Hyppää sisältöön

Jack Nicklaus uusi Sven Tumban luomuksen viheriöt – Ullna Golf Club on Tukholman kenttien ikoni

Ullnan kentän takaysi  on maisemiltaan ensimmäistä komeampi. Kuvan 15:s monen mielestä koko kentän paras väylä

Ullna on Tukholman must-kohde niille, jotka haluavat nauttia upeista maisemista ja ensiluokkaisesta kentästä.

Tukholman alueen golftarjonta on yltäkylläinen. Kenttiä on kymmenittäin, valinnanvaraa löytyy kaikkiin tarpeisin ja lähes aina vieraspelaaja on aidosti tervetullut. 

Huippukentiksi luokiteltaviakin löytyy helposti kymmenkunta, näistä Ullna ja Bro Hof Slott ovat omassa luokassaan.

Ullna Golf Clubin historia ulottuu 80-luvun alkuun, jolloin Ruotsin golfin tärkeimmäksi henkilöksi arvostettu kiekkotähti Sven Tumba kutsui Prinssi Bertilin avaamaan suunnittelemansa kentän.

Kenttä sijaitsee Tukholmasta pohjoiseen vajaan 30 minuutin ajomatkan päässä  Ullnan järven upeissa rantamaisemissa

Ullnassa järjestettiin viidesti peräkkäin ET:n kisa 1983-1987, Tiger Woods oli tähtenä kauden 1999 SAS Invitationalissa, siellä on järjestetty myös naisten ET:n kisa ja amatöörien MM-kilpailut.

Kun kentän isäntä oli Sven Tumba, Ullnassa ovat vierailleet  monissa tapahtumissa ja privaatisti poliitikot, talouselämän vaikuttajat ympäri maailman, urheilijat ja kulttuurielämän tähdet.

Ullna säilytti paikkansa maan arvostetuimpien kenttien joukossa yli vuosituhannen vaihteen,  mutta omistajat halusivat vuonna 2007 avatun Bro Hof Slottin markkinoille tulon jälkeen Ullnalle kunnollisen kasvojen kohotuksen.

Sven Tumba sai hyvän ystävänsä Jack Nicklauksen ottamaan vaativan projektin hoitoonsa. Viheriöt ja niiden ympäristöt sekä bunkkerointi uusittiin vuosina 2011-2013 Golden Bearin johdolla.

Lopputulos on mykistävän hyvä ja muutaman vuoden käyttökokemusten perusteella Pohjoismaiden suurin kenttäremontti oli täysosuma.

Ullna Golf Club erottuu tavallisesta kentästä paitsi poikkeuksellisten järvimaisemien, nimenmaan viheriöiden ja niiden ympäristön viimeistelyn johdosta. Koko kierroksen ajan eteen tarjoutuu tiiauspaikoilta viheriöille asti  maisemia ja lyöntejä, jotka kutkuttavat ja jäävät varmuudella mieleen.

Ullnassa tavallinenkin harrastaja selviää kierroksesta ilman suuria kolhuja, suurelle osalle vesieste tai useampikin tulevat tutuiksi . 

Nicklauksella oli resurssit rakennuttaa viheriöiden ympäristöistä pohjiltaan toimivat, kestävät ja erittäin näyttävät viemättä vaikeusastetta aivan tappiin. Ensimmäistä kertaa uudistettua kenttää pelaava huomaa vasta viheriön viereisessä bunkkerissa hiekassa seisoessaan, miten taitavasti Nicklaus on ansansa asettanut.

Väärälle puolelle viheriötä tehtyjä missejä on vaikeaa, joissain tapauksissa lähes mahdotonta lähipelillä korjata.  

Jack Nicklaus käytti paljon aikaa Ullnan projektiinsa, ja teki myös kentälle tiettyjä muutoksia

Jack Nicklaus käytti paljon aikaa Ullnan projektiinsa, ja teki myös kentälle tiettyjä muutoksia

Kotimaisista kentistä Ullna eroaa erityisesti väylien ja viheriöiden nopeuksien vuoksi. Väylät on leikattu alas, viheriöiden nopeutta korostavat niiden hillityt, usein vaikeasti havaittavissa olevat kallistukset ja toisistaan erotetut ”spotit”.

Merkillepantavaa Ullnassa oli myös pelinopeus. Lähes täydellä kentällä jäsenten ja pienimuotoisen yritystilaisuuden välissä kierroksemme kesti neljän hengen ryhmänä  neljä tuntia ja vartin taukotuvan kahvi+bulle mukaanlukien.

                                          

Väylät 14-17 ovat todella kova testi hyvällekin pelaajalle. Kuva 16:n (par-3) viheriön takaa.

Väylät 14-17 ovat todella kova testi hyvällekin pelaajalle. Kuva 16:n (par-3) viheriön takaa.

Ilotulitus maisemien ja kentän upeiden reikien osalta vain kiihtyy kentän toisella puoliskolla. Huonoja tai edes kyseenalaisia väyliä on vaikea löytää ja turha etsiä, sillä kaikki energia kannattaa laittaa pelistä nauttimiseen. Oma käsitykseni on, että ensikertalaisen on hyvin haastavaa tehdä Ullnassa kovaa lyöntipelitulosta. Pelimuodoksi kannattaa vakavasti harkita kevyempiä versiota tai reikäpeliä.

Ruotsalaiset ovat mestareita rakentamaan golfin osalta palvelukokonaisuuksia, joista on riisuttu turhat prameudet. Ullnan klubitalo  on varsin pieni ja kodikas, järvelle avautuva terassi rauhoittaa mielen ennen peliä ja sen jälkeen.

Palvelu klubilla on mutkatonta ja ruoka hinta-laautusuhteessa hyvää. Rangea etsivät ohjataan 300 metrin päässä olevaan sisähalliin, lyhyempiä lähestymisiä pääsee lyömään rangella, joka on uuden tien vuoksi katkaistu aiemmasta mitastaan.

Ullna sopii erinomaisesti niille pelaajille, jotka haluavat golfpäivälleen ensiluokkaiset puitteet ja ovat siitä valmiita maksamaan. Hinta joustaa, heinäkuussa pelaaminen on huokempaaa lomakauden johdosta.

Hintahaitari on enimmäkseen 120-170 euron välillä. Erityisen suositeltava retkikohde Ullna on pienille ryhmille keskinäisiin haasteotteluihin.

Ullna Golf Club – play the Icon  kuuluu kentän slogan, jolle voi varauksetta nostaa molemmat peukalot.

Etsi luettavaa