Hyppää sisältöön

John Paramorin ja Seve Ballesteroksen kädenvääntö Valderramassa jää lajin historiaan – tuomarilegenda työskenteli 44 vuotta DP World Tourilla

John Paramorin jykevä hahmo golfautossaan ja pelaajien keskellä tuli vuosikymmenten aikana tutuksi kaikille lajia television kautta seuranneille. Kuva: Getty Images

DP World Tourin ja PGA Tourin kisoissa peli keskeytetään lauantaina minuutiksi 67-vuotiaana kuolleen John Paramourin muiston kunnioittamiseksi.

DP World Tour ilmoitti perjantaina sivuillaan, että kiertueen pitkäaikainen päätuomari on hävinnyt kaksi vuotta kestäneen taistelunsa syöpää vastaan.

John Paramor oli juniorivuosinaan menestyksekäs kilpagolfari, jonka kiinnostus golfin sääntöjä kohtaan ohjasi hänet kentän laidalle järjestämään ja tuomaroimaan jo parikymppisenä.

Nuorukainen ehti toimia European Tourilla pelanneen Peter Butlerin caddienä yhden kauden ajan, kunnes hänet pestattiin kiertueen palvelukseen.

Paramor kouluttautui tuomariksi ja teki DP World Tourilla yli 40 vuotisen uran, toimien päätuomarina kaudesta 1989 eläköitymiseensä (2020) asti. Tämänkin jälkeeen hän oli vielä mukana tuomaroimassa yksittäisissä kisoissa.

Paramorin toimenkuvaan kuului myös yhteistyö lajin mahtijärjestöjen R&A:n ja USGA:n kanssa etenkin sääntöjen kehittämiseen liittyen. Paramor oli luonnollisesti tuomarina kymmenissä majoreissa sekä Ryder Cupissa.

DP World Tourin johtaja Keith Pelley, painotti kiertueen sivuilla muistokirjoituksessa Paramourin elämänuraa seuraavasti:

”Sanaa Iegenda käytetään urheilussakin jopa turhan usein. Se on kuitenkin oikeutettu määritelmä John Paramourin kohdalla.”

Paramor piti päänsä Seve Ballesteroksen vedätyksessä

Paramor pääsi ja joutui usein tilanteisiin, joissa pelaaja haki kyseenalaisinkin keinoin etua sääntösovellutusten kautta. Ikimuistoisimmaksi hän nimeää Volvo Mastersin 1994 tapahtumat Valdderramassa

John Paramorin ja Seve Ballesteroksen välinen kädenvääntö Valderraman viimeisen väylän karheikossa oli tuomarilegendan uran kiperin paikka.

Seve Ballesteros kamppaili voitosta. Viimeiselle reiälle hän lähti tilanteesta, jossa birdie olisi tuottanut ykköstilan, parilla tulisi uusinta.

50 kertaa urallaan voittanut Ballesteros löi avauksensa kuitenkin oikealle karheikkoon. Pallo oli lähes kiiinni paksun puun rungossa. Mitään mahdollisuutta lyödä viheriölle ei käytännössä ollut.

Tämän artikkelin kirjoittaja seurasi tapahtumia alusta loppuun eturivissä paikan päällä. Ballesteros kutsui tuomarin paikalle. Hän näytti pallon lähistöllä olleita jälkiä, joiden esitti olevan eläimen tekemiä. Tällä perusteella Ballesteros katsoi saavansa paikasta vapautuksen.

Tuomari ei tarinaa niellyt, yleisön seassa tunnelma oli epäuskoinen. Ballesteros näki sellaista, mitä kukaan muu ei havainnut.

Paikalle kutsuttiin päätuomari John Paramor. Espanjalaisen näkemys ei millään tavoin vakuuttanut Paramouria, joka kuitenkin kuunteli ja keskusteli pelaajan kanssa toistakymmentä minuuttia. Peli keskeytyi ratkaisevilla hetkillä yhteensä noin 20 minuutin ajaksi.

Mieleenjäävin hetki oli se, kun väsyttämistaktiikka mauttoman pitkään käyttänyt Ballesteros kysyi Paramourilta

”Minulla on mielipiteeni ja sinulla omasi. Mitä me seuraavaksi teemme?”

Paramor kertoo linkitetyssä haastattelusta tuntemuksistaan tapahtumasta, jossa hän lopulta otti ohjat käsiinsä ja vihelsi pelin poikki antamatta vapautusta.

Tahdonvoimalla ja tuomari väsyttämällä voittoon. Tämä oli Seve Ballesteroksen strategia 1994 Valderramassa.

Etsi luettavaa