Hyppää sisältöön

Ilonen täydentäisi voitolla palkintopallin värisuoran Marokossa

Mikko Ilonen jatkoi Kiinassa siitä mihin Marokossa jäi

Mikko Ilosen ura on pitänyt sisällään kaksi jaksoa, jolloin hän on voittanut kisoja. Kun Ilonen alkaa voittamaan, tapahtuu sitä historia huomioiden useammin kuin kerran. Edellisestä voitosta tulee pian täyteen neljä vuotta.

Mikko Ilosella on sunnuntaian loistavat saumat voittaa 2,5 miljoonan euron Trophee Hassan II -kilpailu. Ilonen ei ole ensimmäistä kertaa Marokossa kyseisessä tilanteessa. Vuonna 2013 hän jakoi kisassa toisen sijan, kun Saksan Marcel Siem repäisi eron vasta viimeisten reikien aikana. 

Vuonna 2010 Ilonen jakoi Marokossa kolmannen sijan. Silloin voittoon ei ollut mahdollisuuksia, kun Rhys Davies puttaili mukavasti seitsemän lyöntiä paremman tuloksen. Palkintopallisijoituksia on siis kasassa kaksi, mutta korkein koroke puuttuu vielä. 

Ilonen on suuri mysteeri monella mittarilla huomisella ratkaisukierroksella. Kuten mies itse sanoi, tuntui kuin kausi olisi vasta alkanut uudestaan pitkän tauon jälkeen. Ilonen ei ole kisaillut sitten Qatar Mastersin, joka pelattiin helmikuun lopussa. 

Tämän kauden rahalistalla sijoitus ei ole korkea – ainakaan vielä. Maailmanlistan pisteitä ei ole juurikaan kerääntynyt, sillä jatkoonpääsyistä huolimatta sijoitukset ovat olleet luokkaa ”ynnä muut”. Samaan aikaan tulee muistaa, että Ilosella on kärkipään pelaajista eniten kokemusta voittamisesta. Viisi European Tourin ykkössijaa kertovat, että Ilonen osaa olla kliininen viimeistelijä, kun tullaan ratkaisuhetkille. 

Viime vuoden paras sijoitus oli viides sija Sveitsissä. Silloin Ilonen nousi sijalle huikealla viimeisellä kierroksella. Varsinaisia voittotaistoja ei ole juurikaan Ilosen osalta ollut käynnissä viimeisen parin vuoden aikana, vaan Ilonen on pelannut enemmän sellaista peliä, jolla on sijoittunut hyvinä viikkoina sijoitlle 10-20. 

Kärkiryhmässä hyvän ystävänsä kanssa

Mikko Ilonen (-6) tulee olemaan kärkiryhmässä yhdessä hyvän ystävänsä Alvaro Quiroksen (-7) kanssa. Suurta vuoristorataa uransa kanssa urakoinut espanjalainen on parhaassa vireessään potentiaalinen suurkisojen voittaja – meriiteistä löytyy muun muassa European Tourin Race To Dubai -finaalin voitto. Toisaalta Quiros on välillä vajonnut pelinsä kanssa pisteeseen,  että hän on menettänyt pelioikeuden European Tourille. 

Ilonen lähtee viimeiselle kierrokselle Quirosia lyönnin perässä. Samassa tuloksessa Ilosen kanssa on Ryder Cup -paikasta unelmoiva ranskalainen Alex Levy (-6). Levy on voittanut urallaan neljä kertaa European Tourilla, ja häntä voidaan pitää varmasti potentiaalisena voittajana sunnuntain kierroksella. 

Eteläafrikkalainen Erik Van Rooyen (-6) on todistanut tasonsa pääkiertueella. Tapio Pulkkasen hyvä ystävä oli toinen Joburg Openissa, ja hänen debyyttivoittonsa pitäisi olla kulman takana. Hän on Ilosen ja Levyn tavoin lyönnin Quirosia perässä. 

Van Rooyen ja Levy pelaavat toiseksi viimeisessä ryhmässä. Ilosen ja Quirosin kanssa kärkiryhmään lähtee eteläafrikkalainen Christian Bezuidenhoit niin ikään tuloksesta -6. Maailmalistalla sijalla 567 oleva 23-vuotias on suurin yllättäjä kärkipään pelaajista. 

Kolmen lyönnin sisällä kärjestä on peräti 11 pelaajaa. Kun lasketaan kaikki neljän lyönnin sisällä olevat pelaajat, on luku jo 16. Käytännössä voiton tulee korjaaaman pelaaja, joka onnistuu pelaamaan kutosella alkavan tuloksen. Olisi vaikea uskoa, että näin tiukasta nipusta kukaan pelaaja ei onnistuisi kunnolla. Ilosen tapauksessa voittoon vaadittanee tulos väliltä 66-69. Lienee melko varmaa, että kilpailu tulee ratkeaamaan vasta viimeisillä rei’illä. 

Ilonen tietää, mitä voittaminen vaatii. Löytyykö koneesta sellainen neliveto, jota Timo Rauhala peräänkuulutti Mastersin pelaajilta. Pitkä kisatauko tuntuu tehneen lahtelaiselle hyvää. Sunnuntaina hänellä varmasti riittää puhtia ponnistaa, mutta miten pallo tottelee paineen alla? Se on vielä kysymysmerkki. 

Viasat Golf ja Viaplay näyttävät kisan viimeisenkin päivän suorana lähetyksenä!

Etsi luettavaa