Hyppää sisältöön

Golfraivoa Kanadassa – Rasistinen käytös kierroksella johti talousjohtajan potkuihin ja porttikieltoon

Torontolaisella golfkentällä sattunut rasistinen välikohtaus on kerännyt paljon huomioita Yhdysvalloissa.

Torontossa sattui pari viikkoa sitten ikävä kärhämä. Pelaajan rasistinen herjaus kuvattiin videolle ja johti korkeassa asemassa työskennelleen miehen potkuihin.

Torontossa sijaitsevalla Georgetown Golf Clubilla sattui viikko sitten lauantaina ikävä välikohtaus, kun kaksi peliryhmää ajautui sanaharkkaan, jolla on kauaskantoisia seurauksia.

Rasistisesti edellä olevan ryhmän jäsentä herjannut talousjohtaja irtisanottiin työstään, kun huutojen kohteeksi joutunut kanadalainen opiskelija, jolla on juuria Intiassa, latasi videon välikohtauksesta Instagramiin.

Kitkaa ryhmien välillä oli ollut heti alusta lähtien, kun opiskelija ja hänen ystävänsä olivat saapuneet myöhässä tiille, ja kentän henkilökunta oli kehottanut heitä liittymään jo pelaamaan lähteneeseen ryhmään. 

Sen jälkeen peli oli edennyt hitaasti, mikä oli käynyt opiskelijan peliryhmän takana pelanneen perheen hermoille. Perässä tulleessa ryhmässä pelasivat ainakin potkut saanut talousjohtaja, tämän vaimo ja heidän poikansa.

Tapahtumat eskaloituivat 18. väylän tiiauspaikalla, jossa 23-vuotiaan opiskelijan peliryhmä oli joutunut odottamaan lyöntivuoroaan, koska heidän edellään oleva ryhmä ei ollut vielä poistunut heidän lyöntisektoriltaan.

Takana oleva perhe saapui heidän luokseen, ja he kysyivät, miksi he eivät ole vielä lyöneet palloa ulos tiiltä. Toronto Sun -lehden haastattelema opiskelija oli kehottanut heitä ottamaan rennosti.

”Me vain odotamme, että he menevät edestä pois, jotta voimme lyödä”, opiskelija vastasi perheelle.

Talousjohtajan poika vastasi tähän, että teidän on parempi lyödä sitten hyvin.

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

Not the first time encountering racism on a golf course but the first time recorded at my home course. The director of the course let them finish playing and told us to leave after showing him this video. #racism

Henkilön Gursher Dhillon (@gursher.dhillon) jakama julkaisu Loka 10, 2020 kello 1.54 PDT

Opiskelija väitti Toronto Sunille, että hän luuli sitä kohteliaisuudeksi. Hän löikin hyvin ja totesi ”pommin” lyötyään, että olikohan se riittävän hyvä. Tämä oli liikaa isälle, joka hyppäsi pois golfautosta ja uhkasi työntävänsä mailan paikkaan, jonne aurinko ei paista.

Tämän jälkeen ryhmien välille kehkeytyi kunnon sanasota, jossa varainhoitoyhtiössä johtotehtävissä työskennellyt isä kimpaantui ja kutsui opiskelijaa rasistisesti. Sitä ennen opiskelija oli päättänyt ruveta kuvaamaan sitä älypuhelimellaan.

Kierroksen jälkeen opiskelija latasi videon Instagramiin, jossa se lähti leviämään viraalisti ja monet mediat tarttuivat välikohtaukseen.

Potkut töistä – ”Ei edusta meidän arvojamme”

Tieto golfkentän tapahtumista kantautui myös miehen työnantajalle, ja varainhoitoyhtiö reagoi nopeasti.

”Olemme erittäin huolestuneita videon sisällöstä ja haluamme vakuuttaa perheillemme, ystävillemme, asiakkaillemme ja yhteistyökumppaneillemme, että se ei edusta meidän yrityksemme arvoja”, varainhoitoyhtiön toimitusjohtaja vastasi Toronto Sunille kirjallisesti. 

”Ikinä ei ole syytä haukkua toista rasistisesti, emmekä hyväksy tälläistä käytöstä. Olemme tehneet nopean päätöksen ja lopettaneet kyseisen henkilön työsuhteen.”

Myös talousjohtaja pyysi jälkikäteen vuolaasti anteeksi käytöstään paikallisen median haastattelussa.

”Olen kauhean pahoillani siitä, mitä sanoin. Se oli väärin”, talousjohtaja kommentoi.

”Siitä huolimatta, mitä tapahtui ennen välikohtausta, käytökseni oli väärin, eikä minulla ole siihen tekosyitä. Ensimmäiseksi haluaan pyytää anteeksi heiltä, joille sanoin ikävästi. Pyydän myös anteeksi perheeltäni, jota on uhkailtu tämän takia. Mutta ennen kaikkea pyydän anteeksi kaikilta vähemmistöiltä. Tiedän, että toimin väärin ja lupaan toimia jatkossa paremmin”, hän jatkoi.

Porttikielto monelle golfkentälle

Tapahtuneeseen otti myös kantaa Georgetownin golfklubia operoiva ClubLink-yritys, jossa välikohtaus sattui. Sen mukaan yrityksen kentillä vallitsee nollatoleranssi rasismiin. Golfoperaattori kertoi myös, että välikohtauksen vuoksi klubille kutsuttiin poliisit ja molempien tahojen kehotettiin poistumaan klubilta välittömästi kierroksen jälkeen.

Sen lisäksi klubi langetti talousjohtajalle porttikiellon kaikille sen operoimille golfkentille.

Opiskelija perusteli videon lataaamista sosiaaliseen mediaan sillä, että hän halusi ottaa kantaa eliitin harjoittamaan rasismiin.

Toronto Sun -lehden lisäksi hän on antanut haastattelun tapahtuneesta ainakin myös CBS-televisiokanavalle. Hän jakoi myös tämän haastattelun Instagramissaan.

Siinä opiskelija kertoo muun muassa yllättyneensä miehen käyttäytymisestä semminkin, kun rasismi on ollut viime aikoina tapetilla erilaisissa yhteyksissä. 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

Spoke to @cbcnews about my experience on the way to another golf course to play. The good fight continues. #racism #blm #georgetown #awareness

Henkilön Gursher Dhillon (@gursher.dhillon) jakama julkaisu Loka 13, 2020 kello 12.01 PDT

Etsi luettavaa