellisellä osallistumiskerrallaan 2021. Ikää oli tuolloin 50 vuotta, hän on ainoa seniori-ikäisenä voittoa majorissa juhlinut pelaaja.

Mickelson on läpi uransa kyennyt kasaamaan itsensä menestykseen, voittoihin pitkienkin synkkien jaksojen jälkeen.

The Masters 2023 on tästä parhaita, ellei paras työnäyte. PGA Championshipin jälkeen hän oli karsiutunut kolmessa neljästä pelaamastaan majorista, ja jäänyt neljännessä sijaluvulle 62.

Kolmannella kierroksella kärkiparin kantaan noussut Viktor Hovland missasi finaalikierroksella alussa pari hyvää birdie-paikkaa. Hän menetti hetkessä ja halvalla tavalla mahdollisuutensa kärkiparin uhkaamiseen kuudennen väylän tuplabogillaan.

Norjalainen jakoi seitsemättä sijaa kisassa, jossa neljännen kierroksen hyvissä olosuhteissa kärkikuusikkoon nousivat Mastersin aiemmista voittajista Mickelsonin lisäksi myös Patrick Reed sekä Jordan Spieth.

LIV Golfin pelaajien menestys ylitti kaikki odotukset. Mickelson ja Koepka jakoivat toista sijaa, Reed sijoittui neljänneksi.

Kuudes espanjalaisvoitto Mastersissa

Jon Rahm oli kisan jälkeen hyvin tunteikas kertoessaan kuinka merkityksellistä oli voittaa The Masters Seve Ballesteroksen syntymäpäivänä. Seven toisesta Mastersin ykköstilasta on kulunut tasan 40 vuotta.

Kun Ballesteros voitti ensimmäisenä eurooppalaisena huhtikuussa 1980, oli golfin perinteikkkäimmällä majorilla, The Openilla historiaa jo 115 vuoden ajalta.

Kahteen voittoon (1994,1999) yltänyt Jose-Maria Olazabal oli vuoden 2017 ykkösen Sergio Garcian tavoin mukana kisassa.

Eurooppalaisilla on Mastersista sunnuntain jälkeen 14 ykköstilaa. Näistä espanjalaisten osuus on kuusi.

”Seve oli suuri idolini. Hänen esimerkkinsä on antanut minulle mallia omaan tekemiseeni”, Rahm muistutti.

Merkityksellistä Rahmin saavutuksessa on sekin, että hän nousi ensimmäiseksi eurooppalaiseksi, joka on voittanut sekä US Openin ja The Mastersin.

Voitto nostaa espanjalaisen myös maailmanlistan ykköseksi. Palkintorahaa hän kuittaa majoreissa ennätyksellisen summan, 3,24 miljoonaa dollaria.