Hyppää sisältöön

Golftähti Matilda Castrénin valmentajat tunnistavat menestyksen avaimet: ”Madde osaa tarttua oikeisiin työkaluihin”

Katja Pasanen

Solheim Cupin ratkaisevan pisteen voittaneen Castrénin nopean nousun takana on usean vuoden kova työ, sekä pelkotilojen kääntäminen henkisen valmennuksen kautta itseluottamukseksi.

Petteri Nykky on valmentanut Matilda Castrénia tämän lukiovuosista asti, Katja Pasasen Castrén pestasi henkiseksi valmentajakseen siirtyessään ammattilaiseksi vuonna 2017.

Castrénista ja hänen kotimaisista valmentajistaan Petteri Nykystä sekä Katja Pasasesta on hyvin vähän yhteiskuvia.

“Yksi taidettiin ottaa Turussa Gant Ladies Openin yhteydessä”, arvelee Pasanen.

“Katjan kanssa olemme tavanneet vain satunnaisesti. Nostin kyllä Maddelle peukkua pystyyn, kun he yhteistyön aloittivat. On hyödyllistä ja tärkeää, että valmennuksen kasvot pelaajan edessä vaihtuvat. Henkisen valmennuksen osalta näen tärkeänä sen, että on alan ammattilainen  mukana rakentamassa Maddelle työkaluja”, Nykky jakaa tunnustusta Pasaselle.

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

Henkilön Matilda Castren (@matilda_castren) jakama julkaisu

Nykky kantaa Matilda Castrénin valmennuksesta kokonaisvastuun, ja sivuaa etenkin suusanallisessa viestinnässään pelaajalle useinkin mentaalivalmennuksen puolelle meneviä asioita.
Salibandymaajoukkuetta valmentaessaan Nykky on tottunut ryhmätyöhön, jossa valmentajilla on omat tilanteen mukaan joustavat roolinsa.

Reilut kaksi vuotta sitten Castrénin saatua LPGA:n pelioikeuden ja muutettua San Diegoon, Nykky rohkaisi suojattiaan ottamaan Kaliforniasta toisen valmentajan tueksi, jottei tämä joutuisi olemaan liian pitikä jaksoja pelkän videoyhteyden välityksellä yhteydessä valmentajaansa.

Castrénin avuksi löytyi Chris Mayson, jolla on lukuisia PGA Tourilla ja LPGA:lla menestyviä pelaajia tallissaan. Kirkkain tähti on naisten maailmanlistallakin ykkösenä ollut Ariya Jutanugarn.

“Chrisin olen tavannut vain kertaalleen Tokion olympialaisissa. Olemme hyvin samalla kartalla niistä asioista mitä kohden pyritään. Mielestäni pelaajan on tärkeää saada myös ”second opinion” tekemisistään. Chrisin ja Madden yhteistyö toimii hienosti. Madde on usein todennut, että kertaakaan ei ole jouduttu tilanteeseen, jossa valmentajien ohjeet olisivat olleet ristiriidassa toistensa kanssa.”

Pyörää ei tarvitse keksiä uudelleen

Katja Pasaselle on pitkä kokemus kotimaisten yksilöurheilijoiden sekä joukkueiden valmentamisesta useissa eri lajeissa.

“Madde oli yhteistyön aloittaessamme urheilijalle varsin tyypillisessä tilanteessa. Hänellä oli yksi menestystä rajoittava mentaalipuolen haaste, johon löysimme pian ratkaisumallin.”

“Petteri puhui juuri aivan samoista asioista pelaajan työkaluihin liittyen, joista kirjoitin edellisen blogini”, Pasanen viittaa Nykyn puheenvuoroon Matilda Castrénin mediatilaisuudessa joulukuun puolivälissä.

Katja Pasanen, blogit

“Mentaalivalmennuksessa opettelemme tunnistamaan urheilijan tunnetiloja, ja rakentamaan niiden kautta työkaluja, joita käyttämällä hän saa urheilijan polulleen lisää vahvuuksia pelkotilojen sijaan. Pyörää ei suinkaan tarvitse keksiä uudestaan, yksi palikka kerrallaan valmistamme työkaluja Madden käyttöön”, Pasanen yksinkertaistaa työskentelymalleja.

Menestyksen taustalla tasapaino kentällä ja siviilielämässä

Matilda Castrén aloitti opintonsa Florida State Universityssa syksyllä 2013. Neljän yliopistovuotensa aikana hän rikkoi kaikki opinahjonsa aiemmat ennätykset ja nousi amtöörien maailmanlistalla parhaimmillaan 20:n joukkoon.
Ammattilaiseksi siirtymisen jälkeen 1, 5  ensimmäistä kautta haastajakiertueella (Symetra Tour) olivat kova koulu, menestys jäi kauas odotetusta.

Syksyllä 2019 hän sai pelistään kiinni viimeisissä kisoissa, ja loisti LPGA:n karsintafinaalissa saaden kortin pääkiertueelle.

Tulokaskausi LPGA:lla oli erittäinkin lupaava, yhden top 10-sijoituksen lisäksi hän osoitti tasaisen varmoilla otteilla kuuluvansa pääkiertueelle.

