Hyppää sisältöön

Hieno golfkausi pian ohi – vuoden kohokohdat

Mikko Ilonen oli paras suomalainen golfari Rion olympialaisissa.

Päivät alkavat käydä vähiin vuoden 2016 osalta. On aika tehdä katsaus kuluneen golfkauden kohokohtiin.

Hanna Hartikainen työskentelee siviilissä OP Ryhmän vakuutusliiketoiminnan johtajana

Hanna Hartikainen työskentelee siviilissä OP Ryhmän vakuutusliiketoiminnan johtajana

OP Ryhmä

1. Hanna Hartikaisen valinta Golfliiton puheenjohtajaksi

Suomen Golfliiton puheenjohtaja vaihtui marraskuun lopussa. Entinen puheenjohtaja Timo Laitinen ilmoitti jo hyvissä ajoin jättävänsä tehtävänsä. Lopulta puheenjohtajakisasta tuli kaksinkamppailu varapuheenjohtaja Toni Laakson ja Hanna Hartikaisen välillä.

Liittovaltuuston äänestyksessä Helsingin Golfklubin Hartikainen vei pidemmän korren, vaikka Golfliiton vaalitoimikunta asettui Aura Golfin Laakson kannalle.

Hartikaisen valinta tarkoitti sitä, että esimerkiksi Suomen PGA palasi neuvottelupöytään Suomi-golfin strategian käytäntöön viemisessä. Hartikainen onkin luvannut jo tuloksia maaliskuun alkuun mennessä, jolloin vietetään Suomen Golfliiton 60-vuotisjuhlia.

2. Mikko Korhosen kolmas sija Portugalissa

Mikko Korhonen onnitteli Padraig Harringtonia voitosta.

Mikko Korhonen onnitteli Padraig Harringtonia voitosta.

Getty Images

Mikko Korhosen ura on kulkenut tasaisesti ylöspäin oikeastaan koko ajan. Loppukaudesta näytti hetken kuitenkin siltä, että nummelainen ottaa takapakkia ja joutuu kenties hakemaan vauhtia ET-karsinnoista.

Portugalin-kisa lokakuussa pelasti kuitenkin Korhosen kauden, sillä siinä hän nousi ensimmäistä kertaa Euroopan Tourilla palkintopallille sijoituttuaan upeasti kolmanneksi. Korhonen pääsi mukaan myös Turkin-päätöskisaan ja sijoittui ylsi rankingissa 84:nneksi. Viime vuonna hän oli rahalistan 90:s.

Korhonen pelasi Portugalissa päätöspäivän kärkiryhmässä, sillä hän jakoi johtosijaa kolmen päivän jälkeen. Lopussa kokenut Padraig Harrington oli kuitenkin vahvin.

3. Henrik Stensonin British Open -voitto

Henrik Stenson kuului vielä ennen heinäkuuta kategoriaan Kaikkien aikojen parhaat golfarit, joilta puuttuu major-voitto. Ei kuulu enää, kiitos huikean taidonnäyteen Royal Troonissa viime kesänä. Stenson pelasi neljä päivää tulokseen 20 alle parin ja voitti toiseksi tulleen Phil Mickelsonin kolmella lyönnillä. Stensonin piti kuitenkin venyä heinäkuussa parhaimpaansa, sillä hän pelasi päätöskierrokseen 63 (-8). Mickelsonin tulos oli päätöspäivänä kaksi lyöntiä heikompi.

Amerikkalaisella kävi todella huono tuuri, sillä kaiken järjen mukaan hänen tuloksensa olisi pitänyt riittää major-voittoon. Stensonin pelattua viimeiset viisi reikää tulokseen neljä alle parin, Mickelsonin ei auttanut muuta kuin tunnustaa Stenson paremmakseen.

Stensonin British Openin voitto ja olympiahopea palkittiin lopulta Ruotsin Vuoden urheilija -tittelillä.

