Hyppää sisältöön

Harvinainen sääilmiö viivästyttää termisen kevään ja golfkauden alkua entisestään – kokenut kenttämestari: ”Nostan kädet pystyyn”

Tällainen näkymä saattaa olla totta Suomessa toukokuussa, jos säätyyppi ei muutu. KUVA: Getty Images

Kahdella säätieteilijallä jobinpostia golfareille – kausi alkaa Etelä-Suomessa todennäköisesti lähempänä kesä- kuin toukokuuta.

Monena vuotena golfkausi on ollut eteläisessä Suomessa käynnissä jo maaliskuussa. Tänä vuonna kaikki on toisin. Pakkasen ja lumen vuoksi monella kentällä kaavaillaan, että pelaamaan päästäisiin vasta huhtikuun puolivälin jälkeen.

Nyt tilanne on muuttunut entistäkin pahempaan suuntaan. GoGolf haastatteli torstaina illalla ilmatieteenlaitoksen johtavaa tutkijaa Erik Nyströmiä, jolla oli golfareille huonoja uutisia.

”Teimme eilen illalla kuukausittaisen pitkän ajan ennusteen, jonka mukaan kylmä jakso jatkuu todennäköisesti huhtikuun loppuun saakka, eikä takeita ole sen jälkeen siitä, että säätyyppi muuttuisi”, Nyström toteaa.

Nyströmin mukaan voimakas pitkäkestoinen kylmyysjakso johtuu siitä, että Suomeen virtaa nyt kylmää ilmaa Pohjoisnavalta. Kyseessä on ilmiö joka toistuu todella harvoin. Ilmavirtaus on niin voimakasta, ettei se hevillä tästä käänny.

”Virtaus estää golfvirran lämpimän vaikutuksen Pohjoismaissa sysäten lämpövaikutuksen Atlantille aiheuttaen Grönlannissa pitkäkestoisen hellejakson”, Nyström kertoo.

”Lunta voi tulla toukokuussakin”

Edellisen kerran vastaavaa ilmiötä todistettiin Suomessa vuonna 1901, jolloin oli niin kylmää, että muuttolintujen paluu takaisin myöhästyi kuukaudella. Esimerkiksi kiurut palasivat etelästä vasta touko-kesäkuun vaihteessa.

Apulaisprofessori Elina Hallanvaara Helsingin yliopiston meteorologian laitokselta vahvistaa Nyströmin näkemyksen.

”On todennäköistä, että yöpakkaset jatkuvat jopa äitienpäivään saakka”, Hallanvaara sanoo

”Päivisin lämpötilat voivat nousta kuitenkin jopa yli viiden asteen. Tämä johtuu auringon lämmittävästä vaikutuksesta.”

Hallanvaaran mukaan ilmiö tunnetaan nimellä pohjoinen pyörre.

Tästä on kyse

Poikkeuksellisen kylmä ajanjakso tunnetaan ilmatieteilijöiden ammattisanastossa nimellä pohjoinen pyörre.

  • Ilmiö syntyy, kun raskaat ilmamassat pohjoisnavan ympärillä synnyttävät pyörteitä, joiden vaikutuksesta kylmyys voimistuu napa-alueella.
  • Ensi viikon puolivälin jälkeen raskaat ilmamassat ovat väistymässä etelän suunnalla, jolloin entistäkin kylmempää ilma alkaa virrata Suomeen.
  • Hyytävä ilmamassa sysää myös golfvirran tuomaa lämpöä Pohjoismaista.

Lähde: Elina Hallanvaara, Helsingin yliopisto

Suomalaisia kenttämestareita tämä tieto ei kuitenkaan lohduta, sillä yöpakkasten takia ruoho ei juuri kasva, vaikka aurinko päivällä lämmittäisikin, lumien sulattamiseen se ei riitä. Kaiken lisäksi molempien tutkijoiden mukaan kylminä päivinä lunta tupruttaa todennäköisesti lisää maahan.

”Voi olla, että vappuna Kaivopuistossa lasketaan pulkalla, eikä nautita piknikistä”, Nyström varoittaa.

”Nostan kädet pystyyn”

Tomi Laaksonen tutkii, miltä nurmi näyttää lumen alla. ARKISTOKUVA

Kun GoGolfin pääkenttämestari Tomi Laaksonen kuulee siitä, että termisen kevään alku viivästyy jopa kuukaudella, miehen mieli muuttuu entistäkin apeammaksi.

”Ruoho tarvitsee kasvaakseen lämpöä, valoa ja vettä. Näistä kriittisin asia on lämpö, sillä vettä saadaan kastelujärjestelmistä ja valoa nyt todennäköisesti saamme joka tapauksessa riittävästi”, Laaksonen sanoo ja jatkaa: ”Kun tähän yhtälöön lisätään poikkeuksellisen vaikea talvi, voidaan tässä vaiheessa melkein nostaa kädet pystyyn.”

Laaksosen mukaan nyt näyttää jo selvältä, ettei kenttiä voida avata maan eteläosassakaan vielä pitkään aikaan.

”Todennäköisesti ollaan lähempänä kesä- kuin toukokuuta, ennen kuin Etelä-Suomessa kentät avataan. Ensimmäiset viikot joudutaan useimmilla kentillä pelaamaan talviviheriöille vaikean talven vuoksi”, hän näkee.

GoGolf Range Leppävaarassa aukeaa

Onko mitään toivoa siitä, että säätyyppi saattaisi muuttua nykyisestä ennusteesta. Sekä Hallanvaara että Nyström ovat skeptisiä asian suhteen.

”Ainahan sitä voi ihmeitä tapahtua, mutta historiatiedot viittaavat siihen, että näin ei tule tapahtumaan”, Hallanvaara sanoo.

Nyström, joka pelaa golfia tasoituksella 12, kehottaa golfareita suuntaamaan katseen pikemminkin matkanjärjestäjien tarjontaan.

”Kyllähän jossain päin maailmaa golfia pelataan toukokuussa. Itse varasin tänään lennot Espanjan lämpöön ja tiiausaikojakin oli vielä hyvin saatavilla”, hän hörähtää.

Laaksosta ei kuitenkaan naurata. Hän aikoo kuitenkin mennä iltapäivällä lyömään palloja GoGolf Rangelle Leppävaaraan, joka aukeaa tänään klo 12.

”Saapahan ajatuksia vähän tuuletettua. Päälle aion pukea pilkkihaalarin”, hän kertoo, eikä kuulosta siltä, että laskisi yhtään leikkiä.

Etsi luettavaa