Hyppää sisältöön

Hirsalan nuori mestari

Janne Lehto on työskennellyt Hirsalassa vuodesta 2011 lähtien.

Kenttämestari Janne Lehto oli yläasteella, kun Hirsalan kenttä haki vielä muotojaan Kirkkonummen metsissä. Kymmenessä vuodessa myös kenttä on kehittynyt huimasti.

Keväällä 2011 Janne Lehto aloitteli ylioppilaskirjoitusten jälkeen ensimmäistä kesäänsä kentänhoitajana Hirsalassa. Hommat maistuivat siinä määrin, että seuraavana keväänä työt jatkuivat armeijatalven jälkeen siitä, mihin ne kesällä jäivät.

Hirsalan kenttää pidettiin jo tuolloin loistokuntoisena erityisesti samettisten griiniensä ansiosta. Väyliä reunustava vanha metsä alkoi jotakuinkin siitä, mihin väylä loppui, eikä vinoille avauksille annettu juuri armoa.

Toinen kesä monimuotoisen luonnon ympäröimällä areenalla vei Lehdon lopullisesti mennessään ja syksyllä tie vei opiskelemaan alaa Hämeen ammattikorkeakoulun Lepaan kampukselle Hämeenlinnaan. Sieltä Lehto lähti puoleksi vuodeksi syventämään opintojaan Saksaan Winston Universityn kenttämestarikoulutukseen, mistä matka jatkui ensin puoleksi vuodeksi Skotlantiin upean perinteikkäälle Loch Lomond Golf Clubille ja sen jälkeen puoleksi vuodeksi Australian Melbourneen Woodland Golf Clubille.

”Siinä tuli reilussa vuodessa opeteltua aika tehokkaasti sekä läpimärän kentän kuivattaminen Skotlannissa että rutikuivan kentän kasteleminen Australiassa”, Lehto naurahtaa.

Kummastakin tiedosta on Suomen oloissa hyötyä, kuten myös muusta ulkomailla karttuneesta kokemuksesta. Hirsalan tapauksessa aukeat paikat kuivuvat helposti ilman kunnollista ilmastointia, mitä onkin korostettu Lehdon palattua takaisin hommiin vuonna 2015. Kenttä on alunperin pohjustettu nopeasti kuivuvaksi, joten rankkasateistakaan ei ole harmia. Viime kesänä Lehto toimikin jo apulaiskenttämestarina, ja myöhemmin syksyllä hän sai kenttämestariopintonsa päätökseen.

Tänä keväänä Lehto aloitti ensimmäisen kautensa kenttämestarina, vain 24 vuoden ikäisenä. Edessä on todellinen näytön paikka ja mahdollisuus osoittaa, mitä kaikkea matkalta on tarttunut mukaan.

Kentänhoitoa ympäristöä kunnioittaen

Hirsalassa on viime vuosina keskitytty pelattavuuteen ja selkeyteen. Kenttämestari Janne Lehto asettelee päätösväylän vesiesteantennia paikalleen.

Hirsalassa on viime vuosina keskitytty pelattavuuteen ja selkeyteen. Kenttämestari Janne Lehto asettelee päätösväylän vesiesteantennia paikalleen.

Aleksi Tuomola

Hirsalassa kentänhoito tapahtuu ennen kaikkea luonnon ehdoilla ja esimerkiksi väylien reuna-alueita siistitään vain sen verran kuin pelin sujuvuuden ja yleisen maisemoinnin kannalta on välttämätöntä. Alueella elää paljon lintuja, joiden pesintää ei sovi häiritä, ja aamu-usvassa väylillä näkee jos jonkinlaista vipeltäjää.

”Täällä ympäristön huomioimista ei ole tarvinnut erityisemmin henkilökunnalle painottaa. Tällaisessa paikassa se tuntuu tulevan ikään kuin selkäytimestä ja näkyy kaikessa tekemisessä”, palvelupäällikkö Esa Hukkanen sanoo.

Kentänhoidon taustalla on runsaasti puhdasta fysiikkaa ja kemiaa. Esimerkiksi lannoitemäärät ja ravinteiden kulutus on laskettu hyvin tarkasti ylilannoittamisen välttämiseksi.

”Kun olemme ottaneet vesinäytteitä kentän ylä- ja alapuolen vesistöistä, vesi on puhdistunut kulkiessaan kentän läpi”, Lehto kertoo. ”Maakerrokset sitovat ravinteita todella tehokkaasti, jolloin ravinteet päätyvät auttamaan ruohon kasvua, ja niitä kuljettava vesi puolestaan suodattuu.”

Pelaajalle tämä kaikki on melko näkymätöntä, mutta tuuheita divotteja voi paikkailla hyvällä omallatunnolla. Näkyvintä Hirsalan kehitys on viime vuosina ollut ehdottomasti pelattavuudessa, sillä väylien reunat ovat tätä nykyä lähes puistomaisen siistejä. Valtavat ikivanhat puut toki reunustavat väyliä edelleen, mutta nyt pallot löytyvät niiden juurelta hetkessä.

Griinit ovat vuosien mittaan napakoituneet sopivasti ja käyttäytyvät aiempaa johdonmukaisemmin.

Kaiken kaikkiaan Hirsala on tänä päivänä todellinen premium-kenttä, josta vieraspelaajakin nauttii, vaikka kiertäisi väyliä ensimmäistä kertaa. Aika näyttää millaiseen vireeseen kenttä lopulta muovautuu tuoreen kenttämestarin käsittelyssä. Ja aikaahan on.

Tulevia kilpailuja Hirsalassa

2.9. GoGolf Goddess Tour, pistebogey, yhteislähtö klo 10

7.9. Hirsala Business Golf


Hirsala Golf on GoGolfin yhteistyökenttä kaudella 2017.


 

Etsi luettavaa