4. Golf Rion olympialaisissa

Vaikka maailmanlistan terävin kärki jätti olympialaiset väliin, nähtiin Riossa huikea turnaus. Miesten kisassa pääosassa olivat Henrik Stenson ja Justin Rose, joka vei lopulta kultaa. Ratkaisu venyi lopulta päätösreiällä. Olympiavoiton lisäksi Rose säväytti myös avauspäivänä tekemällä upean hole-in-onen. Pronssia otti Matt Kuchar.

Suomalaismiehistä mukana olivat Mikko Ilonen ja Roope Kakko.  Ilonen oli 21:s ja Kakko 43:s.

Naisten kisassa voiton vei Inbee Park viiden lyönnin turvin ennen Lydia Ko’ta ja Shenshen Fengiä. Suomea kisoissa edustivat Noora Tamminen (44:s) ja Ursula Wikström (48:s), jotka jäivät kauas kärjestä.

Rion golfkisa kiinnosti ihmisiä, sillä golf houkutteli television ääreen kosolti katsojia. Suomessakin golfia seurattiin innokkaasti, sillä Finnpanelin mukaan golflähetykset keräsivät satoja tuhansia ihmisiä television ääreen.

4. Oliver Lindellin nousu Challenge Tourille

Oliver Lindell on tehnyt 16. reiälle birdiet molempina päivinä.

Oliver Lindell pelasi Tanskan ET-kisassa vakuuttavasti.

Antero Lindell

Miesten golfmenestys on ollut pitkään kolmikon Mikko Ilonen-Roope Kakko-Mikko Korhonen varassa. Miesten keski-ikä on kuitenkin jo lähemmäs 36 vuotta ja Kakko nuorimpanakin jo 34:n vanha. Huolestuttavaa onkin ollut, ettei heille ole ilmaantunut vielä kunnon haastajaa.

Nyt sellainen saattaa olla vauhdilla kehkeytymässä, sillä Oliver Lindellin ensimmäinen kausi ammattilaisena oli menestys. 18-vuotias porvoolainen voitti tällä kaudella Nordic Leaguessa kaksi kisaa ja sijoittui kiertueen rankingissa toiseksi. Lisäksi hän vuoli Tawast Golfissa SM-kultaa. Nordic Leaguen sijoituksensa ansiosta Lindell nousee yhden sarjatason korkeammalle Challenge Tourille.

Yksittäisestä kisoista Lindell säväytti eniten Tanskan Euroopan Tourin kisassa, jossa hän sijoittui hienosti 26:nneksi.

5. Noora Tammisen uran paras golfkausi

Noora Tamminen taistelee voitosta huomenna.

Noora Tamminen oli vireessä Ladies European Tourilla.

Getty Images

Noora Tamminen parantaa vuosi vuodelta peliään. Ladies European Touria kiertävä Tamminen on noussut Suomen ykköspelaajaksi ohi kokeneiden Minea Blomqvist-Kakon ja Ursula Wikströmin. Tänä vuonna Tamminen sijoittui kiertueen rankingissa 22:nneksi.

Tamminen oli vireessä kauden alussa. Vuoden ensimmäisessä kisassa hän sijoittui 18:nneksi ja toisessa neljänneksi. Tamminen pelasi 14 LET-kisaa, joissa hän putosi cutista ainoastaan kaksi kertaa. Tasaisuus oli siis valttia.

6. Tiger Woodsin paluu

Puolitoista vuotta sitä saatiin odottaa, Tiger Woodsin paluuta kisakentille. Kun lajin supertähti ilmestyi takaisin kuvioihin, kiinnostus lajia kohtaan nousi taas valtavasti. Esimerkiksi televisioyhtiöt raportoivat merkittävää jopa 200 % kasvua katsojalukuihin aikaisempiin vuosiin verrattuna.

