Hyppää sisältöön

Isä Petri Castrén: ”Matilda on löytänyt mielentyyneyden henkisen valmennuksen kautta”

Petri Castrén pääsi seuraamaan Matildan kauden toista majoria kesäkuussa Atlantassa

Maailmantähtiä kyykyttänyt Matilda Castrén erottuu kentällä pokerinaamasta ja järkähtämättömistä rutiineistaan. Ohiossa kannustusjoukoissa oli useita perheitä, jotka ovat majoittaneet häntä kisakohteissa ympäri USA:ta.

Solheim Cupin neljästä ottelustaan kolme voittanut Matilda Castrén sai läpi kisan, etenkin kaksinpelin ratkaisuhetkillä TV-lähetyksissä huomiota ja kehuja kommentaattoreilta rauhallisesta olemuksestaan ja rutiineistaan, jotka pysyvät tilanteesta riiippumatta tismalleen samoina.

Matilda Castrén (3p) oli Leona Maguiren (4,5p) jälkeen Euroopan joukkueen toiseksi tehokkain pistenikkari

Matilda Castrén (3p) oli Leona Maguiren (4,5p) jälkeen Euroopan joukkueen toiseksi tehokkain pistenikkari

GETTY IMAGES

Kilpailun keltanokka ei jäätynyt kovissakaan paikoissa, vaan kukisti tiukkailmeisen Lizette Salasin ottelussa hätkähdyttävän varmaotteisesti.

Castrénin kykenee sulkemaan mielestään  ja näkökentästään ulkopuoliset häiriötekijät. Myös reagointi omiin lyönteihin tapahtuu oman pään sisällä, 26-vuotias suomalainen ei tuhlaa energiaansa heikkojen lyöntien jälkeiseen kiukutteluun, tai tuuletteluun onnistumisen hetkillä.

New Yorkissa syntynyt ja USA:ssa ensimmäiset vuotensa isän Petri Castrénin työn vuoksi USA:ssa asunut Matilda on henkisesti huomattavasti valmiimpi purkamaan energiaa oikeisiin asioihin kuin nuoruusvuosinaan, havainnoi koripallossa SM-kultaa Torpan Pojissa voittanut Castrén. 

Matildan kummeihin lukeutuu isän taustan ansiosta kotimaisen koripallon legendaarisimpiin kultaranteisiin lukeutuva Kari-Pekka ”Pere” Klinga.

”Maddessa on luonnetta. Lapsena hän oli hyvinkin pippurinen, määrätietoinen ja vahvatahtoinen kaikessa tekemisessään. Haasteita riitti kasvatuksessa käsityksemme mukaan keskivertoa enemmän”, Petri Castrén kuvailee.

Erot huipulla ovat varsin pieniä

Petri Castrén vei 1990-luvulla perheensä USA:han. Matilda Castrénilla on kaksoiskansalaisuus

Petri Castrén vei 1990-luvulla perheensä USA:han. Matilda Castrénilla on kaksoiskansalaisuus

Petri Castrén

Petri Castrén pääsi erikoisjärjelyin seuraamaan kesäkuussa tyttärensä peliä majoreihin luokiteltavassa PGA Championshipissa Atlanta Athletic Clubilla. Tästä kisasta tuli nimen perään merkintä MC.

Siitäkin huolimatta, että edellisessä kilpailussaan Matilda Castren oli saavuttanut ensimmäisen voitttonsa LPGA:lla. PGA Championshipin karsiutumisen jälkeen hän oli upeasti toinen Volunteer of America Classicissa.

”Nämä tulosheittelyt avasivat ainakin minulle sitä, kuinka kovaa kisa huipulla on. Vaikka löisit 90 prosenttia lyönneistäsi tosi hyvin, kärki karkaa tai tuloksena on karsiutuminen, jos huippusuoritusten väliin tulee liikaa heikkoja sekaan.”

Valtavan kehittymisen henkisten voimavarojen hallinnan  osalta Castrén on havainnut tapahtuneen sen jälkeen, kun Matilda  aloitti yhteistyön usean urheilulajin menestyjän henkisenä valmentajan toimivan Katja Pasasen kanssa.

”Madde on Katjan avulla löytänyt omat työkalunsa mentaalipuolen haasteisiin. Hän on oppinut hallitsemaan itseään ja tunteitaan, saavuttanut mielentyyneyden, joka kantaa kentällä menestykseen”, suitsuttaa  Petri Castrén yhteistyötä, jonka merkitystä Matilda on moneen otteeseeen peukuttanut.

