Hyppää sisältöön

Järisyttävä tunnustus yllättävään osoitteeseen – Kalajoen kakkonen valittiin arvostetun lehden sadan parhaan reiän listalle

Kalajoen toinen reikä sai Golf Worldin raadilta suitsutusta viheriön ympäristön kauneudesta, jota verrattiin Surreyn alueen maineikkaimpiin kenttiin. KUVA: TEEMU TYRY

Golf World -lehti julkaisi vastikään kautta aikojen ensimmäisen Manner-Euroopan sadan parhaan golfreiän listan. Suomesta listalle pääsi neljä reikää, joista yhden pääsyä listalle voi pitää jymy-yllätyksenä.

Suomalaiset kentät menestyivät mainiosti Golf Worldin tuoreella listalla, johon valittiin Manner-Euroopan sata parasta golfreikää. Listaus on laatujaan ensimmäisen.

Sadan listalle nostettuja reikää ei pistetty keskenään järjestykseen, kuten tapana on Golf Worldin muissa kenttiin ja golfkeskuksiin liittyvissä rankingeissa.

”Sadan parhaan väylän valinta on todella haastava tehtävä. Valtava määrä hienoja reikiä jäi ulkopuolelle ja tiedän, että sosiaalisessa mediassa lista tulee saamaan huomattavasti arvostelua, paitsi sieltä puuttuvien myös sinne nostamiemme reikien osalta”, ennakoi Golf Worldin Top 100 -listojen tuottamisesta vuosikausia vastannut Chris Bertram julkaisun digiversiossa.

Listalla Ruotsista yhtä monta reikää kuin Suomesta

Golf Worldin listojen rakentamisessa on perinteisesti huomioitu myös kenttien maantieteellinen sijainti sekä maiden keskinäinen jakauma tunnustusten suhteen. Listalle on väyliä Norjasta Espanjaan ja Portugalista Turkkiin.

Ei ole myöskään ihme, että Valderraman, Marco Simonen ja Le Golf Nationalin kaltaiset tunnetut kentät ovat vahvasti edustettuina, mutta joukkoon mahtuu myös runsaasti kotimaansa ulkopuolella lähes tuntemattomia kenttiä, jollaiseksi listalle yllättäen noussut Kalajoki Golf voidaan laskea.

Kun Golf World tasaisin aikavälein on listannut maanosan parhaita kenttiä, sadan joukkoon on mahtunut yhdestä kolmeen suomalaista kenttää. Siksi Manner-Euroopan tuhansien kenttien joukosta neljän Suomessa sijaitsevan väylän nostaminen listalle on monella mittarilla uusi ennätys, jopa hämmästyksen aihe.

Esimerkiksi Ruotsista, jossa kenttiä on Suomeen verrattuna lähes nelinkertainen määrä, listalle pääsi yhtä monta reikää kuin Suomesta: Bro Hofin Slottin Stadium-kentän 15. reikä, Visby Golf Clubin 18. reikä, Falsterbon 4. reikä ja Halmstadin Norra-kentän 16. reikä.

Suhteellisesti vielä paremmin meni Virolla, joka sai listalle kaksi reikää, vaikka maassa on yhteensä alle kymmenen golfkenttää. Eteläisen naapurimaan golfkenttien menestyksestä voidaan hieman ottaa kotiinpäin, sillä sekä Pärnu Bayn 14. reikä että Estonian Golf & Country Clubin Sea-kentän kolmas reikä ovat Lassi Pekka Tilanderin suunnittelemia.

”Valinta oli meille melkoisen suuri yllätys ja merkittävä kunnia”

Keijo Mäenpää aloitti työnsä Kalajoki Golfin toimitusjohtajana syksyllä 2022.
Kuva: TEEMU TYRY

Kotimaisista väylistä Kytäjä Golfin, Linna Golfin ja Ålands Golfklubbin Slottsbananin edustus listalla oli jopa odotettua. Vaikka suomalaisten väylien määrä olisi jäänyt kahteen, ei suhteellista osuutta olisi tarvinnut suuremmin lähteä moittimaan.

Sen sijaan Kalajoki Golfin toisen väylän mukaan mahtuminen on valtava positiivinen yllätys. Tätä mieltä oli myös kentän toimitusjohtaja Keijo Mäenpää. Kun GoGolf vieraili Kalajoella viime viikolla, hän kaivoi esiin Golf Worldilta saamansa sähköpostiviestin. Siinä kerrottiin valinnasta sadan joukkoon ja onniteltiin lämpimästi listalle pääsystä.

Golf Worldin kolmen hengen raati oli vieraillut Kalajoella alkukesästä. He olivat maksaneet peleistään kentällä Mäenpään mukaan osakkaan vieraan greenfeen suuruisen summan.

Toisen reiän avaus Kalajoella tarjoaa avaran näkymän leveälle väylälle. Kuva: TEEMU TYRY

”Kierroksen jälkeen kehut kentästä, tietyistä väylistä ja klubin ilmapiiristä olivat runsaita. Siitä huolimatta valinta oli meille melkoisen suuri yllätys ja merkittävä kunnia”, Mäenpää myönsi.

”Omille jäsenillemme tämä on mitä parasta sisäistä markkinointia, vieraspelaajille mainio nosto siitä, että Pelaaja ensin -palautteissa kärkisijoilla jatkuvasti oleva kenttämme saa arvostusta myös ulkomaisilta alan ammattilaisilta.”

Lehdessä kuvattiin reikää seuraavin sanakääntein:

Lievä dogleg vasemmalle. Se huipentuu nostetulle viheriölle. Reikä on kuin suoraan Surreyn alueen Heathland-kenttien pelikirjasta. Tämä reikä voisi yhtä hyvin sijaita Swinley Forestissa.

Swinley Forest on arvostettu ja hyvin prestiisi yksityisklubi Englannissa.

Koska Kalajoen kakkonen on varmasti verrattain monelle suomalaisellekin vielä tuntematon, alla upotettuna video listalle nousseesta reiästä.

Kalajoki Golfin kakkosen lisäksi Golf Worldin listalle pääsivät Suomesta myös:

  • Kytäjä Golf, South East, 18. reikä
  • Linna Golf, 9. reikä
  • Ålands Golfklubb, 10. reikä
Linna Golfin yhdeksäs on vuodesta toiseen Suomen kuvatuimpien väylien kärkipäässä.
Nyt myös Manner-Euroopan sadan ensimmäisen joukossa Golf Worldin listauksessa.
KUVA: LINNA GOLF

Etsi luettavaa