Hyppää sisältöön

Ian Poulterin piukka valinta – 26 miljoonaa euroa Saudi-Arabiasta vai uran huipentuminen Ryder Cup -kapteeniuteen?

Ian Poulter kuvattuna DP World Tourin kilpailussa. Päähine vaihtuu, mutta tarttuuko Poulter Greg Normanin isoon syöttiin? Kuva: GETTY IMAGES

Ian Poulter osallistuu kymmenien muiden tähtien tavoin muhkeita starttirahoja tarjoavaan Saudi Internatioliin. Mutta onko hän valmis katkaisemaan napanuoransa PGA Touriin, DP World Touriin ja erityisesti Ryder Cupiin lähteäkseen Greg Normanin vetämän uuden kiertueen yhdeksi keulakuvaksi?

Asian Tourin ohjelmaan siirtynyt Saudi International käynnistyy varhain torstaiaamuna Saudi-Arabian Jeddahissa.

Kenttä on sama Royal Golf & Country Club, jolla kolmella edellisellä kaudella tapahtuma järjestettiin DP World Tourin siipien suojassa.

Mukaan ostettujen tähtien kuittaamista starttirahoista on erilaisia arvoita. Varmana tietoja pidetään sitä, että ykkösketju Phil Mickelson, Bryson DeChambeau, Dustin Johnson ja Xander Schauffele kuittaa miestä kohden reilusti miljoona dollaria, eikä ensimmäinen numero ole kaikilla ykkönen.

Myös kaikille muille ”kutsutuille” yli 30 tähdelle on luvassa tuntuva matkakorvaus.

Pelaajien ja pääkiertueiden, PGA Tourin ja DP World Tourin välillä on käyty tiukkaakin kädenvääntöä siitä, millä ehdoilla tähdet saavat vieraalla kiertueella pelata.

PGA Tourilla samanaikaisesti pelattava Pebble Beachin kisa jäi osanotoltaan varsin valjuksi.

Linnarauha saatiin aikaan, mutta seuraavien askelten suunta mietityttää kaikkia tahoja.

Lähteekö The International Series lentoon?

Greg Normanin johtama ja Saudi-Arabian rahoittama LIV Golf Investments julkaisi keskiviikkona oman, kymmeneen kisaan kasvavan kisojen sarjan Asian Tourin kilpailuohjelman pihviksi.

Huippukisojen sarja kulkee nimellä The International Series.

Kisapaikoista nimettiin jo Thaimaa, Englanti, Korea, Vietnam, Lähi-idän nimeämätön maa, Kiina, Singapore ja Hong Kong.

Kohteet ovat Englantia lukuunottamatta eksoottisia länsimaalaisin silmin katsottuna, palkintopotitkin yllättävän pieniä (1,3–1,75 miljoonaa euroa).

Pihvi puuttuu. Pelaajat.

Haasteena Normanilla ja hänen taustavoimillaan on löytää mieluiten useampia maailmantähtiä, jotka lähtisivät kierteen keulakuviksi.

PGA Tour ja DP World Tour ovat ainakin kulisseissa uhanneet, että tällaisen sopimuksen tekijöille tulee ikuinen porttikielto pääkiertueille – eurooppalaisille ja USA:n pelaajille Ryder Cupiin ja oletettavasti myös Presidents Cupiin.

Yleisömagneeteiksi ja muiden pelajien rohkaisijoiksi on jo pitkään huhuiltu ensimmäisinä Phil Mickelsonia ja Dustin Johnsonia.

Eurooppalaisnimiä spekulaatioissa on ollut vähemmän. Kaksi konkarinimeä on noussut ykkösmiesten mahdollisten kieltäytymisten johdosta kuitenkin esiin.

Saudi-Arabialla on syvät taskut tähtien ostamiseen

Rory McIlroy on muistuttanut kaikkia tahoja siitä, että nyt käydään myös hyvin perustavaa laatua olevaa vääntöä siitä, ovatko tähdet kiertueiden työntekijöitä sitoumuksineen vai vapaita elinkeinon harjoittajia.

McIlroy on PGA Tourin pelaajien yhdistyksen puheenjohtajan roolissakin päätynyt pohdinnoissaan jälkimmäiseen vaihtoehtoon.

Henrik Stenson on ilmoittanut edelliskauden pettymystensä jälkeen panostavansa omaan peliuraan uusin eväin.KUVA: Getty Images.

Saudi Internationalin alla huhut seuraavista siirroista luonnollisesti liikkuvat kovaa vauhtia.

Jo vuoden alussa kansainvälinen golfmedia otsikoi Henrik Stensonille tarjotusta roolista yhtenä The International Seriesin tähdistä.

Ruotsalainen ei ole asiaa itse kommentoinut.

Keskiviikkona The Daily Telegraph nosti esiin kaivamansa tiedon, jonka mukaan LIV Golf Investments olisi tarjonnut Ian Poulterille noin 30 miljoonan dollarin (26 miljoonan euron) International Seriesissa vahvan roolin ottamisesta kentällä, arvatenkin myös markkinoinin apuvälineenä.

Dolllaripino on korkea, mutta syvät ovat saudiarabialaisten taskutkin silloin, jos he lähtevät jotain itselleen tärkeää tavoittelemaan.

Ian Poulter on toki karismaattinen ja tunnettu persoona, sosiaalisessa mediassa vahva ja hauska.

Ikää Poulterilla on 46 vuotta. Kauden 2012 jälkeen hän on voittanut yhden kilpailun. Poulterilla ja Henrik Stensonilla siintää tulevaisuudessa nykyistä polkua kulkien viimeiset vuodet pääkiertueella sekä molemmilla Ryder Cupin kapteenius.

Viidenkympin rajapyykin ylittämisen jälkeen Lake Nonassa Orlandon kupeessa perheineen asuvilla tähdillä on mahdollisuus osallistua säännöllisesti tai harvemmin Champions Tourin kisoihin.

Helppoa ja huoletonta.

Miksi lähteä lähinnä Aasiaan vetämään Saudi-Arabian valtiojohdon ja PGA Tourin kanssa ikuisesti riitelevän Greg Normanin päämääriä?

Pääkiertueilta pelaajan ulos sulkeminen voi olla juridisesti kiistanalainen asia, mutta Poulterin ja Stensonin osalta Ryder Cup – kapteeniuden menettäminen on dollarinippuun tarttuessa erittäin todennäköinen uhka.

Laajempi kysymys tietysti on se, millaisin voimin The International Series lähtee kilpailujen sarjaansa rakentamaan?

Mikäli seuraaviin kisoihin ei saada viikonlopun kisan tapaista tähtien kyllästämää osallistujalistaa tai tähtiluokan signeerattuja pelaajia, kiertueen uskottavuus saa ison lommon jo ensimmäisillä reiíllä.

Tähtipelaajien signeeraaminen on edennyt Normanin vakaasta uskosta huolimatta hitaasti tai ei ollenkaan. Siltä se ainakin näyttää, kunnes toisin osoitetaan.

Saudi International televisioidaan suorina lähetyksinä

Saudi International on torstaista sunnuntaihin The International Seriesin näyteikkuna. Kilpailun televisioi Elisa Viihde Viaplay ja V Sport Golf.

Osallistujalista on ensimmäistä kertaa Asian Tourin historiassa nimekkäämpi kuin PGA Tourilla.

Voi vaan kuvitella, millaisia tuntemuksia se PGA Tourin pääkonttorissa aiheuttaa.

Tulospalvelu

MAINOS. Saudi International on katsottavissa suorana Elisa Viihde Viaplaystä. Tästä palveluun >>

Etsi luettavaa