Hyppää sisältöön

Ilari Saulo ja Krista Junkkari puolustavat mestaruuksiaan – Lyöntipelin SM-kisat käynnistyvät Ruuhikoskella

Ruuhikosken yksi näyttävimmistä väylistä on 13:s

Mestaruuksia tavoittelee Etelä-Pohjanmaan Golfin isännöimissä kisoissa 117 miestä ja 39 naista.

Kun Ruuhikosken kentällä toistaiseksi ainoan kerran vuonna 2002 pelattiin lyöntipelin SM-kisat, voittajiksi kruunattiin selvillä marginaaleila Roope Kakko, sekä hänen tuleva vaimonsa Minea Blomqvist-Kakko.

Vain kaksi vuotta myöhemmin he tekivät läpimurtonsa, Kakko voitti Challenge Tourin kisan Espoossa, Blomqvist voitti Unkarin LET-kisan  ja sijoittui British Openissa kahdeksanneksi.

Tulevaisuuden tähtipelaajia on kosolti Ruuhikoskellakin, jossa sijaitsee Suomen ainoa Robert Trent Jones Jr:n suunnittelema kenttä. 18-reikää on suunniteltu taiten pohjalaiseen jokimaisemaan, joka haastaa pelaajat tarkkuudessa etenkin avausten suhteen. Kentän lopusta löytyy myös korkeuseroja, vaikka Pohjanmaan lakeuksilla ollaankin.

Ammattilaiset ovat olleet tervetulleita SM-kisoihin vuodesta 2016 asti, ja tälläkin kertaa mukana on kotimaisten kiertueiden kärki. Keskiviikkona käynistyvissä kisoissa kahden päivän jälkeen selviää  miehissä 45 ja naisissa 16 parasta pelaajaa.

Kahtena viimeisenä päivänä Ruuhikoskella kisaavat myös erityisgolfarit omissa mestaruuskisoissaan. Avoimen sarjan ja E-golfin SM-kisat järjestetään nyt kolmatta kertaa yhdessä.

Tasainen kisa luvassa

Miesten sarjassa mitaliehdokkaita on totustusti melkoinen määrä, eikä ylivoimaisia suosikkeja ole rivissä. Puolustavana mestarina Ruuhikoskella starttaa amatöörinä pelaava Ilari Saulo, joka on osoittanut hyviä otteita läpi kauden. Finnish Tourin 3.sijan lisäksi Saulo kruunattiin pari viikkoa sitten reikäpelin SM-kisan voittajaksi. Amatööreistä myös Jonatan Jolkkonen , sekä alle 21-vuotiaiden lyöntipelin mestari Markus Luoma kannattaa huomioida.

Ilari Saulo voitti edellisvuoden kisan vasta uusinnan jälkeen tuloksella 15 alle parin

Ilari Saulo voitti edellisvuoden kisan vasta uusinnan jälkeen tuloksella 15 alle parin

Ammattilaiskaartista Ruuhikoskella pelaavat muun muassa vastikään amatöörikisat jättäneet Eemil Alajärvi, Alex Hietala ja Matias Honkala sekä jo kokeneempi kestomenestyjä Lauri Ruuska, jolla on SM-kultaa plakkarissaan kausilta 2015 ja 2017.

Mustana hevosena voisi nostaa kotikentällään pelaavan 18-vuotiaan Eeli Kujanpään, joka on kerännyt menestystä juniorisarjoissa.

SM-kilpailut ovat olleet neljällä edelliskerralla huipputasaisia. Kaksi kertaa on päädytty uusintaan, kahdesti ero ykkösen ja kakkosen välillä on ollut 72 reiän jälkeen yksi lyönti. Aivan erilainen oli juoneltaan vuoden 2015 kisa, jonka Lauri Ruuska voitti  13 lyönnin erolla seuraavaan.

Sanna Nuutinen on tuoreimmalla maailmanlistalla 247.

Sanna Nuutinen on tuoreimmalla maailmanlistalla 247.

Mikko Ilonen

Naisten ammattilaiskiertueiden ollessa vielä tauolla ovat ennakkosuosikit selviä, mutta haastajillekin löytyy tilaa. Ammattilaiskaartin kovimmasta kärjestä mukana on Suomen ykkösnyrkki Sanna Nuutinen, joka on jatkanut tasaisen kovia peliesityksiä myös kotimaassa loistavan viime kautensa jälkeen. Oma sanottavansa on lisäksi Yhdysvalloissa normaalisti pelaavalla ja pari viikkoa sitten reikäpelin SM-kultaa voittaneella Linda Henrikssonilla, sekä kesäkuussa Finnish Tourilla voittaneella Niina Liiaksella.

Amatööreistä mitalijahtiin mielivät etenkin Kiira Riihijärvi, Anna Backman sekä viime vuoden puolustava mestari Krista Junkkari, joka pokkasi jo kultaa kesäkuussa alle 21-vuotiaiden lyöntipeleistä.

Perjantaina ja lauantaina Seinäjoella kisaavat myös 11 erityisgolfaria. E-golfin suomenmestaruutta puolustaa Tero Peltola. Mukana ovat myös viime vuoden hopea- ja pronssimitalistit Lasse Miettinen ja Raimo Juuti

E-Tourin kausi alkaa poikkeuksellisesti vasta nyt heinäkuussa suoraan SM-kisoista, koska alkukauden kilpailut peruttiin koronaviruksen takia.

Yleisen sarjan kilpailu käynnistyy keskiviikkona klo 08.00.

SM-kisat, lyöntipeli miehet + naiset

Lähteenä käytetty Suomen Golfliiton tiedotetta.

Etsi luettavaa