Naisten golf oli suurin voittaja

Kapteeni Catriona Matthew ja Matilda Castrén puhuivat ensimmäisen kerran juhannuksena PGA Championshipissa. 2,5 kuukautta myöhemmin oli Solheim Cup -juhlien aika

Kapteeni Catriona Matthew ja Matilda Castrén puhuivat ensimmäisen kerran juhannuksena PGA Championshipissa. 2,5 kuukautta myöhemmin oli Solheim Cup -juhlien aika

GETTY IMAGES

Solheim Cupia Petri Castrén seurasi kotonaan seurueessa, joka eli vahvasti mukana Matildan pelissä ja kisan käänteissä.

”Kyllä meistä ääntä lähti varsinkin pelin ratkaisuhetkillä siihen malliin, että kerrostalossa taisi kuulua naapuriinkin. Uskomattoman upealtahan nämä menestykset tietysti tuntuvat. Isänä olen tietysti ylpeä tyttäremme menestyksestä. Suuren arvon pistän myös sille, että LPGA:lla ja nyt Solheim Cupissa Madde vaikuttaa siinä yhteisössä, josta hän on haaveillut, ja se tuntuu henkiseltä kodilta.”

Siinä vaiheessa kun Suomessa kisaa seuranneet siirtyivät yöunille, käynnistyivät Euroopan joukkueen juhlat Toledon kaupungissa, Ohiossa.

”Madde otti sieltä ilokseni yhteyttäkin. Linja ja kuva olivat kuitenkin niin heikkoja, että muu ei selvinnyt kuin se, että tunnelma oli voittajien keskuudessa korkealla.”

Petri Castrén iloitsee paitsi tyttärensä menestyksestä, myös Solheim Cupin suosion kasvun vaikutuksesta naisten golfiin.

”Suomessa ja maailmalla on vielä paljon luutuneita käsityksiä vähättelyä naisten huippugolfin osalta. Tämä upea tapahtuma on parasta mahdollista pr-työtä asioiden viemisestä oikeaan suuntaan.”

Anna Nordqvist ja Matilda Castrén starttasivat ykkösen tiiltä kolme kertaa ja voittivat peleistä kaksi

Anna Nordqvist ja Matilda Castrén starttasivat ykkösen tiiltä kolme kertaa ja voittivat peleistä kaksi

GETTY IMAGES

Suomalaistähdellä faneja ympäri USA:n

Euroopan joukkueella oli matkustusrajoitusten johdosta vain kourallinen kannustajia kentän alueella. USA:n tusinaa kannusti äänekkäästi monituhatpäinen joukko golfin ystäviä kaikkina kolmena päivänä.

LPGA:n ja Symetra Tourin pelaajia majoitetaan useimmissa kisakohteissa hotellien ohella perheisiin. 

”Matilda oli Ohiossa erittäin iloinen siitä, että Solheim Cupiiin häntä oli saapunut ympäri mantereen kannustamaan 4–5 pariskuntaa, jotka ovat häntä majoittaneet. Tuntuu tietysti hyvältä, että hän on jättänyt niin moneen perheeseen positiivisen muistijäljen, joka saa heidät matkaamaan toiselle puolelle mannerta. Näistä innokkaimman floridalaispariskunnan tapasin PGA Championshipissa Atlantassa”, Petri Castren kertoo.

Vuoden 2023 Solheim Cupissa pelataan Espanjan Aurinkorannikolla

Voittaneesta joukkuesta vain osa mahtuu mukaan seuraavaan joukkueeseen 2023

Voittaneesta joukkuesta vain osa mahtuu mukaan seuraavaan joukkueeseen 2023

GETTY IMAGES

Eurooppa voitti toisen kerran peräkkäin Solheim Cupin. Koskaan kisan historiassa Eurooppa ei ole yltänyt kolmeen perättäiseen voittoon. Kahden vuoden kuluttua kisataan Finca Cortesin resortin kentällä Marbellan ja Sotogranden kupeessa.

Selvää on, että tuolloin valtaosa katsojia on Euroopasta. Mikäli joukkueessa on yksi tai useampia suomalaisia, kannustusta kotimaan kielellä on luvassa varsin suurelta fanijoukolta.

Solheim Cup 2023, Finca Cortes

Etsi luettavaa