Hyppää sisältöön

Isle of Man on Esa Mäkisen 183:s maa jossa hän pelaa golfia: ”Tämä karkasi vähän lapasesta”

Esa Mäkinen kuvattuna Tahkovuoren Old Coursella, jossa hän on järjestänyt kymmenen kertaa peräkkäin syntymäpäiväkilpailunsa. KUVA: TEEMU TYRY

Koronavirus keskeytti, mutta ei lopettanut Esa Mäkisen golfmaiden bongausta. Neljän seuraavan vuoden kuluessa hänen tarkoituksensa on nostaa määrä yli 200:n.

Tulevana maanantaina (1.8.2022) Esa Mäkinen pelaa golfia Isle of Man -saarella.

Perimmäinen syy matkalle Irlannin merellä sijaitsevalle 521 neliökilometrin suuruiselle saarelle on Mäkisen vakava harrastus bongata kenttiä eri maissa, joissa golfia pelataan.

”Isle of Man tulee olemaan minulle järjestyksessä 183 maaksi luokiteltava pelikohde”, Mäkinen määrittää.

Isle of Man on ollut vuodesta 1828 Ison-Britannian kruunun alainen, itsehallinnollinen alue, alusmaa.

Golfareista, jotka ovat pelanneet mahdollisimman monessa eri maassa, ei ole olemassa virallista listausta.

Kuvasta on maiseman perusteella ylivoimaista tunnistaa kenttää,
joka on Women´s Openia emännöivä Muirfield Skotlannissa.
KUVA: ESA MÄKISEN KOTIALBUMI

”Olemme ystävieni Visa Pekkarisen ja Jouni Asikaisen kanssa ottaneet maiden määrittelyyn parhaan löytämämme, R&A:n luoman ohjeistuksen. Sen mukaan maita, joissa golfia voi pelata on 206 ”, tarkat tilastot ja faktat kaikista kohteista ja kentistä kirjannut Esa Mäkinen määrittää.

Samaan hengenvetoon hän muistuttaa, että omassa listauksessaan Mäkisellä on mukana myös jo jakautunut ja kartalta poistunut Jugoslavia. Visa Pekkarisen epävirallinen maiden määrä (181) on kaksi virallista (179) korkeampi, josta häneltä puuttuvat Jugoslavia sekä Neuvostoliitto.

Vuorovedolla kohden uusia ennätyksiä

Esa Mäkinen tutustui lajiin 80-luvun puolivälissä ja aloitti aktiivisen pelaamisen. Autokaupan alalla työskennellyt Mäkinen joutui työnsä puolestakin matkustelemaan.

Mailat lähtivät kotimaan lisäksi seuraksi myös ulkomaille.

”Vuoden 1993 lopulla laskimme Visan kanssa maita, joissa olimme pelanneet. Oma lukuni oli tuolloin 22”, Mäkinen muistaa.

Yhdessä Jouni Asikaisen kanssa kaverukset kannustivat ja kirittivät toisiaan, vaihtoivat kuulumisia matkoiltaan ja muistivat golfveljiään usein myös postikorteilla uusista maista, joissa olivat golfanneet.

Tikkurila Oy:n toimitusjohtajana vuoteen 2008 työskennellyt Pekkarinen oli aloittanut kenttien bongauksen muita aiemmin, ja oli kolmikon listakärki siihen asti, kun terveydelliset syyt estivät häntä enää kiertämästä.

Etenkin Mäkinen ja Pekkarinen kiersivät paljon yhdessä uusia maita ja kenttiä.

Esa Mäkisen tahti kiihtyi todella kovaksi 1993 vuoden tilannekatsauksen jälkeen.

26 seuraavan vuoden (1994-2019) aikana hän matkusti 158 kertaa uuteen golfmaahan pelaamaan. Vuotta kohden keskiarvo on päälle kuuden.

”Kazakhstan oli vuonna 2009 sadas maa, jossa pelasin. Niillä vaiheilla uusien maiden pelaamisen määrä kasvoi aiempaa suuremmaksi. Se karkasi ”vähän lapasesta” samalla kaudella kun täytin 50 vuotta.”

Kymmenen vuoden aikana maita tuli Mäkisen elämysten listalle ja tarkkaan kirjanpitoon 80, kahdeksan vuotta kohden.

Golfkenttien ja maiden keräily on ollut työelämässä vaativissa tehtävissä vaikuttaneelle perheenisälle vahva kutsumus.

”Hyvää etukäteissuunnittelua ja monasti haastaviakin junailuja tehokas maiden ja kenttien bongailu on vaatinut. Samalla reissulla on pelattu useassakin maassa”.

