Hyppää sisältöön

Hallitse erilaiset alustat bunkkerissa – näin lyöt palloa kovalta ja pehmeältä alustalta

Palloa lyödään bunkkerissa hieman eri tavalla riippuen siitä, millaisella alustalla pallo makaa.

Golf on peli, jota pelataan luonnossa, joten olosuhteet ovat riippuvaisia sään vaihteluista ja luonnon aiheuttamista muutoksista golfkenttään.

Esimerkiksi bunkkereiden kovuus voi vaihdella suurestikin riippuen hiekan laadusta, määrästä sekä vallitsevista olosuhteista. Kävellessä bunkkeriin on syytä tehdä havaintoja bunkkerin reunoista sekä tunnustella jaloilla hiekan määrää. Näiden havaintojen perusteella tehdään päätös miten lyönti pelataan. 

Kova hiekka

Usein tuulisella paikalla olevalle bunkkerille käy niin, että keskikohta kovettuu ja reunat pehmentyvät hiekan kasautuessa reunoille. Kun pallo makaa kovalla pohjalla, on usein ongelmana se, että maila ei mahdu pallon alle. Tällöin osuma tulee liiaksi pallon taakse, ja se lähtee lujaa pitkälle. 

Avaa mailan lapaa ja muuta mailan lie-kulmaa laskemalla grippiä alemmas. Tämä lisää mailan nostokulmaa ja käyttöön tulee kannassa oleva ohuempi kohta, jolloin maila mahtuu maan ja pallon väliin helpommin. 

Avaa stanssia ja lapaa vähän, laske kädet alas ja lyö normaalia jyrkemmässä kulmassa, jotta lentokaaresta tulee riittävän korkea. 

(Katso video, kuinka lyöt kovalta hiekalta, jutun pääkuvan paikalta.)

Pehmeä hiekka

Bunkkerin reunoilla on usein hiekkaa enemmän kuin keskellä. Lisäksi pehmeään hiekkaan pallo uppoaa helpommin.

Pelaa lyönti loivalla osumakulmalla, jotta maila kulkee vauhdikkaasti hiekasta läpi, eikä hiekkaa tartu mukaan liikaa. Käytä mailan pohjan keskikohtaa, jossa bounce on leveämpi. Tämä toimii ikään kuin suksenkärkenä, jolloin maila liukuu hiekan läpi. 

Painopiste on tasan ja pyyhkäise loiva lyönti rohkeasti läpi normaalia lujempaa.

(Katso video, kuinka lyöt pehmeältä hiekalta, jutun pääkuvan paikalta.)

Timo Karvinen valmentaa ja opettaa talvisin GoGolf Loungessa Espoon Kerassa ja kesäisin GoGolf Rangella Leppävaarassa sekä Vuosaari Links -kentällä. Osoitteessa golfvalmennus.fi lisätietoa Timon ja muiden GoGolf-valmentajien opetustarjonnasta.

Kuvauspaikka: Pärnu Bay Golf Links, Viro

Etsi luettavaa