Hyppää sisältöön

Jin Young Ko häikäisi Tour Championshipissa – Matilda Castrénin kuuma kesä jää suomalaisen golfin historiaan

Matilda Castrénin loistava kesä huipentui sankaruuteen Solheim Cupissa

Korean Jin Young Ko uusi ykköstilansa LPGA:n finaalissa kuitaten jättipotin ja vuoden pelaajan tittelin ennen Nelly Kordaa

LPGA:n päätöskisa Floridan Naplesissa päättyi edellisvuoden tavoin Jin Youg Kon juhliin. 
Ko voitti ennätystuloksella -23  lopulta vain lyönnillä ennen Japanin Nasa Hataokaa, joka räväytti viikonloppuna tauluun tulokset 64-64.

Rannevammasta kärsineen Jin Young Kon näytös kenttäpelin osalta oli kuitenkin omassa luokassaan. Hän haki peliään avauskierroksella ensimmäisen yhdeksän reiän ajan missaten peräti viisi viheriötä lähestymisillään.

Tämän jälkeen Ko oli silkkaa rautaa, hän osui 63 kertaa peräkkäin viheiöihin oikealla lyöntimäärällä, pelasi tämän jakson 23 alle parin ja kuittasi voitostaan ennätyksellien 1,5 miljooonan dollarin potin. 
Samalla hän nappasi Nelly Kordan nenän edestä vuoden pelaajan tittelin sekä rahalistan voiton.

Korealaisen syksyn vire oli omassa luokassaan. Seitsemästä viimeisestä kisastaan hän voitti neljä ja oli heikoimmillaankin kuudes. Kauden ensimmäisen ykköstilan viidestä hän voitti kesäkuussa lyönnin erolla ennen Matilda Castrénia.

LPGA Tour Championshipissa osallistujat saivat pelata varsin helpoksi viritettyä Tiburon Golf Clubia, jolla kärkikymmenikköön yltämiseksi vaadittiin tulos -15.

Castrénin kaudessa oli kolme jaksoa

Matilda Castrén ei löytänyt kateissa ollut pelivirettään kauden päätöskisassa. Yhteistuloksella 70-77-70-74,+3 hän jäi 26 lyöntiä voittajalle ja 15 kärkikymmenikön viimeisille. 
60:n pelaajan kilpailussa sijoitus oli 55:s. 

Sensaatiomaisen kauden pelanneen suomalaisen kaudessa oli selkeästi kolme eri vaihetta menestyksen osalta. 
Ensimmäiset neljä kisaa eivät vielä enteilleet sensaatiomaista kesää, jossa oli kymmenen kilpailun ilotulitusvaihe.

Syksyn kuudessa viimeisessä taistossa suomalaisen terä oli tylsä ja kärki kaukana edellä.

Kauden neljässä ensimmäisessä kilpailussa hän haki tuloillaan olevaa huippukuntoa karsiutuen kahdesti, ollen kerran 12:s ja 63.
US Openin karsinnat, joista Castren vahvan esityksen kautta sai toisen tarjolla olleista paikoista oli merkittävä käänne kesää kohden mentäessä.

Tästä käynnistyi loistava kymmenen kisan menestysten sarja.

US Openissa sijoitus oli 30:s, paljon parempaankin oli ainesta.  Majorin tavoin San Franciscossa pelatussa seuraavan viikon LPGA MEDIHEAL Championshipissa Castrén pysäytti kellot ja maailmantähdet voittamalla näytöstyyliin ensimmäisen kerran pääkiertueella.

Kymmenen kisan jakson ainoa karsiutuminen tuli heti perään LPGA Championshipissa.

Castrén ei kuitenkaan jäänyt yhden kisan sensaatioksi, vaan Teksasissa pidetyssä seuraavassa kisassa hän asetti kotinurkillaan pelanneen Jin Youn Kon nurkkaan.

Korealainen vei voiton lyönnin marginaalilla.  Ennen Euroopan kisoihin siirtymistään Castrén sijoittui vielä 15:ksi Ohiossa.
Vain viisi päivää edellisen kisan päättymisen jälkeen Castrén aloitti Turun Ruissalossa Gant Ladies Openissa menestysjahdin.

LET:n jäsenyyden saamiseksi tarvittu ykköstila tuli loistavan viimeisen kierroksen avulla lopulta näytöstyyliin.

Castrén oli tässä vaiheessa 1,5 kuukauden aikana noussut aivan uudelle tasolle, jossa hänen päällään oli jo melkoisia odotuksia Evian Championshipin, olympialaisten ja Women´s Openin osalta.
Näissä kaikissa hän oli tuloslistalla 20:n joukossa, jota entisestään vahvisti asemaa yhtenä Euroopan joukkuueen kuumimmista pelaajista Solheim Cupin lähestyessä.

Women´s Openin voittaja Anna Nordqvist halusi Castrénin parikseen nelinpeleihin ja nelipalloon. Parivaljakko selvisi urakasta hienosti, kaksi voittoa ja tappio.
Finaalipäivä oli Euroopan ja Matilda Castrénin juhlaa. Madde taisteli leijonan lailla omassa ottelussaan Lizette Salasia vastaan. Hän piti viimeisellä reiällä saavuttamansa johdon ja toi Euroopalle 14:n pisteen, joka jo varmisti voittopokaalin matkustamisen valtameren yli Eurooppaan.

Syksyn kilpailuissa vire oli kateissa

Solheim Cupin jälkeen Castrén piti useimpien muiden tavoin pienen tauon ja palasi kisakentille syyskuun lopulla. Paras terä oli kuitenkin poissa. Epätasaisuus vaivasi jo kahdessa ensimmäisessä, joissa sijoitukset (42.ja 27.) olivat vielä kohtuullisia. Neljässä viimeisessä Castrén oli kolmessa tuloslistalla viimeisten joukossa. Toiseksi viimeisessä kaksi ensimmäistä enteilivät paikkaa kärkikymmenikköön. Viikonloppu pudotti hänet kuitenkin sijalle 55.

Kausi loppuu Matilda Castrénin kannalta oikeaan aikaan. Loistavan kesän jälkeen vire katosi.

Menestys oli kokonaisuutena ottaen sensaatiomaista. Kaudelle 2022 Matilda Castrén saatttaa saada suomalaista seuraa. Kiira Riihijärvi ja erittäin todennäköisesti myös Sanna Nuutinen osallistuvat joulukuun ensimmäisellä puoliskolla LPGA karsintafinaaliin, joka on peräti kahdeksan kierroksen mittainen.

Castrén pelasi LPGA:lla 17 kilpailua joista hän ansaitsi 543 000 euroa. Sijoitus pistelistalla oli 27.
Gant Ladies Openin voitosta euroja kertyi 30 000.

Tulospalvelu

LPGA, pistelista

  

Etsi luettavaa