Hyppää sisältöön

Hideki Matsuyama nousi myrskytuulen tavoin kärkeen: ”Huono lyönti vei paineet pelistäni”

HIdeki Matsuyama löysi tauon jälkeen hurjan vireen

Neljällä lyönnillä Mastersia johtava japanilainen pelasi kahdeksan viimeistä reikää kuusi alle. Ykköstila Mastersissa olisi Japanin ensimmäinen majoreissa.

The Mastersin viisi suursuosikkia sekä  Career Grand Slamia metsästänyt Rory McIlroy ovat yksi toisensa jälkeen pudonneet kelkasta Mastersin kisaviikon aikana.
McIlroy surkeili jo torstaina ja karsiutui 36 reiän jälkeen. Sama kohtalon koki  2020 voittaja Dusthin Johnson, sekä polvivammainen Brooks Koepka.

Jon Rahm (3×72,par) on jumittunut tuloslistan puoliväliin. Bryson DeChambeaun esitykset ovat olleet isoa sahalaitaa (76-67-75,+2).
Justin Thomas  (-1) pelasi näyttävästi lauantaina kierroksensa puoliväliin. Parin halvan bogeyn jälkeen tuore Players Championshipin ykkönen oli jo hivenen poissa raiteiltaan ja teki kahdeksikon 13:lla, joka pudotti hänet voittotaistosta.

Heikosti pari vuotta pelannut Justin Rose otti tahtipuikon torstaina kuuman jaksonsa (-9/10 reikää) tuloksena. Lauantainakin hän johti parhaimmillaan kolmella lyönnillä.

Matsuayama nousi kuin tyhjästä kisan kärkeen

Kolmannen kierroksen keskeytti 77 minuutin ajaksi Georgian yli kulkenut ukkosrintama.  Muutaman lyönnin kärjen takana ollut Japanin Hideki Matsyama oli ehtinyt ennen torven töräystä lyödä avauksensa 11:lla.

”Se oli  ehkä viikon heikoin lyöntini. Tauon jälkeen ajattelin, että en voi ainakaan huonommin pelata. Se vei uskoakseni paineita pelistäni”,  Matsuyama kertoi tulkin väliityksellä kierroksen päätyttyä.

Matsuyama löi vaativasta paikasta hienon lähestymisen upottaen birdieputtinsa yhdellä Augusta Nationalin vaikeimmmitä väylistä.  Tästä käynnistyi hurja kahdeksan reiän jakso, jonka aikana hän teki eaglen ja neljä birdietä karaten sateen pehmittämällä kentällä omille luvuilleen tulokseen 11 alle huolimatta 13:lla ottamistaan kolmesta putista. 
Matsuyama löi etenkin lähestymisiään konemaisen tarkasti lipun viereen. 

Tämä on ensimmäinen kerta kun japanilaispelaaja johtaa minkään kierroksen jälkeen majoria. 
Edessä on kuitenkin varmasti tapahtumarikas päivä. 

4-6 lyönnin päässä on kuusi pelaajaa, joista pelikaveri Xander Schauffele on kolmen päivän tasaisen kovan esityksen ja aiempien isojen kisojen menestysten kautta ykköshaastaja.
Kauden 2017 PGA Tourin tulokkan tasosta kertoo paljon se, että 14:sta ensimäisestä majorista on jo seitsemän top 10-sijoitusta. Mastersin 2019 lisäksi hän oli Open Championshipissa kakkosena 2018. 

Xander Schauffele  oli 2019 Tigerin voittamassa Mastersissa toisena

Xander Schauffele oli 2019 Tigerin voittamassa Mastersissa toisena

Getty Images

Justin Rosen pelistä oli lauantaina tauon jälkeen puhti tyystin pois. Hän löi avauksiaan holtittomasti ympäri karheikkoja ja piti tuloksen kohtuullisena hyvän lähipelin kautta.
Otteissa oli valitettavan paljon sitä epätasaisuutta ja epävarmuutta, joka on pudottanut hänet vuosien 2019-2021 aikana kärkitaistoista. 
 

Marc Leishman ja nuori sensaatio Will Zalatoris ovat edellisten tavoin neljän lyönnin päässä Matsuyamasta.
Hole in onen tehneella Kanadan Corey Connersilla (-6) on viisi lyöntiä kärkeen, Jordan Spiethilla kuusi.

Schauffele (6.) on seitsemästä voiton tavoittelijasta ainoana maailmanlistan kärkikymmenikössä,  muut kuusi tasaisin välein sijoilla 25-46.

Amatöörikisan voittojen kautta tähtien kisaan

Matsuayama  pääsi testaamaan osaamistaan huippujen kanssa nimenomaan Mastersissa vuosina 2011 ja 2012 voitettuaan kahdesti Asian Amateur Championshipin. 

”Olen ikuisesti kiitollinen Augusta National Golf Clubille siitä, että Aasian kisa otettiin karsintakisaksi Mastersiin.

Ammattilaiseksi siirryttyään Matsuyama teki nopeat nousut kohden terävintä kärkeä. Neljässä vuodesssa hän voitti PGA Tourilla viisi kertaa ja sijoittui seitsemän kertaa majoreissa kymmenen joukkoon. 
Menestys loppui kuitenkin jo 2017 kuin veitsellä leikaten. Maailmanlistalla kakkoseksi noussut Matruyama jäi isoissa kisoissa prinssiksi, jonka ohi on neljän viimeisen vuoden aikana kiilannut lukuisia muita talentteja.

Maailmalistalla Matsuyama on pudonnut sijalle 25. Hyvin harva asiantuntijakaan nosti japanilaisen nimeä ennakoissa Mastersin suosikkien joukkoon. 

Sunnuntaina hän lähtee tavoittelemaan voittoa lauantain tapaan Xander Schauffele parinaan. 
Augusta National Women´s Amateurin voitti lauantaina Japanin 17-vuotias Tsubasa Kajitani

Matsuyama kertoi jo ennen oman kisansa käynnistymistä saaneensa tästä ykköstilasta virtaa omaan peliinsä.

”Tärkeintä on valmistautua päätöskierrokselle mahdollisimman hyvin ja tehdä kentällä parhaani”, Matsuyama järkeili.

Naisten majoria japanilaiset ovat juhlineet kahdesti Chako Higuci oli paras1977 LPGA Championshipissa,  Hinako Shibuno vuoden  2019 Women’s British Openissa.

Maan kirkkain naistähti Ai Miyazato oli hetken aikaa maailmanlistan ykkönen vuonna 2010. Hän on ainoa nainen, joka on noussut listan kärkeen voittamatta yhtään majoria. 
Miyazato oli  Japanissa menestystensä takia jo teininä raskaan sarjan julkkis, jonka ura päättyi hivenen yllättäen tähden ilmoitettua vetäytymisensä syyksi motivaation puutteen.

Ai Miyazato lopetti aktiivuransa 32-vuotiaana vuonna 2017

Ai Miyazato lopetti aktiivuransa 32-vuotiaana vuonna 2017

GETTY IMAGES

Mastersin kärkipari Hideki Matsuyama-Xander Schauffele lähtee sunnuntaina kierrokselleen kello 21.40 Suomen aikaa.

Ruutu näyttää erikoismaksullinen Masters-paketti) Augusta Nationalin tapahtumat suorina kuvina klo 21.00 alkaen sekä suomeksi, että englannksi selostettuna.
Kotimaisesta selostuksesta vastaa Antti Vaalas, asiantuntijana toimii Karri Kakko.

Tulospalvelu

Etsi luettavaa