Hyppää sisältöön

Jack McDonald pudotti Lauri Ruuskan toiseksi – kuusi suomalaista jatkoon Vierumäki Finnish Challengessa

Petteri Nykky (vas.) antoi Matilda Castrenille caddienä alkuvauhdit LPGA:n karsintafinaalissa. Vierumäellä Lauri Ruuska on syttynyt valmentajansa seurassa todelliseen liekkiin. KUVA: TOMI NATRI

Kolmannen tason ammattilaiskiertueella ainoan voittonsa napannut Skotlannin Jack McDonald (63-65,-14) nousi iltapäivällä kilpailun johtoon ohi Lauri Ruuskan (-13) ja Kristoffer Brobergin (-11).

Todellinen yllättäjä, maailmanlistalla sijalla 1271:s oleva Jack McDonald selvisi kahdesta ensimmäisestä kierroksesta Cooke Coursella vain yhdellä bogeylla.

Tämä siivitti skotin kärkipaikalle.

30-vuotias McDonald on pelannut Challenge Tourilla 50 kisaa ja sijoittunut vain kerran kymmenen joukkoon. Kuluvan kauden pistelistalla hän on 160:s, joten yllätys on oikea sana kuvaamaan hänen sijoitustaan ennen viikonlopun kierroksia.

McDonald saa seurakseen 20 ensimmäistä reikäänsä ennätyksellisesti 14 alle pelanneen Lauri Ruuskan (-13), jonka 16 viimeistä väylää menivät yli parin (+1).

Torstaina Ruuskan tulos 59,-12 oli hätkähdyttävästi yli 11 lyöntiä parempi kuin kaikkien osallistujien keskiarvo (70,06).

Perjantaina Ruuska (70,-1) palasi ruotuun. Hä pelasi vain vajaan lyönnin toisen kierroksen keskiarvoa paremmin.

Parempaan oli täydet eväät

”Kierros oli pelillisesti paljon lähempänä eilistä kuin tuloksellisesti”, toiselle sijalle hiipunut Ruuska summasi.

”Putti ei ollut niin terävää kuin eilen”, säesti suojattiaan Ruuskaa viime vuoden lopulta lähtien valmentanut Petteri Nykky.

Yhteistyö on viime aikoina tiivistynyt. Nytkin Nykky on kaksi ensimmäistä päivää kantanut Ruuskan bägiä muutaman viikon takaisen Irlannin-osakilpailun tavoin.

”Suorastaan pakotin itseni mukaan Irlantiin heinäkuun lopulla. Oli pakko nähdä, miksi noin taitava pelaaja pelaa sellaisia tuloksia kuin pelaa.”

Nykky luonnehtii Ruuskaa yhdeksi kiertueen parhaista pallonlyöjistä ja odottaa lopullista läpilyöntiä, kunhan wedgepelistä vielä saadaan hiottua tuloksellisempi ase.

Ruuskan mukaan valmennussuhde Nykyn kanssa on mennyt keskustelevampaan suuntaan aiempiin valmentajiin verrattuna. 

”Puhumme esimerkiksi siitä, millaisiin ratkaisuihin milloinkin on hyvä tukeutua tai millaiset ajatukset parhaiten tukevat suoritusta kierroksen aikana. Tavallaan on kyse myös henkisestä valmennuksesta.”

Kuusi suomalaista jatkoon

Neljän lyönnin karkumatkalla avauspäivän jälkeen ollut karkulainen, Lauri Ruuska, ajettiin perjantaina kiinni. Selvää on, että tuloslista elää vahvasti myös lauantaina.

McDonald on vuorostaan puolustuskannalla. 11 pelaajaa on 1-6 lyönnin päässä skotista. Huomattavasti kauempaankin ehtii vielä voittotaistoon.

Kotimaisista pelaajista peräti viisi on 24:n ensimmäisen joukossa, joka on enemmän kuin realistisesti ajatellen odotettiin.

  • 2. Lauri Ruuska (-13)
  • 6. Kristian Kulokorpi (-9)
  • 7. Oliver Lindell (-8)
  • 17. Roope Kakko (-6)
  • 24. Alex Hietala (-5)
  • 51. Casper Simberg (-3)

11 kotimaista osallistujaa karsiutui. Heistä Matias Honkalalan (+1) suoritus oli iso pettymys.

Viikonloppu on täynnä odotuksia

Lauri Ruuska saa kärkikolmikossa seurakseen yllättäjän (McDonald) sekä erittäin rutinoituneen menestyjän, Kristoffer Brobergin.

Kuuma ryhmä lähtee matkaan klo 12.35.

Kristian Kulokorvella on kisassa vain voitettavaa ilman ulkopuolelta tulevia paineita.

Oliver Lindellin ja Roope Kakon rutiini on arvossaan, yleisön tuki, tuttu kenttä ja ympäristö nostavat heidän.

Alex Hietalan potentiaalia nousta kärjen tuntumaan on myös turha vähätellä.

Suomalaisten lähtöajat:

Casper Simberg 8.41

Alex Hietala 11.02

Roope Kakko 11.35

Oliver Lindell 12.02

Kristian Kulokorpi 12.13.

Lauri Ruuska 12.35.

Starttiajat lauantaina

Tulospalvelu

Etsi luettavaa