Hyppää sisältöön

Janos Uotila: “Mailanpäähän ja palloon reilusti lisää vauhtia fysiikkatreenillä”

Janos Uotila

Suomen ansioitunein pituuslyöjä isännöi Espoon Kerassa Loft Gym -kuntosalia ja rohkaisee golfareita pitämään itsestään hyvää huolta.

Janos Uotilan nimi on tuttu suurimmalle osalle golfareista, jotka seurasivat lajia 2000-luvun toisella puoliskolla.

Uotila sai kipinän pituuslyöntikisoihin kevään 2004 golfmesssuilla.

“Wilsonin osastolla Euroopan golfosaston pomo näki minun mättävän palloa simulaattoriin. Hän vinkkasi, että ehkä kannattaisi lähteä kisaamaan Euroopan kiertueelle”, Uotila muistaa.

Uotila hankki itselleen asianmukaisen, kalliin varren, joka yhytettiin Wilsonin lapaan. Jo samalla kaudella Uotila suuntasi pituuslyöjien  kiertueelle. Menestystäkin tuli.

“Jäin kiinni lajiin ja sen tuomaan jännitykseen.”

Uotila toimi lajin mannekiinina ja veturina Suomessa organisoiden kisoja ja kiertäen ympäri Eurooppaa.

Janos Uotila kävi läväyttämässä simulaattoriin kaksi draivia. Mailanpään nopeus oli kylmiltään 124 mailia tunnissa

Janos Uotila kävi läväyttämässä simulaattoriin kaksi draivia. Mailanpään nopeus oli kylmiltään 124 mailia tunnissa
Teemu Tyry

Golfmessuilla ”Janos Uotila lyöntishow” oli takuuvarma hitti, yleisömenestys vuodesta toiseen.

Euroopan kiertueen listan hän voitti kahdesti. Plakkariin ovat myös lukuisten Suomen mestaruuksien lisäksi tulleet Skotlannin ja Ranskan mestaruudet, sekä lajin MM-kisoissa Las Vegasissa sijoittuminen finaalissa 12:n parhaan joukkoon.

Ura päättyi kauteen 2010, järjestäjien pyynnöstä hän kiersi kisoja vielä kesällä 2012.

“Virallisesti en ole lopettanut. MM-kisojen järjestäjä on vanha kilpakaverini, joka on pyytänyt osallistumaan seuraaviin, syksyllä järjestettäviin kisoihin.”

“Ei se mahdoton ajatus ole.  Uskoisin pääseväni karsinnoista läpi, mikäli innostun lähtemään”, 44-vuotias Janos Uotila toteaa levollisella äänellä ja uhoamatta.

“Aloittaessani 2004 kisan parhaan tulokseni keskiarvo oli 315 metriä, parhaimpina vuosina  jo 360 metriä.”

Vaikuttavin on kuitenkin korkein Janos Uotilalta mitattu mailanpään vauhti, 149 mailia tunnissa. Lukema on jopa hämmästyttävä.

Vuoden 2019 MM-kisojen hallitseva mestari Kyle Berkshire tuulettelee sosiaalisessa mediassa rajusti yltäessään yli150 mailin tuntinopeuksiin.

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

Henkilön Kyle Berkshire (@kyleberkshire) jakama julkaisu

Eli tällä mittarilla Uotila oli oman aikakautensa ehdottomia huippuja

“Vauhdin lisäksi pituuteen vaikuttaa luonnollisesti myös osuman puhtaus sekä mailan tulokulma palloon”, Uotila muistuttaa.

Loft Gymissa on kaikki kiinni ja vähän enemmänkin

Pitkälle lyömisellä ei Euroopan kiertueella juurikaan kertynyt säästöön tuloista.

Uotila on työskennellyt jo toistakymmentä vuotta elintarvikealalla, Yrjö Wigren Oy:ssa myyntiedustajana.

Vuodesta 1917 toimineen yrityksen tuotteet käyvät hyvin kaupaksi.

