Hyppää sisältöön

Inbee Park on viheriöiden kuningatar: ”Itseluottamus on aseeni menestykseen”

Inbee Park keskittyy linjan lukemisen jälkeen putissaan vain kahteen perusasiaan

Park upottaa 3-6 metrin matkoilta arviolta kolminkertaisen määrän putteja hyvään harrastajaan verrattuna ja kyykyttää tilastoissa sekä LPGA:n että PGA:n pelaajia varsin tylyllä tavalla.

Kuinka monta puttia kymmenestä sinä upotat keskimäärin 3-6 metrin matkalta?

LPGA:lla keskiarvo on 2,33. PGA Tourilla päästään lukuun 2,55.
Valistunut veikkaukseni tasoituksella 5-15 pelaavien harrastajien osalta on, että keskiarvo on 1-1,5 onnistuneen putin välissä. Melkoisella osalla pelaajista alle tämän haitarin.

Korean 33-vuotiasta Inbee Parkia pidetään puttipelin kruunaamattomana kuningattarena. Päättyneellä kaudellla hän oli LPGA:lla puttimäärän keskiarvossa (28,71) paras, puttien määrässä griiniosumaa kohden (1,72) toisena.

Varsin vaikuttava  on hänen saldonsa kauden aikana  3-6 metrin matkoilta. Sadasta putista näiden matkojen väliltä hän on pistänyt pallon pallon reikään keskimäärin 38,4 kertaa.

They don’t call her the Queen for nothing.

Insights by @KPMGGolf | #LPGAStats pic.twitter.com/Cwa51vomCp

Paineeton tila puttiin lähdettäessä tuo tulosta

Vielä vaikuttavampi Inbee Park on tilastojen mukaan silloin, kun puttien mitta rajataan 3-4,5 metrin matkoille. Hän upottaa LPGA:n kuluvalla käyttöön ottamien tilastojen mukaan näiltä matkoilta 64 puttia sadasta. LPGA:n pelaajien keskiarvo on 28. PGA Tourin parhaat yltävät niukasti yli 40:n prosenttiin, joten Park on täysin uskomattomilla omilla luvuillaan.

LPGA:n ja PGA Tourin pelaajia vertailua on sinällään vaikea verrata suoraan toisiinsa, sillä yleisen käsityksen mukaan PGA Tourilla viheriöt ovat keskimäärin nopeampia, täten vaikeampia ja reikien paikat naisten kisakenttiä kinkkisempiä.

”Kuulin tilastosta, enkä ole yllättynyt. Olen aina pitänyt 3-4,5 metrin puteista enemmän verrattuna lyhyemmistä. Tämä johtuu varmasti siitä, että metrin ja kahden metrin välillä oleviin putteihin kohdistuu omalla osallani huomattavasti enemmän paineita. Kyse on mielenhallinnasta ja ajattelutavasta.”

”Olen huomattavasti rentoutuneempi putatessani 3-4,5 metrin matkalta”, Park järkeilee Golf.com-sivustolle antamassaan haastattelussa

Inbee Park pyrkii puttiin valmistautumisen jälkeen keskittymään vain niihin asioihin joihin hän itse voi vaikuttaa.

”Viheriöillä on niin muuttuvia tekijöitä joita on hyvä huomioida ennen suoritusta. Kun valmistautuminen on tehty, keskityn vain siihen, että lähetän pallon haluamaani suuntaan oikealla nopeudella. Toisinaan pallo kaartaa tai pomppaa odottamattomasti. Joskus vauhdit tai linjat eivät osukaan kohdilleen.

Inbee Park on voittanut seitsemän majoria, joista kuusi kolmen vuoden jaksossa 2013-2015. Hän oli myös ylivoimainen ykkönen Rion olympialaisissa 2016. Päättyneellä kaudella Park voitti yhden kisan, oli kahdesti toinen ja kerran kolmas. 
Edellisen major-voiton jälkeen hän on sijoittunut 12 kertaa kymmenen joukkoon.

Major-voittoja voi vielä hyvinkin tulla lisää. Edellä lueteltujen puttitilastojen osuessa suuriin kisoihin Park on vaikeasti voitettavissa.

Etsi luettavaa