Hyppää sisältöön

HS: Golfharrastus paljasti petoksen – kivut estivät työnteon mutta eivät pelaamista

Ahkera golfin harrastaminen paljasti, ettei salolaismies ollutkaan työkyvytön. KUVITUSKUVA: GETTY IMAGES

Salolainen golfin harrastaja on käynyt pitkään oikeustaistelua vakuutusyhtiötä vastaan. Viime viikolla mies hävisi myös siviilikanteensa hovioikeudessa. Ahkera golfin harrastaminen paljasti, ettei mies ollutkaan työkyvytön, kuten hän väitti oikeudessa.

Golfin harrastaminen tuli kalliiksi työkyvyttömyyseläkkeellä olleelle salolaiselle miehelle, jonka kivut estivät työnteon mutta eivät lähes päivittäistä golfin harrastamista.

70-luvulla syntynyt mies hävisi viime viikolla nostamansa siviilikanteen Turun hovioikeudessa. Koska mies hävisi jutun, hän jää ilman vakuutuskorvauksia. Sen lisäksi hän joutuu maksamaan yhteensä noin 40 000 euroa vakuutusyhtiön oikeudenkäyntikuluja, uutisoi Helsingin Sanomat.

Tapaus juontaa juurensa vuoteen 1998, jolloin mies loukkasi toisen jalkansa pahasti auto-onnettomuudessa. Ennen onnettomuutta mies oli tehnyt fyysistä työtä, mutta ei voinut enää jatkaa niitä. Sen sijaan hän kouluttautui insinööriksi. Miehen mukaan opinnot viivästyivät jatkuvien kipujen vuoksi siten, että hän valmistui lopulta 2010-luvun alussa.

Miehellä ja vakuutusyhtiöllä oli ollut pitkään kiistaa miehen työkyvystä. Liikennevahinkolautakunta päätti asian vuonna 2007 vakuutusyhtiön eduksi. Lautakunnan mukaan mies ei ollut työkyvytön.

Tämän jälkeen miehen tapausta käsiteltiin Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa, joka päätyi vuonna 2011 miehen kannalle ja velvoitti vakuutusyhtiön maksamaan miehelle takautuvasti työkyvyttömyyseläkettä ja korvauksia vuodesta 2005 alkaen.

Summa nousi peräti 200 000 euroon. Sen jälkeen mies sai vastaavaa korvausta vuoden 2015 loppuun saakka.

Vuonna 2016 mies nosti siviilikanteen, koska hän halusi oikeuden vahvistavan hänen työkyvyttömyyteensä ja velvoittavan vakuutusyhtiön maksamaan hänelle jatkossakin korvauksia ja työkyvyttömyyseläkettä.

Tämä koitui miehen kohtaloksi.

Vakuutusyhtiö laittoi miehen perään vakuutusetsivän, jonka tutkimuksissa selvisi, että miehen väittämät kovat kivut eivät estäneet häntä pelaamasta ahkerasti golfia.

Siviilikanne johti lopulta rikostutkintaan. Miestä vastaan nostettiin syyte petoksesta, josta hänet myös tuomittiin myöhemmin käräjäoikeudessa neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Sekä vakuutusyhtiö että mies valittivat hovioikeuteen, joka kovensi miehen tuomiota. Hovioikeuden mukaan mies oli syyllistynyt törkeään petokseen ja tuomitsi miehen vuoden ja kahden kuukauden vankeuteen.

Vakuutusetsivä oli muun muassa kuvannut videolle miehen liikkumista golfkentällä. Helsingin Sanomien mukaan oikeudessa oli todettu miehen liikkuvan kentällä vaivattomasti.

Erään todistajan mukaan mies oli paikkakuntansa parhaita pelaajia, ja miehen tasoitus oli 2,7–5 eli poikkeuksellisen hyvä, Helsingin Sanomat kirjoitti.

Mies oli myös lentänyt Thaimaanhan golflomalle, vaikka samaan aikaan hän väitti, ettei pystynyt tekemään istumatyötä.

Hovioikeus arvioi miehen työkyvyttömyyden asteen olleen 50 prosenttia, joten oikeus määräsi miehen maksamaan vakuutusyhtiölle takaisin puolet vuodesta 2008 alkaen saamistaan korvauksista.

Niiden suuruudeksi tuli yli 146 000 euroa viivästyskorkoineen.

Vaikka mies oli hävinnyt rikostapauksen sekä käräjäoikeudessa että hovioikeudessa, hän jatkoi kuusi vuotta sitten nostamansa siviilikanteen edistämistä.

Hän hävisi tapauksen viime vuonna käräjäoikeudessa ja viime viikolla myös hovioikeudessa.

Helsingin Sanomat kertoo, että käräjäoikeus hylkäsi kanteen, sillä näyttö ei riittänyt osoittamaan miehen työkyvyn alentuneen vuodesta 2016 alkaen ja määräsi miehen maksamaan yli 30 000 euroa vakuutusyhtiön oikeudenkäyntikuluja.

Myös hovioikeus hylkäsi miehen kanteen. Tästä mies joutui maksamaan vielä 8 000 euroa lisää vakuutusyhtiön oikeudenkäyntikuluja.

Etsi luettavaa