“Viiihdyn mainiosti, uskon työskenteleväni sillä alalla vielä pitkään”, Uotila kertoo Espan Kerassa sijaitsevan Loft Gym -kuntosalin toimistotiloissa.

Sara Lindholma ja Janos Uotila ovat verkostoituneet monille elämänaloille , joka näkyy myös asiakaskunnassa

Sara Lindholma ja Janos Uotila ovat verkostoituneet monille elämänaloille , joka näkyy myös asiakaskunnassa
Teemu Tyry

Janos Uotila ja hänen avovaimonsa Sara Lindholm avasivat  maaliskuun alkupuolella 2020, samoihin aikoihin koronaviruksen iskettyä suomalaisen yhteiskunnan syövereihin, lähes 2000 neliön kokoisen kuntosalinsa

Loft Gym houkuttelee kuntoilijoita ja sellaiseksi aikovia  entisen logistiikkakeskuksen sisääntuloaulan kupeessa keskeisellä paikalla.

Hapekas ja tilava on ensivaikutelma jonka saa astuttua Loft Gymin viihtyisään aulatilaan.

Kuntosalin koko ja korkeus tekevät vaikutuksen, samoin sen vapaapainoalue, jossa kelkkasuoran mitta on peräti 30 metriä.

Aerobiseen harjoitteluun ja laiteharjoitteluun on kymmenitttäin laitteita.

“Saran kanssa reissatessamme maailmalla muodostui visio ja unelma siitä, että halusimme tuoda markkinoille garage-tyyppisen, yhdessä tasossa toimivan kuntosalin oheispalveluineen. Investointi oli valtavan suuri, tässä on kiinni kaikki omat ja lainatut varat”, Uotila kertoo.

Asiakaskuntaa Loft Gym on saanut lähialueiden lisäksi kauempaa, sekä ilahduttavan paljon myös seinänaapureina toimivien Padel Housen sekä GoGolf Loungen asiakkaista ja sidosryhmistä.

“Loft Gymin tavoin asiakassegmenttien osalta seinät ovat leveällä ja katto korkealla. Nuorin “asiakkaamme” on vajaan kahden vuoden ikäinen, vanhin 87-vuotias. Hyvin paljon  meillä käy aktiivisia liikunnan harrastajia, sekä erityisesti kilpaurheilijoita, omien lajiensa huippunimiäkin”, Uotila määrittää.

Sanna Nuutinen on golfareista nimekkäin asiakas. Nuutisen fysiikkavalmentaja Jesse Talikan ohjauksessa kuntosalin tavanomaista monipuolisempia laitteita ja tiloja käyttää muutama muukin nimekäs golfhuippu ja sellaiseksi aikova.

Eivätkä he suinkaan ole ainoa golfyhteisö, jotka ovat valinneet Loft Gymin harjoituskeskukseeen.

”Loft Gym on osoittautunut toimivaksi keskukseksi. Ollaan pienissa ryhmissä saatu innostettua toisiamme tosi hyviin treeneihin”, Nuutinen määrittää.  

”Sosiaalinen media on pääasiallisin markkinointikanavamme. Kun asiakkailta tulee suoraan tai somessa kiitoksia siitä että, tää on niin kiva ja puhdas sali,  tilavuus, väljyys ja Loft Gymin henki saavat tulemaan takaisin, olemme oikealla polulla”, iloitsee Sara Lindholm.

Saliharjoittelusta saa lisää pelivuosia ja mittaa lyöntiin

Makkarakauppiaaaksi itseään usein tituleeraava Janos Uotila toimii Sara Lindholmin kanssa puoliksi omistamassaan yrityksessä yleishöylänä, jonkin verran myös fysiikkavalmentajana etenkin golfareille.

“Taustastani johtuen minulle tulee runsaasti  tiedusteluja golfarille sopivasta fysiikkatreenistä. Painotan aina sitä, että ennen lajiin liittyvää spesfistä treeniä on hyvä pistää fyysisen puolen perustat, kestävyys, liikkuvuus ja perusvoima riittävälle tasolle.”

Uotila nostaa painokkaasti esiin fysiikasta huolehtimisen, vaikka harrastaja ei suoranaisesti lisämetrejä olisikaan metsästämässä.

