Hyppää sisältöön

Huippugolfiin tulossa historiallinen välineiden sääntöjä koskeva muutos – vaikutus draivien pituuteen lähes 20 metriä

Mikäli Gold Digestin tiedot pitävät paikkansa, vuodesta 2026 lähtien huippuammattilaiset pelaavat eri säännöillä kuin amatöörit. KUVA: GETTY IMAGES

Golfpallon ominaisuuksia ollaan rajoittamassa huippugolfissa, uutisoi Golf Digest. USGA ja R&A järjestävät asiasta tänään tiedotustilaisuuden.

Tänään tiistaina saatetaan kuulla historiallisesta sääntömuutoksesta. Mikäli Golf Digest -lehden tiedot pitävät paikkansa, huippugolfissa ryhdytään rajottamaan lyöntipituuksia siten, että huippupelaajat ryhtyisivät käyttämään erilaista palloa kuin harrastelijagolfarit.

Säännön vaikutus draivien pituuteen olisi jopa 20 jaardia eli 18 metriä.

Syynä muutokseen on ammattilaispelaajien lyöntipituuksien kasvaminen vuosien saatossa. Sen vuoksi erityisesti historialliset kentät, kuten St Andrewsin Old Course ja Augusta National, ovat jääneet huippupelaajien jalkoihin. Esimerkiksi Augustan kenttää on jouduttu pidentämään useaan otteeseen, jotta se pystyisi haastamaan ammattilaiset joka vuosi pelattavassa Masters Tournamentissa.

Samalla toisen lyönnin merkitys on vähentynyt golfissa, kun lähestymislyönnit on päässyt lyömään aiempaa lähempää.

R&A ja USGA järjestävät tänään lehdistötilaisuuden, jossa Golf Digestin mukaan sääntömuutoksesta on tarkoitus kertoa. Välinevalmistajille kerrottiin lehdistötilaisuudesta maanantaina. Lehti kertoo, että muutos astuu voimaan tammikuussa 2026.

Tarkalleen ottaen kyse olisi paikallissäännöstä, joka voitaisiin ottaa käyttöön eritasoisissa golfturnauksissa. Paikallissääntö lienee kuitenkin laadittu erityisesti miesten huippugolfia eli ammattilaiskiertueita silmällä pitäen.

Säännöstä tekee historiallisen se, että kyseessä olisi tiettävästi ensimmäinen kerta, kun huippuammattilaisia ja tavallisia golfin harrastajia kohdeltaisiin välineitä koskevien sääntöjen suhteen eri tavalla.

Sääntömuutos toteutettaisiin siten, että robottitesteissä mailanpäännopeutta nostettaisiin seitsemällä maililla tunnissa 120:sta 127:een mailiin tunnissa. Maksimipituus lyönnille pysyisi kuitenkin 320 jaardissa eli noin 290 metrissä. Näin pallon ominaisuuksiin jouduttaisiin puuttumaan, jotta robotti ei löisi palloa liian pitkälle.

Muutoksen vaikutuksen lyöntipituuteen arvioidaan olevan siis noin 18 metriä. Yksi maili tunnissa mailanpään nopeutta vastaa tour-pelaajien vauhdeilla 2,5–3 jaardia.

Välinevalmistajat eivät kommentoineet Golf Digestille asiaa vielä tässä vaiheessa, mutta pidetään selvänä, että ne vastustavat muutosta. Esimerkiksi Titleistin omistavan Acushnetin edustaja on aiemmin todennut, että pelin kasvu ja maailmanlaajuinen vetovoima liittyvät sääntöjen yhdenmukaisuuteen huippujen ja harrastajien kohdalla.

”Sääntöjen kahtiajakautuminen katkaisee tämän yhteyden.”

Vuodesta 2011 lähtien PGA Tourilla draivien keskimitta on noussut noin kahdeksalla metrillä ja mailanpäännopeus hieman yli kahdella maililla tunnissa. Tour-pelaajien mailanpäännopeuden keskiarvo on nykyään noin 115 mailia tunnissa.

Etsi luettavaa