Hyppää sisältöön

Ikä on vain numero Roope Kakolle, joka täräytti hiljattain lyöntitutkaan kovimmat lukemansa koskaan

Roope Kakko pelasi hyvän avauskierroksen Sisiliassa.

Roope Kakko täyttää ensi vuonna 40 vuotta, mutta rakkaus lajia kohtaan ei ole sammunut. Kokenut ammattilainen on suurin suomalaistoivo torstaina alkavassa Vierumäki Finnish Challengessa. Myös Matias Honkalalta odotetaan kisassa paljon.

Vierumäki Finnish Challenge käynnistyy huomenna torstaina. Challenge Touriin kuuluva kilpailu pelataan tuttuun tapaan Vierumäen Cooke-kentällä, joka on saatu kisaviikoksi kenties parhaaseen kuntoon koskaan.

Suomalaisittain lähtökohdat ovat hieman erilaiset kuin aiempina vuosina. Menestystä kiertueen suomalaisille jäsenille ei ole tullut samaan tapaan kuin aiempina vuosina. Toisaalta suomalaispelaajia on kilpailussa mukana enemmän kuin koskaan, yhteensä 25. Kaikkiaan pelaajia on viivalla 156.

Suomalaista kiertueen rankingissa korkeimmalla ovat kokenut Roope Kakko ja villien korttien avulla pelaava nuori Matias Honkala. Kakko on rankingissa sijalla 43. Honkalan sijoitus on 63:s.

Molemmat ovat pelanneet tällä kaudella yhden erinomaisen kilpailun. Kakko sijoittui Tsekissä kesäkuun alussa neljänneksi, lisäksi hänellä on kolme muuta sijoitusta 20 parhaan joukkoon.

Honkala taisteli heinäkuun puolivälissä Itävallassa voitosta sijoittuen lopulta kolmanneksi. Kuudessa pelaamassaan kisassa hän on läpäissyt cutin kolme kertaa.

”Maanantaina alkoivat palaset loksahdella kohdalleen”

Kisan alla kumpikin pelaava vaikutti luottavaiselta. Etenkin yhdeksän kilpailua tällä kaudella pelannut Kakko, joka heikosti sujuneen Italian-turnauksen jälkeen on saanut jälleen lyöntiään parempaan iskuun.

Hän viilasi sitä kisan alla muutaman päivän valmentajansa Mikael Piltzin kanssa.

”Viimeiset viikot lyönti on ollut hukassa, mutta olin koutsin kanssa treenaamassa. Sunnuntaina ei tullut ihan valmista, mutta maanantaina alkoivat palaset loksahdella kohdalleen ja sain mielenrauhan (tiistain) pro-amissa”, Kakko sanoi.

”Keskiviikkona ollaan tietysti aina toivoa täynnä. Sunnuntaina sitten tiedetään, mitä on tapahtunut”, hän kuitenkin toppuutteli.

Piltzin kanssa hän viilasi kuntoon ennen kaikkea alkuasentoa, tarkemmin sanottuna selkärangan asentoa, joka kaikkien näiden vuosien jälkeen tuppaa kokeneella ammattilaisellakin menemään hiljalleen väärään muottiin.

”Kun se loksahtaa kohdalleen, alan tulla paremmasta suunnasta palloon ja lyönnit ovat sellaisia kuin pitääkn. Sitten sitä alkaa taas jostain syystä hakeutua aina erikoisin asentoihin ja taas ollaan vinksinvonksin, ja pallo lentelee minne sattuu”, hän heitti.

Vierumäeltä Kakolla on hyviä muistoja.

Kun kilpailu pelattiin edellisen kerran kaksi vuotta sitten, Kakko pelasi päätöspäivänä voitosta sijoittuen lopulta jaetulle kolmannelle sijalle. Kaikkiaan Kakko on osallistunut Vierumäen CT-kisaan kolme kertaa, heikoin sijoitus on jaettu 23:s.

Hän näkee, että pärjääminen tietyllä kentällä aiempina vuosina ruokkii helposti menestystä myöhemmin.

”Mitä liukkaammat, sitä paremmat”

Cooke-kenttä on saatu kisan alla erittäin hyvään iskuun.

Cooke-kenttä on saatu kisan alla erittäin hyvään iskuun.

Jussi Miettinen

Vierumäen Cooke-kentän pinnat ovat nyt paremmat kuin koskaan, tämä tuntui olevan vallitseva mielipide keskiviikkona kentän kiertäneiden keskuudessa. Etenkin viheriöt, joka ovat hyvässä heinässä, vihreät ja tasalaatuiset. 

Toisaalta Kakko toivoisi, että viikon mittaan ne muuttuisivat vieläkin liukkaammaksi.

”Mitä liukkaammat viheriöt, sen parempi minulle. Oma (putti)strokeni sopii hyvin liukkaille pinnoille”, Kakko kertoi kilpailun aattona.

Viheriöillä onkin tapana kuivuessaan muuttua sitä liukkaammiksi, mitä pidemmälle kisa etenee. Kakon kokemus viheriöistä oli tiistain proamista, ja ainakin keskiviikkona viheriöt olivat jo hyvin nopeat. Mikäli sade ei niitä pehmennä, Kakon toiveet voivat hyvinkin toteutua.

Koska karheikot eivät Cooke-kentällä juurikaan rankaise, on tulostaso täällä yleensä kova. Vuosien varrella voittotulos on vaihdellut -15:n ja -21:n välillä.

”Haaveilen isoista asioista”

Ensi vuonna 40 vuotta täyttävä Kakko on päässyt harjoittamaan ammattiaan nyt terveenä.

