Hyppää sisältöön

Haluatko lyödä pitkälle? Omaksumalla oikean liikejärjestyksen svingin nopeus kasvaa

Mailanpään nopeus tuotetaan tehokkaalla vartalon toiminnalla.

Lyönnin pituus perustuu mahdollisimman suureen mailanpään nopeuteen – ja tietysti vaaditaan puhdas ja oikean suuntainen osuma.

Korkea mailanpäännopeus tuotetaan tehokkaalla vartalon toiminnalla. Kun lihasryhmät toimivat oikein, tehokkaasti etenevä suurten lihasryhmien ketju mahdollistaa nopean liikkeen.

Taaksevienti ja alastulo toimivat jotakuinkin päinvastaisessa järjestyksessä. Siinä missä backsvingin aloittaa mailan liike, jota seuraavat kädet ja vartalo, alastulo alkaa alavartalosta jatkuen ylävartaloon ja edelleen käsien kautta mailaan: Ensin kiihtyy lantio. Kun lantion liike hidastuu, siirtyy kiihtyvyys seuraavaan osaan eli ylävartaloon ja kun ylävartalon liike hidastuu siirtyy kiihtyvyys siitä käsivarsiin ja lopulta mailaan.

Mitä optimaalisemmin ketjutus toimii, sitä tehokkaammin tuotetaan vauhti oikeanaikaisesti osumaan. 

Nopea liike edellyttää:

  1. Painopisteen nostamista
  2. Kapeampaa tukipintaa
  3. Massan pienentämisen

Aloita jo ennen kuin maila on ylhäällä

Useilla klubipelaajilla voima purkautuu liian aikaisin, koska kädet ovat aktiiviset liian aikaisessa vaiheessa downsvingiä.

Alavartalon liike kohteeseen alkaa jo ennen kuin maila saavuttaa taakseviennin huipun. Kaikenlaisissa heittolajeissa liikejärjestys muistuttaa oleellisesti golflyöntiä. Ensin jalka ottaa tuen, suunnanvaihdossa ylävartalo tekee venytyksen ladatakseen energiaa lihaksistoon.

Golflyönnin suunnanvaihdossa alavartalo aloittaa siis siirtymisen kohteeseen, kun maila kulkee vielä taaksepäin. Alavartalon sivuttaisen liikkeen rikkoo kohteen puoleisen jalan paine maata vasten. Se aloittaa kiertymisen, joka jatkuu vartalon nousevaan liikkeeseen. 

Heittoliike muistuttaa oleellisesti golflyöntiä.

Harjoittele askelsvingillä

Hyvällä paineella maata vasten voidaan lisätä lyönnin energiaa jopa 10 prosenttia. Askelsvingin ideana on aloittaa vasemman jalan liike vähän ennen yläasentoa. Napauta päkiällä kevyesti maata vasten lisäten painetta liikkeen jatkuessa alas.

Paineen tulisi lisääntyä aina downsvingin puoliväliin, kun vasen käsivarsi on maan suuntainen. Sen jälkeen liike jatkuu aggressiivisella vartalon kierrolla ja ojennuksella kohti loppuasentoa.

Muista pitää vasen poski osuman takana, sillä oikeaoppisessa liikkeessä paine siirtyy aina ennen painopistettä.

Siirry vasemmalle, kierry ja ojennu.

Timo Karvinen valmentaa ja opettaa talvisin GoGolf Loungessa Espoon Kerassa ja kesäisin GoGolf Rangella Leppävaarassa sekä Vuosaari Links -kentällä. Osoitteessa golfvalmennus.fi lisätietoa Timon ja muiden GoGolf-valmentajien opetustarjonnasta.

MAINOS

Oletko päättänyt olla parempi golfari ensi kaudella?

Varaa paikka GoGolf-valmennuksen suosituilta talvikursseilta – ja nautit pelamisesta ensi kesänä aiempaa enemmän.

Etsi luettavaa