Hyppää sisältöön

Henni Mustonen antoi naisten maajoukkueelle alkutahdit EM-kisoissa – Saku Ellilä poikien sarjan kärjessä

Katri Bakker, Henni Mustonen ja Anna Backman ovat keskiviikkona ison mahdollisuuden edessä tavoitellessaan Suomen joukkueelle sijoitusta kahdeksan ensimmäisen joukkoon. KUVA: JUHA HAKULINEN

Naisten joukkue lähtee toiseen kisapäivään seitsemänneltä sijalta Tawast Golfissa. Myös miesten ja poikien kuusihenkiset joukkueet omaavat keskiviikkona mahdollisuuden nousta kahdeksan ensimmäisen maan joukkoon omissa kisoissaan Belgiassa ja Sveitsissä.

Naisten joukkue on Hämeenlinnassa pelattavissa kisoissa seitsemäntenä, miehet Belgiassa sijalla 12:s, poikien kuusikko Sveitsissä yhdeksäs.

Keskiviikon toisen kierroksen jälkeen kaikissa kisoissa kahdeksan ensimmäistä joukkuetta pelaavat ensimmäisessä flightissa sijoista 1-8.

Henni Mustonen käynnisti kisan – sai neljä penaltia

Ennakkossuosikki Ruotsi (-20), Saksa (-15), Espanja (-11), Irlanti (-6), sekä hallitseva mestari Englanti (-5) tarrrautuivat kiinni viiteen paikkaan kahdeksasta, jotka tuovat paikan naisten EM- kisojen mitalipeleihin.

Tanska (-4) ja neljän tasaisen tuloksen avulla seitsemäntenä oleva Suomi (par) ovat myös vahvoja ehdokkaita ensimmäiseen flghtiin.

Kilpailujen ensimmäisenä pelaajana kentälle lähtenyt Henni Mustonen asetti Suomen turnaukselle positiiviset alkutahdit pelaamalla tuloksen 70 (-2).

Keskiviikkona ennen toisen kierroksen alkua kuitenkin havaittiin, että Mustonen oli käyttänyt sähkökärryjä avauspäivänä. Hän sai tästä neljä rangaistuslyöntiä

Muut joukkueen yhteistulokseen mukaan luetut tulokset olivat Katri Bakkerin ja Emilia Väistön 71 lyönnin kierrokset, Oona Kurosen 72 ja Anna Backmanin 76.

Henkilökohtaisessa sarjassa Mustonen oli ennen penaltien saamista 17:s, startanneita pelaajia oli 113. Tahkon Golfseuraa edustava Mustonen otti isona kunniana päästä aloittamaan EM-kotikilpailut.

”Oli paljon katsojia silloin aamukahdeksalta, ja lähti vielä ihan pommidraivi. Oli kyllä mageeta päästä aloittamaan kisat”, neljä birdieä avauspäivänä tehnyt Mustonen sanoi tyytyväisenä.

Kenttäpelissään varmoja otteita esittänyt Mustonen oli erityisen tyytyväinen viheriötyöskentelyynsä tiistain avauskierroksella.

”Putti oli tosi tasaista. Hyvä vauhti koko ajan, ja tuli pari birdieä. Griinit olivat tosi hyvät, pallo pyöri juuri sinne, mihin sen lähetti.”

Suomen joukkueessa todellisesta kotikenttäedusta pääsee nauttimaan Oona Kuronen, joka edustaa Tawast Golfia. Sen huomasi myös tiistain kierroksella, kun katsoi Kurosen perässä kulkenutta yleisöjoukkoa. Väkeä oli runsaimmillaan useita kymmeniä.

Oona Kurosen käsi nousee yleisölle kiitokseksi kannustuksesta EM-kisojen avauspäivänä.
Kuva: JUHA HAKULINEN

Kotikisat olisivat voineet kipsata pelaajan, mutta Kuronen selviytyi tilanteesta hyvin.

”Harkkapäivinä oli yllättävän rauhallinen olo, mutta kyllä tänään vähän tärisytti ja vatsassa oli perhosia. Mutta sain yleisöstä energiaa.”

Kurosen avauskierros oli huipputasainen, kun 16 parin lisäksi hän teki yhden birdien ja yhden bogin. Se tyydytti hämeenlinnalaispelaajaa, mutta keskiviikolle hänellä on kuitenkin vähän eri taktiikka.

”Nyt sai jännitykset pois ja huomenna laitan lisää kaasua”, rohkeampaa pelitaktiikkaa toiselle päivälle suunnitteleva Kuronen sanoi.

Joukkueen valmentajana Hämeenlinnassa toimiva Pasi Purhonen oli kohtuullisen tyytyväinen joukkueen tiistaiseen esitykseen, vaikka toki parannettavaa aina on.

