Hyppää sisältöön

Hei, me kolataan ja lingotaan! Ensi kauden pelipintojen hyvää kuntoa varmistellaan nyt poistamalla viheriöiden päältä lunta

Peuramaa Golfissa ja Vuosaari Links -kentällä lumia on kolattu ja lingottu pois viheriöiden päältä jo useita kertoja tämän talven aikana.

Vuodenvaihteen molemmin puolin GoGolfin kentillä on poistettu lunta viheriöiltä useaan otteeseen, jotta kentät olisivat mahdollisimman hyvässä kunnossa heti kauden alusta lähtien.

Lumi tuli, lumi suli. Ja siten lunta satoi taas.

Tämän talven olosuhteet Etelä-Suomessa ovat aiheuttanut golfkentän hoitajille päänvaivaa, kun lämpötila on sahanut ylös ja alas. Tällöin vaarana on, että loskaksi ja vedeksi sulanut lumi muodostaa nurmen päälle jääkerroksen, jonka alle pitkäksi aikaa jäädessään kasvi on vaarassa tukahtua.

Näin kävi viime vuonna.

Vaikka tilanne ei ole sään puolesta yhtä kehno kuin viime vuonna, varmuuden vuoksi GoGolfin pääkenttämestari Tomi Laaksonen on herkeämättä seurannut sääennustuksia ja tarpeen tullen tarttunut miehistönsä ja talkooväen kanssa toimeen poistaakseen viheriöiden päältä lunta.

Tänä talvena ensimmäisen kerran lunta poistettiin meren lähellä sijaitsevien Peuramaa Golfin ja Vuosaari Linksin viheriöiltä joulun alla. Toisen kerran lumitöihin ryhdyttiin vuodenvaihteessa.

Uutenavuotena Laaksonen ja GoGolfin tekninen johtaja Juuso Rajasvuo olivat Vuosaaressa samaan aikaan kuin innokkaimmat juhlijat kömpivät kinkereistä koteihinsa. Tämä kertoo paljon kaksikon omistautumisesta saada kentät hyvään kuntoon tulevaksi kaudeksi.

Tomi Laaksonen kävi aikaisin uudenvuoden aamuna tarkastamassa, että lumet olivat poissa viheriöiltä ennen alkuvuoden pakkasjaksoa. KUVA: JUUSO RAJASVUO

Ilahduttavaa on ollut se, että Vuosaari Linksissä ja Peuramaa Golfissa on lumen alta paljastunut hyvännäköistä, vihreää nurmipintaa. Tämä on Laaksosen mukaan osoitus siitä, että viime kesänä ja syksynä tehdyt kylvöt ja muut toimenpiteet ovat olleet onnistuneita.

Tämä myös lupaa hyvää tulevaa kautta ajatellen.

Poikkeusvuosi 2022

Vuoden 2022 ensimmäinen puolisko oli epäonninen golfkenttien hoidon kannalta Etelä-Suomessa, kiitos todella vaikeiden sääolosuhteiden.

Kävi oikeastaan pahin mahdollinen, kun ensin pelipintojen päälle pääsi syntymään jäätä, jonka ylle satoi vielä paksu lumikerros, joka kaiken lisäksi suli useita viikkoa normaalia myöhemmin.

Nurmi kestää jään alla hengissä melko pitkään, mutta viime keväänä Etelä-Suomessa aikarajat paukkuivat ruoholaadusta riippumatta. Kun lämpötila pysyi koleana alkukesään saakka, eivät kevään ja alkukesän kylvöt tahtoneet millään onnistua.

Kesti pitkään, ennen kuin kentät olivat jälleen hyvässä kunnossa.

Tältä halutaan nyt välttyä ja siksi lumia kolataan viheriöiden päältä herkästi vielä tammikuun puolivälin jälkeenkin. Lumenpoistoa on tehty Etelä-Suomessa monilla muillakin kentillä.

Linko avuksi

Perjantaina 13. päivä sääennusteet näyttivät jälleen siltä, että hihat oli jälleen käärittävä: ensin päiväkausia plussaa, joka vesisateineen sulattaisi lumet, ja heti perään lyhyt pakkasjakso.

Tällä kertaa myös kauempana mereltä sijaitsevissa Kurk Golfissa ja Hills by GoGolfissa viheriöitä suojannut lumikerros suli kovaa vauhtia. Lunta oli jäljellä vielä sen verran paksu, vetinen ja painava kerros, että kolien lisäksi Vuosaaressa otettiin käyttöön astetta järeämpi työkalu: työnnettävä lumilinko.

Vuosaaressa työt viheriöillä etenivät siten, että ensin suurin osa lumista lingottiin pois, minkä jälkeen loput loskat kolattiin viheriön sivuun.

Peuramaalla lunta työnnettiin sivuun pienellä kauhakuormaajalla.

Sääennusteet muuttuvat tunnetusti taajaan. Kun lumet oli poistettu Vuosaaressa viideltä viheriöltä Laaksonen vilkaisi sääpalvelua älypuhelimestaan. Ennuste oli muuttunut lämpimämpään suuntaan ja kenttämestari päätti, että tältä päivältä pillit laitettaisiin pussiin.

”Viikonlopun vesisateet ja plussa-asteet sulattavat lumen. On turha rasittaa viheriöitä enempää mekaanisesti”, hän perustelee.

Laaksonen oli oikeassa, sillä maanantaina Vuosaari Linksin viheriöt olivat lumettomia, eikä väylilläkään ollut enää kuin oikeastaan lumilaikkuja.

Vielä kannattaa lumia poistaa

Mutta heti seuraavalla viikolla sään herra alkoi jälleen oikutella. Vaikka lämpötila oli plussan puolella, vesisateen sijaan maahan satoi pariinkin otteeseen kerros raskasta nuoskalunta. Tämä tarkoitti sitä, että tälläkin viikolla on tartuttu lumikolien varteen. Semminkin kun viikonlopuksi on luvattu pakkasia.

Laaksonen näkee, että vielä tammikuussa työ kannattaa tehdä, jotta kentät olisivat parhaassa mahdollisessa kunnossa heti keväästä alkaen.

”Helmikuussa ollaan jo turvallisilla vesillä, sillä sen jälkeen nurmen pitäisi kestää hengissä jään alla, vaikka kevääntulo vähän venähtäisi”, Laaksonen näkee.

Hän onkin nyt hyvin luottavainen, että viime vuoden haasteilta vältytään.

”Moni pelaaja varmaan pelkää, että tämä talvi on ollut samanlainen kuin viime talvi. Onneksi nyt sää on ollut hieman suotuisampi. Oletettavissa on, että ainakin etelän kentät ovat viime kevättä paljon paremmassa kunnossa. Toki lämpimistä ja märistä olosuhteista johtuen saattaa kylänurmikkaisilla kentillä lumihometta hieman esiintyä”, Laaksonen näkee.

Mainos

Hyvä Suomi – hopeahumussa huippualennus GoGolf Play -pelioikeuksiin

Alennuskoodilla HIIHTONIILO saat 50 € alennuksen kaikista GoGolf Play -pelioikeuksista. Tarjous ei koske Golf kuuluu kaikille -pelioikeutta. Tarjous on voimassa 6.3. saakka.

Etsi luettavaa