Hyppää sisältöön

Huippuvalmentaja Timo Karvinen analysoi: Rahmin vahva veto

Jon Rahm on esimerkki siitä

Nuori Jon Rahm päihitti kokeneen Tiger Woodsin Ryder Cupin kaksinpelissä. Huippuvalmentaja Timo Karvinen analysoi espanjalaisen svingin vahvuudet.

Jon Rahm, 23, kuuluu huippugolfin kirkkaisiin nuorisotähtiin. Minulla on ollut ilo nähdä hänen peliään juniorivuosista lähtien, eivätkä Rahmin svingi ja peli ole kovin paljon muuttuneet vuosien varrella. Hän on väkivahva kaveri, joka hyödyntää pitkiä lyöntejään.

Rahmin svingi on rakentunut oppikirjan sijaan hänelle ominaisten piirteiden ympärille. Rahm onkin hyvä esimerkki siitä, että jopa vähän rajoittuneellakin liikkuvuudella voidaan tuottaa valtava määrä voimaa golflyöntiin.

Kuulostaa lähes kliseeltä, että kädet ja keskikroppa ovat svingin voimanlähteet, mutta Rahmin vahvasta svingistä juuri niistä asioista kannattaa ottaa oppia omaan lyöntiin. Lyhyt svingi auttaa käsien pysymisessä kehon edessä, mikä puolestaan helpottaa oikeaa ajoitusta.

Rahmin svingissä on ulospäin näkyviä tekijöitä, jotka edesauttavat paitsi korkeaan mailanpään nopeuteen myös tarkkuuteen. Svingin osat ovat hioutuneet toimimaan yhdessä. Tässä jutussa esittelemme tarkemmin hänen persoonallista tyyliään. Samalla kerromme hänen svingistä asioita, joita klubipelaaja voi ottaa hänen pelistään opiksi.

Ota oppia

1. Ristikkäiskierto suunnanvaihdossa

Jon Rahmilla lantion ja hartioiden välinen kiertojen suhde on suuri taakseviennissä.

Jon Rahmilla lantion ja hartioiden välinen kiertojen suhde on suuri taakseviennissä.

Getty Images

Jon Rahmilla taakseviennin kierto ei ole suuri, mutta lantion ja hartioiden välinen kiertojen suhde on suuri. Suunnanvaihdon ristikkäiskierto eli liike, jossa lantio aloittaa kiertymisen kohteeseen jo hyvissä ajoin ennen backsvingin huippua, lataa kroppaan valtavan määrän kiertojännitettä.

Svingi purkautuu jaloista kohti mailaa ja optimaalinen voimantuotto mahdollistuu. Ja vaikka hartioiden ja lantion kierron määrä eivät täytä oppikirjan lukemia, tuottaa ristikkäinen liike optimaalisen voiman.

Suunnanvaihdon ristikkäistä liikettä voit treenata tällaisella askelharjoitteella:

1. Seiso lähtöasennossa jalat yhdessä.

2. Aloita taaksevienti jalat yhdessä.

3. Ennen suunnanmuutosta astu vasemmalle jalalla kohteeseen päin samalla, kun hartiat vielä jatkavat kiertymistä taakseviennissä.

2. Lataa ranne

Huomaa, kuinka kupera ranne Jon Rahmilla on, kun hän lähestyy osumaa.

Huomaa, kuinka kupera ranne Jon Rahmilla on, kun hän lähestyy osumaa.

Getty Images / Rik Poppius

Suunnanvaihdossa Rahmin kädet synnyttävät energiaa tuottavia liikesuuntia. Huomaa, kuinka vasemman käden ranne taipuu kuperaksi kämmenselästä ja vasen käsivarsi painuu rintakehään jättäen kädet kropasta jälkeen. Nämä liikkeet mahdollistavat vahvan palloon tulon. Samanaikaisesti vasen käsivarsi painuu rintakehää pitkin alemmas. Näin kädet ovat osumahetkellä alhaalla stabiloiden lavan liikettä.

3. Vartalon kierto auki osumaan

Jon Rahmilla on mahdollisuus saavuttaa sunnuntaina kaksi titteliä

Jon Rahmilla on mahdollisuus saavuttaa sunnuntaina kaksi titteliä

Getty Images

Vasemman ranteen kupera asento vaatii aggressiivisen vartalon kierron osuma-alueella.

Ranteiden kiertosuunta osuma-alueella on vahvasti sidoksissa vasemman käsivarren suoruuteen. Jos vartalonkiertoa ei ole riittävästi, käsivarsi koukistuu ja lapa sulkeutuu

vahvasti. Mitä enemmän kroppa kiertyy auki, sitä enemmän mailanpään nopeus kasvaa.

Vahvaa läpimenoa voit harjoitella näin:

1. Vie maila taakse taittaen ranne oikeasta kämmenselästä.

2. Lyö läpi pitäen lapa kehon etupuolella.

Liike vaatii vahvan kropan kierron tuottaakseen suoran pallon lentoradan.

Timo Karvinen on ollut päätoiminen PGA pro vuodesta 1994 ja lukeutuu maamme johtaviin golfopettajiin. Hän opettaa Espoon Golfseurassa ja talvisin Season Golfissa. Timolla on vahva tausta kilpagolfista. Hän on työskennellyt neljän eri maan maajoukkuevalmentajana. Vaikka valmennus on yksityiskohtaista, välitön ilmapiiri kannustaa iloiseen harjoiteluun.

Juttu on julkaistu alunperin GoGolf-lehden numerossa 4/18. Lehti on GoGolfin jäsenetu.

Etsi luettavaa