Petteri Nykyn valmennettavista Matilda Castrénin (LPGA &LET) lisäksi pääkiertueella pelaavat tulevalla kaudelle Ursula Wikström, Noora Komulainen ja Emilia Tukiainen

Petteri Nykyn valmennettavista Matilda Castrénin (LPGA &LET) lisäksi pääkiertueella pelaavat tulevalla kaudelle Ursula Wikström, Noora Komulainen ja Emilia Tukiainen

Teemu Tyry

Päättynyt vuosi muodostui sitten häkellyttäväksi läpimurroksi, jossa keskinkertaisen alun jälkeen käänteentekevä saavutus, US Openin karsinnan voitto, käynnisti kymmenen kisan mittaisen menestysputken.

Kuinka hyvin valmentajat kykenivät ennakoimaan tähdenlentoa tapahtuvaksi?

Petteri Nykky ja Katja Pasanen löytävät varsin loogisia tekijöitä Castrénin satumaisen kauden taustalta.

“Overnight success takes years”, (nopean nousun taustalla on vuosien työ) muistuttaa Petteri Nykky.

 “Madden lyöminen nousi jo kaudella 2020 erittäin korkealle tasolle. Mielessäni kävi silloin, että nyt ollaan lähellä sitä tasoa, jolla isompaakin menestystä on mahdollista saavuttaa”, Nykky muistaa todenneensa myös suojatilleen.

Tähän liittyen hän nostaa esiin harjoitusvälineistä ja mittareista esiin tasapainomaton, jollaisen näki ensimmäisen kerran Florida State Universityssa Castrénin opiskeluaikoina.

“Madde käytännössä vihasi tuota mattoa alkuvaiheilla, ei nähnyt sen käytöstä vastaavaa hyötyä.”

“Hankin myöhemmin saman tuotteen omaan käyttööni. Madde on pienin askelin hyväksynyt sen yhdeksi apuvälineistämme. Maton antamat arvot svingin tapahtumista painonsiirtojen osalta ovat parantuneet kovasti, ja kertoneet, että olemme päässeet eteenpäin.”

Nykky nostaa vahvasti esiin myös suojattinsa onnellisuuden ja tasapainon siviilielämässä.

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

Henkilön Matilda Castren (@matilda_castren) jakama julkaisu

“Danielin (avomies Daniel Moreno) tuleminen osaksi elämää, arkea ja juhlaa on auttanut Maddea tarvittavassa määrin irrottautumaan golfista ja suorituspaineista. Danielille olenkin todennut, että sinun ei tarvitse puuttua golfiin liittyviin asioihin. Tärkeintä on läsnäolo ja positiivinen ilmapiiri.”

Matilda Castrén ison menestyksen perään kauden 2022 majoreihin

Castrén on useissa GoGolfille antamissaan haastatteluissa nostanut Katja Pasasen kanssa tekemänsä yhteistyön hyvin suureen arvoon. Hyvin paljon kunnioituksesta ja kiitollisuudesta  kertovat myös tuliaiset, jotka Matilda henkiselle koutsilleen on suurimmista kisoista lahjoittanut.

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

Henkilön Mental Training Coach (@pasanenkatja) jakama julkaisu

“Ensimmäinen vuotemme yhdessä oli hyvää harjoitusta, pohjan luontia tulevaa varten. Matildassa on urheilijana potentiaalia, joka oli jo alkuvaiheilla tunnistettavissa”, Pasanen toteaa oppivuodesta, joka pelikentillä oli varsin vaikea.

Castrén pelasi (2018) vaatimattoman debyyttikauden Symetra Tourilla ja palasi Suomeen lataamaan akkujaan. Hän työskenteli kausien välillä Alkossa myyjänä, ja empi vielä elokuussa 2019 Suomessa lomaillessaan vaihtoehtoja pelaamisen ja työelämään siirtymisen välillä, mikäli pelit eivät lähde kulkemaan paremmin.

“Madden merkittävä vahvuus on se, että hän ei mene epäonnistuttuaan selitysten taakse, ja on saanut rakentamiensa työkalujan myötä tarvittavaa itseluottamusta”, Katja Pasanen määrittää.

 Castren käynnistää kilpailukautensa LPGA:lla edellisvuoden voittajien kisassa Floridan Boca Ratonissa tammikuun 20.-23. pelattavassa kisassa.

”Alkavalla kaudella tavoitteeni on parantaa peliä ja menestystä majoreissa, joissa päättyvän vuoden aikana en ollut parhaimmillani”, Matilda Castrén tokaisi.

Matilda Castrén oli olympidebyytissään 20:s, vaikka kenttäpeli ei ollut parhaimmillaan

Matilda Castrén oli olympidebyytissään 20:s, vaikka kenttäpeli ei ollut parhaimmillaan

Vesa Moilanen, Lehtikuva

Kun Castrénin uran viisi ensimmäistä pelattua majoria ja olympialaiset kirjataan sijoituksina, voidaan todeta saldon olevan varsin kovan.

2020 PGA Championship 23.
2021 US Open 30.
2021 PGA Championship MC
2021 Evian Championship 19.
2021 Olympialaiset 18.
2021 Women´s Open 20.

Mikäli karsiutumisen jättää pois, viiden muun kisan sijoitusten keskiarvo on vakuuttavan oloinen, 22.  Siinä tapauksessa, että Castrén saa ”napsun verran” peliään parannettua edellisvuoden suurista kisoista ja putterin lämpimäksi, on kärkisijoista pelaaminen kauden 2022 viidessä majorissa realismia.

Matilda Castrén, instagram

Katja Pasanen, kotisivut

Etsi luettavaa