Hyppää sisältöön

Haasta itsesi PGA Tourin tasoa vastaan – kokeile tätä harjoitetta ja vähennä puttien määrää

Toureilla pelataan noin kahdesta puolesta metristä reikään joka toinen kerta.

GoGolfin päävalmentaja Timo Karvinen on kehittänyt aktiivipelaajille harjoitteen, joka kehittää puttipeliä. Siinä verrataan omaa puttaamisen PGA Tour -tasoon.

PGA Tourin pelaajat puttaavat kahdeksasta jalasta eli kahdesta ja puolesta metristä sisään reikään joka toinen kerta. Niinpä strokes gained -tilastossa sen lukema on 1,5 lyöntiä.

Tähän faktaan perustuen olen kehittänyt harjoitteen, joka kehittää tuloksentekoa puttaamisella – myös lyhyemmistä matkoista. Harjoite on ns. performance-treeni, joka kehittää griininlukua ja puttiin valmistautumisen rutiineita nostaen itseluottamusta. 

Pelaa alle -opetusartikkelit tarjoavat perustietoa pelin eri osa-alueiden kehittämiseen. Sisältö on laadittu kullekin taitotasolle soveltuvalla tavalla aina jutussa käytettyä terminologiaa myöten. Artikkelit toteutetaan yhteistyössä Hondan kanssa.

Harjoite, joka vähentää lyöntejä viheriöillä

Toureilla pelataan noin kahdesta puolesta metristä reikään joka toinen kerta.

Valitse reikä, jossa on lähes tasainen tai korkeintaan loiva kallistus. Aseta viisi lyöntipaikkaa kahdeksan jalan eli kengän mitan päähän eri puolille reikää.

Pelaa ensin kierros keskittyen linjan lukemiseen, vauhtiin ja puttiin sitoutumiseen. Yritä pudottaa niin monta kuin mahdollista, mutta fokus on täysin tekemisessä ja informaation poimimisessa. Kierroksen jälkeen pysähdytään ja lasketaan tulos.

Aina kun olet upottanut putin, voitat 0,5 lyöntiä. Ja aina kun missaat, häviät 0,5 lyöntiä. Pelaat siis tourin tilastollista keskivertoputtaajaa vastaan.

Jos esimerkiksi upotit kolme ja missasit kaksi, olet tuloksessa +0.5. Tavoitteena on edetä tulokseen +2. Jos putoat tulokseen -2 olet hävinnyt pelin.

Jatka täyden kierroksen jälkeen reikä kerrallaan reikäpelin mentaliteetilla laskien tulosta koko ajan, kunnes saavutat tuloksen +2.

Syvennä puttirutiinejasi harjoitteen aikana: lue linja, hae tuntuma vauhtiin ja ota harjoitusputti.

Siirry lukualueelta pallolle vasta, kun näet ja koet linjan luottaen siihen täysin. Onnistuessaan harjoite antaa itseluottamusta ja valmistaa kohtaamaan haastaviakin lyhyitä putteja. 

Näin tour-pelaajat puttaavat

Alla on taulukko, jossa kerrotaan PGA Tourin upotusprosentti eli todennäköisyys saada pallo reikään tietyltä matkalta. Taulukkoon olen muuttanut jalat metreiksi. Viimeisessä sarakkeessa on upotetun putin strokes gained -lukema.

Esimerkiksi neljän jalan eli reilun metrin matkalta upotettu putti tuo 0,1 lyönnin edun PGA Tourin keskiarvoon nähden. Vastaavasti missattu putti tarkoittaisi 0,9 lyönnin menettämistä muihin pelaajiin nähden.

MatkaUpotusprosentti (PGA Tour)Strokes Gained -lukema
1,2 metriä92 %1,1 lyöntiä
1,8 metriä71 %1,3 lyöntiä
2,4 metriä52 %1,5 lyöntiä
3 metriä43 %1,6 lyöntiä
5,4 metriä17 %1,8 lyöntiä

Timo Karvinen valmentaa ja opettaa talvisin GoGolf Loungessa Espoon Kerassa ja kesäisin GoGolf Rangella Leppävaarassa sekä Vuosaari Links -kentällä. Osoitteessa golfvalmennus.fi lisätietoa Timon ja muiden GoGolf-valmentajien opetustarjonnasta.

Kuvauspaikka: Camiral Golf & Wellness Resort, Espanja

Etsi luettavaa