“Golfkentällä kävellään pehmeällä alustalla, jonka johdosta hyvin usein pakarat ja takareidet kiristyvät. Selkä alkaa vaivata, käveleminen menee vaikeaksi ja peli loppukierroksen osalta tuskaiseksi, kierrokset vähenevät. Yksinkertaiset täsmälääkkeet, kuten maastaveto yhtenä esimerkkinä perusliikkeenä edesauttaa pitämään paikat pidempään kunnossa.”

Mallina alla Antti Vaalas

Janos Uotilalla on vahva ja perusteltu mielipide myös sille, että säännöllinen saliharjoittelu, punttien nostelu on hyväksi golfarille.

”Olen vahvasti eri mieltä väitteestä, jonka mukaan saliharjoittelu ja punttitreenit sotkevat svingin.

“Ongelmia tulee, ja peli voi mennä sekaisin, jos lähdetään kylmiltään ilman aiempaa treeniä ja ohjeitta tekemään punttitreeniä.”

“Kun fysiikasta pidetään huolta ja treenataan sitä ja  lajia tasapainoisesti, golfuraan saadaan lisää vuosia ja lyönneissä pysyy mitta sekä tarkkuus ei-treenaavia parempana”, Uotila kiteyttää

Golfarin fysiikkaharjoittelun kolme tärkeää osasta

Uotila pitää viikonloppuisin ja iltaisin teematunteja golfiin liittyvästä fysiikkaharjoittelusta ja harjoitteista.

“Harjoitteita on kertynyt pankkiin vuosien varrella paljon. Useimmat niistä soveltuvat myös muihin lajeihin.”

Kun palloa halutaan lyödä pidemmälle, Uotila nostaa esiin kolme oleellista kehityskohdetta

-hartiakierron lisääminen

-olkapään seudun liikkuvuuden kehittäminen

-keskivartalon hallinta

Kuinka paljon mailanpäähän voi esimerkiksi 50+-vuotias keskivertoharrastaja saada lisää vauhtia ottamalla harjoitusohjelmaansa tavoitetta ajavia fysiikktareenejä?

“ Keski-ikäiselle miehelle tai naiselle pystyy hyvinkin tuottamaan fyysisiä ominaisuuksia parantamalla mailanpäähän 10 mailia tunnissa lisää riippuen toki lähtötilanteesta. Näistä on lukuisia kauniita tositarinoita olemassa. Työtä ja malttia se vaatii. On tärkeää ymmärtää, missä järjestyksessä voimaominaisuuksia kehitetäään ja mitä apuvälineitä kulloinkin käytetään.

Samaan hengenvetoon hän nostaa esiin uransa alkuvaiheilla oman virheensä.

“Kaksi kiloa painavan lavan vauhdikkaassa heiluttelussa selkä meni huonoon kuntoon. Meni ihan oman innostuksen ja tietämättömyyden piikkiin.”

”Tiedon ja taidon taso on niistä ajoista kehittynyt itsellä ja golfalalla fysiikkaan liittyen hurjasti. Pidemmälle lyöminen ja terveempänä pelaaminen kiinnostaa suurta joukkoa golfareista,  työsarkaa riittää.”

Teemu Tyry

Janos Uotila ja Sara Lindholm painottavat hyvän hengen, siisteyden ja väljyyden nimiin unelmiensa kuntosalia kehittäessään. 

Hurtilla huumorilla, avoimmuudella, sekä innostavalla ja positiivisella elämänasenteella varustettu yrittäjäpariskunta on luonut Keraan näyttävän, saliharjoittelusta kiinnostuneen liikunnan harrastajan ja ammattilaisen puuhamaan.

Keran halleille kannattaa poiketa tutustumaan GoGolf Loungen, Padel Housen ja Loft Gymin muodostamaa liikuntapalveluiden kokonaisuutta, jonka lajivalikoimaan lukeutuu edellämainittujen lisäksi myös tennis.

Loft Gym

GoGolf Lounge

Padel House

Etsi luettavaa