Hyppää sisältöön

John Daly on Yhdysvaltain Matti Nykänen

John Dalyssä ja Matti Nykäsessä on paljon yhteistä

John Daly ja Matti Nykänen nousivat lajiensa huipulle, vaikka elämäntavat ovat olleet epäterveelliset. Takatukan lisäksi heitä yhdistävät avioerot, alkoholiongelma ja kyky päästää suustaan sanontoja, jotka jäävät elämään. Niin, ja ovathan molemmat ehtineet myös levyttämään.

Rakkaudesta

Sekä John Daly että Matti Nykänen ovat olleet naimisissa useita kertoja. Daly on avioitunut neljästi, Nykänen peräti kuusi kertaa. Heillä jos keillä luulisi olevan jaettavana rakkauteen liittyviä elämänviisauksia, ja näin todella on:

Matti Nykänen: ”Rakkaus on kuin lankakerä – se alkaa ja loppuu.”

John Daly: ”Hän (tuleva vaimo) sanoi, etten pidä blondeista ja golfareista, mutta tykkään lihavista kundeista. Silloin tiesin, että minulla on mahdollisuus.”

Alkoholista

Kumpikaan ei ole kiistänyt alkoholismiaan.

Matti: ”En suosittele antabusta kenellekään. Sen kanssa tulee ryypätessä ihan kammottava olo.”

John: ”En ole koskaan pystynyt juomaan ainoastaan kolmea tai neljää olutta. Yksi on liikaa ja kymmenen ei ole riittävästi. Asia on ollut näin yläasteelta lähtien.”

Rahasta

Kumpikin miehistä on sisäistänyt sanonnan: käärinliinassa ei ole taskuja.

Matti: ”Mä en mene siihen lankaan, että alkaisin haalimaan jotain omaisuutta.”

John: ”Kiistämättä voin hävitä kaiken uhkapelaamalla ja ryyppäämällä, eikä ole järkeä kieltää sitä. Se on minulla verissä.”

Urheilufilosofia

Matti Nykäsen tahattoman komiikan tasolle John Daly ei yllä, mutta hän on sisäistänyt Juhani Tammisenkin korostaman Keep it Simple Stupid -ajattelutavan.

Matti: ”Kun sä lähdet hyppyyn, sä olet ihan yksin. Sä joudut siinä hyppyrinnokalla tekemään yksinäsi ihan omat ratkaisut. Sä oot siellä ylhäällä ihan up yours.”

John: ”Lyön palloa niin kovaa kuin pystyn. Jos löydän sen, lyön uudestaan.”

Musiikki

Molemmat miehet ovat levyttäneitä artisteja. Daly laulaa ja soittaa juurekasta amerikkalaista rock-musiikkia, jossa on country-vivahteita. Matti Nykänen tyylilaji lienee lähellä suomalaista iskelmä-disko-humppaa. Tässä molempien tyylinäytteet biiseistä, jonka sanat kertovat heidän leipälajeistaan. Ensin John Dalyn biisi I Hit it Hard:

Ja tässä Matti Nykäsen Vain mäkimies saa tietää sen:

Parisuhdeväkivalta

Sekä Nykänen että Daly ovat päätyneet otsikoihin parisuhdeväkivallan takia – ja Nykänen myös vankilaan saakka.

Miehiä erottaa toisistaan kuitenkin se, että Nykänen on puukottanut vaimoaan, kun taas Dalyn perheessä roolit olivat taannoin toisin päin. Tosin Dalyn toinen vaimo syytti häntä taannoin pahoinpitelystä, mutta Daly on kiistänyt väitteen jyrkästi.

John Daly: ”Se oli elämäni noloin päivä: ihmiset ajattelivat, että olin lyönyt vaimoani.”

Matti Nykänen: ”On kaksi osaa ihmisiä. Joku vetää huumeita, joku urheilee, joku vetää itsensä loppuun ja joku vaan nukkuu. Minä kuulun siihen porukkaan, joka nukkuu, urheilee, rakastelee ja hakkaa itseään ja voipi olla, että siinä joskus osuu toiseenkin ihmiseen.”

Elämästä

Vaikka elämä on ollut molemmille ajoittain rankkaa, sekä Daly että Nykänen jaksavat suhtautua positiivisesti tulevaan.

John Daly: ”Elämä on yhtä kun muistot. Ihmiset, jotka vellovat huonoissa muistoissa, eivät tule nauttimaan hyvistä asioista, joita on tulossa.”

Matti Nykänen: ”Elämä on ihmisen parasta aikaa.” ja ”Jokainen tsäänssi on mahdollisuus.”

Etsi luettavaa