Seuraavan kerran Woods pelaa helmikuussa, jolloin on vuorossa ensimmäinen PGA Tourin kisa pitkään aikaan. Hero World Challengessä Tigerin peli oli epätasaista, sillä hän teki kisassa peräti kuusi tuplabogeytä. Ajoittain Woods pelasi kuitenkin kuin vanhaan hyvään aikaan. Kisan puolivälissä hän pelasi 27 reikän jakson peräti 11 alle parin.

Woods piti tauon selkäleikkauksen takia. On jännittävää nähdä, kuinka korkealle hän voi nousta, mikäli paikat pysyvät vain ehjänä.

7. Vierumäen Challenge Tour -kisa

Kalle Samooja sijoittui Vierumäellä 38:nneksi.

Kalle Samooja sijoittui Vierumäellä 38:nneksi.

Janne Tarmio

Vierumäelle pitää nostaa hattua siitä, että se otti hoitaakseen Challenge Tourin kisan. Kisa oli melkoinen vaikeuksien kautta voittoon -tarina, sillä Cooke-kisakenttä kärsi viheriöongelmista, eikä yhteistyökumppanien löytäminen ole näinä päivinä helppoa. Kisan voitti Sam Walker, joka nousi ensi kaudeksi Euroopan Tourilla. Paras suomalainen oli 26:nneksi sijoittunut Teemu Bakker.

Lopulta kisa päästiin kuitenkin pelaamaan hyville greeneille, ja järjestäjien mukaan tapahtuman tulos nousi plussalle.

Vierumäki sai PGA Suomi -palkinnon ammattilaisgolfarien järjestöltä kisan järjestämisestä.

8. Mikko Ilosen tasainen kausi

Mikko Ilosen pelasi hienon kisan Turkissa.

Mikko Ilosen pelasi hienon kisan Turkissa.

Getty Images

Mikko Ilosen kaudesta puuttui kohokohdat, ellei sellaiseksi lasketa lahtelaiselle poikkeuksellista tasaisuutta. Ilonen sijoittui ainoastaan kerran top teniin (Turkin kisassa kymmenenneksi), mutta siitä huolimatta hän pelasi pitkän uransa neljänneksi parhaan kauden sijoituttuaan rankingissa 58:nneksi.

Suomalaiset ammattilaispelaajat arvostivat Ilosen saavutuksen jälleen korkealle, sillä PGA Gaalassa Ilonen valittiin Vuoden pelaajaksi.

9. Rory McIlroy vs. Patrick Reed Ryder Cupissa

Yhdysvallat voitti Ryder Cupin selvästi, mutta kun kisan voittotaistelu oli vielä käynnissä, nähtiin Rory McIlroyn ja Patrick Reedin välillä huikea kamppailu. Reed sai vetoapua hurjasti kotijoukkuetta kannustaneesta yleisöstä. McIlroy maanmiehineen joutui toisaalta taas ajoittain kaltoin kohdelluiksi. Lopulta Yhdysvallat voitti Euroopan selvin numeroin. Tässä vielä katsaus Reedin ja McIlroyn huikeaan matsiin.

10. GoGolf-lehden tuleminen markkinoille

GoGolfin lehti ilmestyy neljä kertaa vuodessa.

GoGolf-lehti ilmestyy vuonna 2017 neljä kertaa.

GoGolf

Kohotamme hieman myös omaa häntää, sillä GoGolf toi tänä vuonna markkinoille uuden lehden. Lehti on saanut palautteen perusteella hienon vastaanoton ja Suomen Golfliiton Golflehden rinnalla sille on ollut tilausta. Tänä vuonna GoGolf-lehti ilmestyi kaksi kertaa, mutta ensi vuonna teemme neljä numeroa. Ensi vuonna lehden tilaus sisältyy GoGolfin jäsenyyteen, joka maksaa 25 euroa.

Tilaa GoGolfin lehti ja jäsenyys tästä.

Etsi luettavaa