Outi ja Reetta Mäkinen ovat päässeet isänsä kanssa lukuisille golfmaiden ja kenttien bongausmatkoille.
Kuva Grönlannista, Nuuk Golf Clubilta. ESA MÄKISEN KOTIALBUMI

Matkojen suunnittelussa ja toteutuksessa Esa Mäkinen on huomioinut myös vaimonsa Eijan, sekä tyttäret Outin ja Reetan, joiden pelattujen golfmaiden määrä lasketaan useissa kymmenissä.

Neljän maan vuosivauhdilla uudelle sataluvulle

Visa Pekkarisella on pelattuna 181maata, kun kartalta jo poistuneet maat on laskettu mukaan. Jouni Asikaisen määrä 125 herättää sekin kunnioitusta ja kummastusta noustessaan puheenaiheeksi

Mäkinen lähti meneillään olevaan vuoteen luvusta 180.

Toukokuussa hän pelasi samalla matkalla Quernseyn ja Jerseyn itsehallintoalueet, jotka Isle of Manin tavoin lasketaan Mäkisen ja muiden golfmaita bongaavien käyttämällä R&A:n listalla valtioiksi Ahvenanmaan tavoin.

Golfmatkailijan silmä lepää Isle Of Manin merellisissä maisemissa.
Kuva Port Errinin rannalta. KUVA: ESA MÄKISEN KOTIALBUMI

Isle of Man -saarelle Esa ja Eija Mäkinen saapuivat jo perjantaina.

Golfkierros on sovittu maanantaille, joten hulppeiden maisemiensakin johdosta kymmenien elokuvien kuvauspaikaksi valikoituneella saarella kenttäbongari ehtii kokea muutakin golfin pelaamista.

”Tälle vuodelle on suunnitelmissa neljänneksi uudeksi maaksi Pakistan. Tavoite on päästä 200 kentän määrään neljän seuraavan vuoden aikana. Se toteutuu pelaamalla kautta kohden neljä uutta maata”, Mäkinen nostaa esiin yksinkertaisen laskelman.

Tämän jälkeen häneltä uupuisi vielä kuusi maata.

”Noiden suunnittelemieni 2023-2026 maiden ulkopuolelle jäävät muun muassa Nigeria, Kongo, Irak ja Afganistan. En ole ottanut itselleni pakkomiellettä siitä, että kaikki 206 maata pitäisi pelata. Katsotaan sitä sitten myöhemmin”, hän määrittää tässä vaiheessa.

Onko Esa Mäkinen maailman ykkönen sarjassaan?

Mäkinen ja Visa Pekkarinen kuuluvat ainoina henkilöinä listalle, jotka todistettavasti ovat pelanneet lähes 200 maassa.

Todennäköistä, mutta ei varmaa on se, että he ovat listan ykkönen ja kakkonen.

”Ei ole tullut kansainvälisten yhteyksieni kautta tai googlaamalla tietoa henkilöistä, jotka olisivat useammissa maissa golfia pelanneet”, Mäkinen kertoo vaatimattomaan tapaansa rauhallisella äänellä.

Esa Mäkinen nostaa Tahkon Old Coursen seitsemännen väylän ehdottomaan ykkösketjuun visuaalisuuden
osalta kansainvälisessäkin vertailussa.
KUVA: TEEMU TYRY

Hän ei lukeudu siihen ihmistyyppiin, joka tekee ennätyksiä saadakseen nimensä julkaistavien listojen kärkeen, tai nimensä esille.

”Vaikeaa tätä harrastusta maiden bongaamisesta on ihan järkisyillä lähteä perustelemaan. Se kiehtoo mieltä monella tapaa, on saanut perheen hyväksynnän, rikastuttanut lukuisia yhteisiä lomia ja avartanut käsityksiä maailmanmenosta.”

Esa Mäkisen retkistä faktoja ja tarinoita kuulevat nostavat lähes poikkeuksetta hattua tai peukaloa epäuskoisina, kysyvät kokemuksista ja hakevat usein suosituksia kohteista.

”Golf on hieno laji. Toivon, että oman esimerkkini avulla saisin lajin harrastajia entistä enemmän tutustumaan uusiin maihin ja kenttiin”, Esa Mäkinen viestittää valmistautuessaan Isle of Man -saarella maanantaiseen Ramsay Golf Clubin bongaukseen ja pelaamiseen.

Henkilöt joilla on eniten bongattuja /pelattuja golfmaita

R&A, Golf around the world, 206 golfmaata

Hän: Esa Mäkinen

Asuu: Espoossa, naimisissa, kaksi aikuista tytärtä

Ikä: 63-v

Aloittanut golfin: 1985

Kotikenttä ja seura: Tahko Golf, Tahkon Golfseura

Tasoitus:16,3

Tästä hänet tunnetaan: Pelaa maanantaina (1.8.2022) Isle of Man -saarella joka on hänelle 183:s eri maa golfin harrastamiseen

Pelattuja kenttiä Suomessa ja ulkomailla yhteensä: 1254

Etsi luettavaa