Hyppää sisältöön

Greg Norman mielii mukaan The Openiin: ”Rakastan St Andrewsia, olen kaksinkertainen voittaja”

Greg Norman jää historiaan majorien ikuisena kakkosena. The Openissa hän kukisti 1993 fantastisella viimeisen kierroksen pelilään Nick Faldon yhdellä lyönnillä. KUVA: GETTY IMAGES

Greg Normanin toistaiseksi viimeisestä visiitistä The Openiin on 13 vuotta. Tätä edellisellä kaudella hän sijoittui 53-vuotiaana Euroopan ainoassa majorissa kolmanneksi.

Greg Normanista on viimeisen parin vuoden aikana muodostunut pääkiertueille, PGA Tourille sekä DP World Tourille entistäkin punaisempi vaate.

Hän oli läpi aktiiviuransa varsin vahva persoona, jolla oli ehdottomia, kiertueiden toimintavoista poikkeavia visioita siitä, mitkä ovat tähtipelaajien velvollisuuksia ja oikeuksia.

Nyt on hän noussut asemaan, jossa työnantajalla, Saudi-Arabian valtionhallinnolla on holvit täynnä dollareita, joilla se haluaa pestä kasvojaan urheilun avulla muun maailman silmissä.

Normanin johtama LIV Golf on aloittamassa kesäkuussa Englannista kahdeksan kisan rahakasta kilpailujen sarjaa, jossa dollareita jaetaan (supertähtien starttirahojen lisäksi) 240 miljoonaa.

Käytännössä siis 30 miljoonaa kisaa kohden. Kesäkuun toisena viikonloppuna pelattavan kisan osallistujalista julkistetaan piakkoin. 48 osallistujan joukossa on kerrottu olevan 15 pelaajaa maailmanlistan sadan joukosta.

Phil MIckelson ja Sergio Garcia ovat tulleet jo ilmoittautumisineen kaapista ulos.

Mikäli 15 pelaajaa määränä pitää paikkkansa, on selvää, että PGA Tour ja DP World Tour joutuvat kovan paikan eteen miettiessään rankaisutoimiensa käytäntöön panoa.

Norman on omana, ja juristiensa kantana ilmoittanut, että kiertueiden uhkaukset ikuisten pelikieltojen sälyttämiseksi toisilla kiertueilla pelaaville eivät tule pätemään oikeudenkäynneissä.

Great White Shark hakee näkyvyyttä

Viikonloppuna Norman julkaisi uusimman haasteensa golfissa valtaapitäville. Hän ilmoitti halustaan pelata heinäkuussa The Openissa, jonka on voittanut kahdesti (1986 & 1993)

”St Andrewsin kisa on 150. Olen kaksinkertainen voittaja The Openissa ja rakastan St. Sndrewsia. Uskon pääseväni mukaan”, Norman julisti.

Edellä luetellut pointit ovat erinomaisia, mutta Normanin ollessa kyseessä hieman haettuja.

Hänellä oli mahdollisuus pelata The Openissa ilman erikoislupaa vielä 2010-2014, mutta aussi on pysynyt poissa myös Champions Tourilta, jossa hänen markkina-arvonsa olisi ollut mittaamattoman suuri.

”Jos suunnittelisin pelaavani vielä viimeisen kerran urallani (majorin), tämä voisi hyvin olla se hetki”, Norman jatkoi.

Maailmanlistalla 331 viikkoa ykkösenä olleen legendan yllättävä jäähyväiskilpailu olisi yleisölle ja medialle mannaa.

Huippuhetki, jollaisen Norman pelaajana eittämättä ansaitsisi.

Kisaviikolle on myyty 290 000 lippua.

Mitalin toinen puoli on se, että mikäli kisan järjestävä R&A kutsuisi Normanin mukaan, se antaisi golfmaailman kiistellyimmälle henkilölle estradin haltuun The Openiin jo ennakolta liittyvän ja koko koviikon kestävän valtavan mediahuuman avulla.

Sekin on selvää, että PGA Tourin ja DP World Tourin kanssa moninaista yhteistyötä tekevä R&A saa varmasti kumppaneiltaan peukutuksia alaspäin Normanin kutsun suhteen

Viidesti The Openin voittanut Tom Watson sai 65-vuotiaana 2014 vastaavan kutsun, jollaista Norman hakee.

Yhdessä USGA:n kanssa golfissa sääntöjen, tasoitusten ja pelin kehittämisen kannalta tärkeimpiä hankkeita operoiva R&A on jo antanut edustajansa kautta epävirallisen ja kielteisen näkemyksensä suoralle kutsulle kisaan.

”Ilmoittautumissääntömme kertovat selvästi, että välttääkseen karsinnat aiemman voittajan pitää olla iältään alle 60-vuotias, tai voittanut kisan viimeisen kymmenen vuoden aikana. Tämä pätee myös juhlakisassamme (150. The Open), eikä meillä ole suunnitelmia tästä poikkeamiseksi.”

Tom Watsonin 69-vuotiaana St.Andrewsissa jättämien jäähyväisten lisäksi Jack Nicklaus palasi nykyisestä säädöksestä poiketen 65-vuotiaana viimeisen kerran ylittämään Swilken Bridgeä kauden 2005 kilpailussa.

Juuri tällä hetkellä näyttää vahvasti siltä, että Greg Norman ei tule saamaan kutsua, mahdollisuutta markkinoida Saudi-Arabian rahoittamaa kiertuetta ja pelata jäähyväiskisaa The Openissa.

The Open

Etsi luettavaa