”Paljon hyvää, mutta liian monta isoa numeroa jäi tuloksiin mukaan. Se on iso juttu. Ne kun saa huomiselle pois, ja muuten samanlaista peliä kuin tänään, niin meillä on hyvät mahdollisuudet”, Purhonen ruoti avauspäivän jälkeen.

Toinen ja ratkaiseva lyöntipelikierros pelataan keskiviikkona. Suomen pelaajien lähtöajat kakkoskierrokselle ovat:

Henni Mustonen 9.39
Katri Bakker 10.12
Anna Backman 10.45
Oona Kuronen 13.19
Emilia Väistö 13.52
Krista Junkkari 14.25

Markus Luoma kymmmenes – miehet sijalla12.

Markus Luomalla on kuluvalta kaudelta useita vahvoja näyttöjä kansainvälisistä kisoista.
KUVA: JUHA HAKULINEN

Miesten EM-kilpailuissa Belgiassa ensimmäisen lyöntipelipäivän jälkeen Suomen joukkue on iskuetäisyydellä, yhteistulos -4 oikeuttaa sijaan 12. Matkaa kahdeksan parhaan joukkoon A-lohkoon on viisi lyöntiä, joten ruuvia täytyy kiristää vielä keskiviikkona ja pitää bogit paremmin poissa kortista.

Päivän kovimmasta suomalaistuloksesta vastasi Markus Luoma, 68/-4. Henkilökohtaisessa sarjassa hän on hienosti kymmenentenä

”Kenttä oli tänään otettavissa, joka näkyi alhaisina tuloksina. Oma peli oli hyvää ja onnistuin tekemään tulosta, vaikka tiiltä tekeminen olisi voinut olla terävämpää”, Luoma analysoi

Belgiassa tulostaso nousi odotetun kovaksi, kärkeä yhteistuloksessa -15 jakavat Tanska ja Espanja.

Saku Ellilä henkilökohtaisen sarjan paras – poikien joukkue yhdeksäntenä

Sveitsissä hiostavat olosuhteet pitivät tulostason maltillisena poikien EM-kisoissa. Kärjessä on Espanja, ainoana alle parin tuloksessa -7 ja perässään kotikenttäedun loistavasti hyödyntänyt Sveitsi (par).

Suomen joukkue esiintyi ajoittain erittäin lupaavasti, mutta etenkin viheriöillä jäi vielä parannettavaa. Porottava aurinko kovetti griinit iltapäivää kohti, mikä loi lisähaasteita lähipeliin.

Yhteistuloksella +9 Suomi on sijalla 9. ja matkaa kahdeksan parhaan joukkoon on vain kaksi lyöntiä.

Joukkueen terävin tiistaina oli Saku Ellilä, 68 (-4). Hän on henkilökohtaisen sarjan kärjessä yhdessä kolmen muun pelaajan kanssa.

”Hieno nähdä että joukkue säilyttää mahdollisuuden päästä kahdeksan joukkoon hieman vaisummallakin pelillä. Huomenna muutaman sijan nousu vaatii parempia päätöksiä ja kaikilta sitoutumista omaan tekemiseen. Nämä asiat kun saadaan kuntoon, pitäisi nousemisen olla vaivatonta ja portit mitalipeleihin aukeavat”, aamun aloittanut Topi Lindström summaa päivää.

TULOKSET

Suomen joukkueiden lyöntipelikarsinnan tulokset 11.7.

Viiden parhaan tulos lasketaan joukkueen yhteistulokseen.

EUROPEAN LADIES TEAM CHAMPIONSHIP – SUOMI, TAWAST GOLF, par72

Yhteistulos PAR, sijoitus 7.

Krista Junkkari, (77)
Katri Bakker, 71
Anna Backman, 76
Henni Mustonen, 70
Emilia Väistö, 71
Oona Kuronen, 72

Valmentaja Pasi Purhonen
Kapteeni Matti Lindholm

EUROPEAN AMATEUR TEAM CHAMPIONSHIP – BELGIA, ROYAL WATERLOO GOLF CLUB, par72

Yhteistulos -4, sijoitus 12.

Markus Luoma, 68
Elias Haavisto, 72
Veikka Viskari,
Jaapo Jämsä, 70
Eeli Kujanpää, (77)
Oskari Nikku, 74

Valmentajat Jussi Pitkänen ja Petteri Nykky
Kapteeni Jukka Pennanen

EUROPEAN BOYS TEAM CHAMPIONSHIP – SVEITSI, GOLF CLUB OF GENEVA, par 72

Yhteistulos +9, sijoitus 9.

Ville Virkkala, 73
Arttu Kulmala, (82)
Saku Ellilä, 68
Topi Lindström, 75
Viggo Talasmäki, 72
Lenni Perälä, 81

Valmentajat Mikael Mustonen ja Ville Vaimala
Kapteeni Ville Virkkala

Etsi luettavaa