Pari vuotta sitten Vierumäellä hänen osallistumisensa kisaan oli vaakalaudalla, kun hänellä oli päällä reaktiivinen niveltulehdus. Nyt mies on terve ja pelihaluja riittää, sillä mies kokee, että hän ei ole vielä päässyt ulosmittaamaan parastaan, vaikka onkin voittanut kolme kertaa Challenge Tourilla. Voitoista yksi on European Tourin ja Challenge Tourin yhteiskilpailu, Kakon uran kohokohta toistaiseksi.

Roope Kakko sijoittui vuonna 2019 Vierumäki Finnish Challengessä kolmanneksi.

Roope Kakko sijoittui vuonna 2019 Vierumäki Finnish Challengessä kolmanneksi.

Tomi Natri

Unelma kuitenkin elää edelleen ja lehdistölle hän naureskeli, että todennäköisesti hän pelaa vielä senioritourilla.

”Rakastan tätä hommaa. Veljeni on joskus sanonut, että kun ei osaa mitään muuta, pitää tehdä sitä, mitä vähän osaa”, Kakko laski leikkiä.

”Golf on kiehtova peli, eikä yksikään päivä ole samanlainen. Pelaan harkkakierroksia ja kilpailen mielelläni – ja haaveilen isoista asioista. Tuntuu, että parhaat pelit ovat edessä. Jos usko loppuu, osaan varmasti siirtyä pois. Ikä ei ole kuin numeroita”, hän pohdiskeli.

Yhdessä asiassa Kakko on mennyt eteenpäin. Hän kertoi lyöneensä tutkaan kaikkien aikojen kovimmat vauhdit draiverilla: 124,6 mph. Talven fysiikkatreenit ja kauden mittaan tehdyt liikkuvuusharjoitteet alkavat maksaa vaivaansa.

”Keskivartaloni on paremmassa kunnossa kuin koskaan ja jaloissa on vähän enemmän voimaa”, hän sanoi.

Honkala saanut tasaisuutta peliin

Kim Koivu, Matias Honkala ja Roope Kakko ovat kilpailun mielenkiintoisimmat suomalaisnimet.

Kim Koivu, Matias Honkala ja Roope Kakko ovat kilpailun mielenkiintoisimmat suomalaisnimet.

Janne Tarmio

Kokonaan toisenlaisessa tilanteessa urallaan on Matias Honkala, 22, joka oli viisivuotias, kun Roope Kakko siirtyi ammattilaiseksi vuonna 2004. Honkala, joka on Timo Rauhalan valmennettava, pelasi menestyksekkään amatööriuran ja vaihtoi ammattilaiseksi puolitoista vuotta sitten.

Ensimmäisellä kaudellaan ammattilaisena Honkala pelasi pitkälti Nordic Leaguen kisoja ja Finnish Touria, jonka rankingin hän voitti selvästi. Tänä vuonna pääkiertue on ollut Challenge Tour, jossa hän kokee saaneensa peliinsä enemmän tasaisuutta lyöntiinsä.

”Avauksissa  ei ole tullut missejä ja olen päässyt hyödyntämään hyvää rautapeliä”, hän näkee.

Koivu odottaa pelin kääntyvän parempaan

Mukana on myös Kim Koivu, joka voitti Vierumäki Finnish Challengen vuonna 2018. Uusinnassa taipui Skotlannin Robert MacIntyre, joka on nykyään European Tourin tähtipelaajia.

Kaudella 2018 hän voitti kolme kertaa nousten kesken kauden European Tourille. Alku pääkiertueella herätti lupauksia, mutta kesken kauden peli hajosi, Koivu paloi loppuun ja on ollut sittemmin varjojen mailla.

Peli ole tälläkään kaudella lähtenyt kulkemaan toivotulla tavalla. Viidessä pelaamassaan CT-kisassa hän on pudonnut jokaisessa cutista. Kisan alla Koivu kuitenkin sanoi, että harjoituksissa tekeminen on huomattavasti parempaa kuin kisoissa.

”Ihan hyvillä fiiliksillä lähden kisaan”, Koivu sanoi. ”Olen saanut aikaan hyviä treenejä, mutta kilpailussa en ole saanut sitä ulosmitattua. Golfissa ei kuitenkaan koskaan tiedä, milloin peli kääntyy.”

Lupauksia paremmasta heräsi parin viikon takainen avauskierros Italiassa, kun Koivu pelasi avauskierroksen 67 lyönnillä. Toinen kierros sujuikin sitten kymmenen lyöntiä heikommin ja lopullinen sijoitus jaettu 87:s, kauden paras kuitenkin.

Kolmikon lähtöajat

Kakko on sijoitettu kilpailussa kuumaan ryhmään, sillä hän pelaa kaksi ensimmäistä kierrosta Hollannin Daan Huizing (rankingin 9.) ja Saksan Yannik Paul (25.) kanssa. Heidän lähtöaikansa on torstaina klo 8.20.

Honkalan pelikaverit ovat Skotlannin Ewan Ferguson ja Belgian Kristof Ulenaers. Skotti on Vierumäen kisaan osallistuvista rankingissa korkeimmalla, seitsemäntenä. Ulenaersin sijoitus on 15:s. Kolmikko starttaa kisaan klo 13.10.

Koivu starttaa heidän peräänsä klo 13.20 Ranskan Félix Moryn (21.) ja Italian Lorenzo Scalisen (32.) seurassa.

Kauden päätteeksi rankingin 20 parasta nousevat European Tourille.

Vierumäki Finnish Challengen lähtöajat | Challenge Tourin ranking

Vierumäki Finnish Challenge käynnistyy torstaina klo 7.30. Yleisöllä on kilpailuun vapaa pääsy.

Etsi luettavaa