Hyppää sisältöön

Henrik Stensonin sukellus jatkuu – Garcian ex-caddie try-outille

Maailmanlistalla pitkään kakkosena ollut Henrik Stenson on ennen viikonloppua 39. Playersissa caddienä toimi hänen ystävänsä Marcus Larsson.

Supertähdellä on ollut menestyksen osalta rajua vastatuulta. Caddien vaihtokaan ei ole sujunut toivotulla tavalla. Seuraava yrittäjä on Sergio Garciaa pitkään palvellut Glen Murray.

Henrik Stensonin ja hänen  ex-caddiensä Gareth Lordin yhteistyö käynnistyi vuonna 2013. Ensimmäiset viisi kautta olivat Stensonin uran parhaita, voittoja kertyi seitsemän, näiden joukossa Open Championship. Kolmen ensimmäisen joukossa ruotsalainen oli 34 kertaa, vuotta kohden keskiarvoksi tulee hurja 6.8.

Samaan ajanjaksoon mahtuvat voitot PGA Tourin Fedex Cupissa (2013) kuin myös ET:n Race to Dubaissa (2013).

Tuloksellinen vastatuuli nousi kaudella 2018. Stenson ei sijoittunut kertaakaan kolmen joukkoon. Vaikka hän voitti Ryder Cupissa kaikki kolme peliään ja oli PGA Tourilla ykkönen avausten tarkkuudessa sekä viheriöosumissa, maailmanlistan sijoitus oli vuoden päättyessä 26.

Edelliset 4,5 vuotta hän oli ollut tukevasti kymmenen joukossa, parhaimmillaan pitkiä jaksoja kakkosena. Yhteistyö Gareth Lordin kanssa päättyi, tilalle tuli Brandt Snedekeria toistakymmentä vuotta palvellut Scott Vail.

Parivaljakon kemiat eivät kuitenkaan toimineet, vajaan kolmen kuukauden jakson jälkeen Stenson ja Vail istuivat alas todeten, että yhteistyö on parempi jättää tähän.

Vietän caddien kanssa vuosittain enemmän aikaa kuin puolisoni kanssa. Siksi suhteen on toimittava erittäin hyvin ammatillisesti  sekä henkilökohtaisella tasolla. Suuri osa ihmisistä kuvittelee, että caddie vain kantaa mailoja”, Stenson kertoi haastattelussa Svenskgolf.se-sivustolle.

Stensonin ystävä Marcus Larsson sekä Nick Faldon kanssa viisi majoria voittanut Fanny Sunesson ovat toimineet viimeisten viikkojen aikana tuuraajina. 

Seuraava kokelas, etelä-afrikkalainen Glen Murray toimi pitkään Sergio Garcian oikeana kätenä. Murray on työskennellyt aiemmin myös Lee Westwoodin ja Matt Wallacen caddienä.

”Glen on caddienäni Valspar Championshipissa sekä WGC:n reikäpelimestaruuskisoissa. Sen jälkeen katsomme, tuleeko yhteistyöstä pidempiaikaista”, Stenson määritteli.

Tampa Bayn kupeessa järjestettävä Valspar Championship käynnistyy torstaina. Suurimmat suosikit ovat Dustin Johnson, Jon Rahm sekä Jason Day.  Stenson ei ennakkokaavailuissa mahdu kymmenen ensimmäisen joukkoon. Maailmanlistalla hän on valahtanut jo sijalle 39:s.

Vajaan viikon päästä keskiviikkona käynnistyvän reikäpelimestaruuden Stenson voitti jo vuonna 2007.

Masters oli vuosikausia ruotsalaiselle tekemätön paikka. 12 ensimmäistä kisakertaa olivat opettelua, paras sijoitus 14:s. Edellisvuonna tämä pähkinä aukesi, sijoitukseksi tuli viides, US Openissa Stenson oli kuudes.

Fanny Sunesson tulee tämänvuotiseen Mastersiin maanmiehensä caddieksi. Sunesson voitti Faldon kanssa Augustassa kolme kertaa.

Ruotsalaishuiput etsivät vielä virettään

Henrik Stensonin vastatuuli on ollut alkaneella kaudella edellistä vuottakin kovempaa. Kuudessa kisassaan hän on karsiutunut jo neljästi, paras sijoitus on 17. Kolmen ensimmäisen kuukauden aikana länsinaapureiden  muidenkin huippujen ote on ollut kateissa. 
Alex Noren, Alex Björk sekä Marcus Kinhult ovat pelanneet yhteensä 14 kisaa sijoittumatta kertaakaan kymmenen joukkoon. Vaikka länsinaapureilla on lukumääräisesti kunnioitettava määrä pelaajia PGA Tourilla ja ET:lla, tulevaisuuden näkymä on viimeisten vuosien aikana hämärtynyt. 

Huhtikuussa 43 vuotta täyttävän Stensonin ja Alex Norenin (36-v) jälkeen nuoremmista pelaajista ei ole ollut  vielä isojen otsikoiden aiheiksi.

Etsi luettavaa