Hyppää sisältöön

Golfpersoona Reijo Riihimäki täyttää 60 vuotta: ”Onhan se kivempi pelata omalla kuin naapurin kentällä”

Reijo Riihimäki on järjestänyt Paltamo Openin jo kymmenen kertaa.

Reijo Riihimäki on kantanut oman kortensa kekoon Suomi-golfin kehittämisessä. Tänään 60 vuotta täyttävä “Retsi” on pääomistaja kolmella golfkentällä.

Reijo Riihimäki vastaa puhelimeen kesken juhlahumun. Tänään 60 vuotta täyttävä golfalan värikäs moniottelija juhlii merkkipäiväänsä missäpä muualla kuin Hattulan Golfin klubilla ja taustalla on vilkas puheensorina.

Riihimäki rakennutti Hattulan kentän 90-luvun alussa ostettuaan Nikkilän kartanon. Maata oli riittävästi yhdeksänreikäinen golfkentän rakentamiseen.

2000-luvulla Hattula Golf siirtyi Linna Golfille ja samassa rytäkässä ”Retsistä” tuli liikekumppaniensa kanssa Linna Golfin suurin yksittäinen omistaja. Tätä nykyä Retsi perheineen on jälleen kartanonsa takapihalla sijaitsevan kentän pääomistaja.

Hattulan lisäksi Riihimäki on pääomistaja Paltamon golfkentällä, jolle kuuluu nykyään myös yhdeksän reiän Kajaanin Golfin. Paltamon kentän Riihimäki hankki hetken mielijohteesta 2000-luvun alussa.

“Olin pelaamassa tuolloin Paltamossa ensimmäistä kertaa ja jäin siihen heti koukkuun. Se oli niin hieno kenttä”, Riihimäki toteaa.

“Olin kuullut, että kenttä on myynnissä ja lahtelainen sijoittajaporukka oli ostamassa kenttää, mutta hanke oli mennyt puihin. Sovittiin treffit kunnanjohtajan kanssa ja hinta”, hän sanoo suoraviivaiseen tyyliinsä.

Värikäs persoona kuvailee golfyrittäjyyttä pikemminkin harrastukseksi kuin bisnekseksi, joka kuitenkin vie vähemmän rahaa kuin jalkapallo. Siitäkin Riihimäellä on kokemusta SM-sarjassa jonkin aikaa pelanneen FC Hämeenlinnan yhtenä omistajana.

“Kumpikaan ei tuota, kenenkään ei tarvitse olla kateellinen asiasta”, Riihimäki naurahtaa. “Golf on hieno harrastus. Onhan se kivempi pelata omalla kuin naapurin kentällä.”

Suomen nuorin K-kauppias

Golfbisneksen harrastamisen on mahdollistanut pitkä ura K-kauppiaana. Hän aloitti kaupassa töissä 15-vuotiaana vuonna 1975. Seitsemän vuotta myöhemmin hän pyöritti omaa kauppaa Helsingin Itä-Pakilassa.

“Kaupan nimi oli K-valinta Reijo Riihimäki ja taisin olla siihen aikaan Suomen nuorin K-kauppias. Olin aloittaessani 22-vuotias”, hän muistelee.

Hän kiittelee Keskon senaikaista johtoa, jolla riitti luottoa nuoreen mieheen.

“Olin oikeantyyppinen kaveri siihen työhön. Minulla on kauppiaan luonne, sitähän minä olen tehnyt koko elämäni.”

Kauppiasura päättyi kymmenen vuotta sitten Hämeenlinnan Tiiriöön, jossa hän oli Citymarket-kauppiaana 14 vuotta. Kauppiaana hän ehti toimia yhteensä 28 vuotta. Hän lopetti vuodenvaihteessa 2010–11, vähän sen jälkeen, kun Retsi oli täyttänyt 50 vuotta.

“Se laji päättyi siihen, kun rengistä tuli isäntä ja isännästä renki”, Riihimäki sanoo.

Tällä Riihimäki viittaa siihen, kun Kesko oli heikentänyt K-kauppiaiden ehtoja. Kaikesta huolimatta hän näkee kauppiasuransa positiivisena aikana, joka on mahdollistanut paljon.

“K-ryhmä oli minulle upea ponnahduslauta. Pääsin omalla työllä ja näytöillä ammattillisesti ja taloudellisesti hyvään asemaan”, hän sanoo.

Paltamo Open golfuran kohokohtia

Golfia Riihimäki on pelannut yli puolet elämästään. Hän aloitti lajin vuonna 1986 Hämeenlinnassa Aulangon kentällä.

“Eihän Hämeenlinnassa ollut muita kenttiä”, hän sanoo.

Nykyään kaupunki tunnetaan Suomen Tiilaaksona, varsinaisena golfkenttien keskittymänä.

Kun Riihimäeltä kysyy golfuran kohokohtia, hän unohtaa oman pelaamisen ja kentät. Sen sijaan hän nostaa esille Paltamo Openin, joka on osa Finnish Touria. Kisa on 60-vuotiaalle suuri ylpeydenaihe, ja se on pelattu Kainuussa jo kymmenenä vuotena peräkkäin. Parhaillaan suunnitellaan jo ensi vuoden kisaa.

Retsin mukaan kisan järjestämisellä hän on halunnut viedä eteenpäin ja tukea suomalaista ammattilaisgolfia. Vuonna 2011 kisan palkintopotissa oli peräti 40 000 euroa, kun se oli myös osa Pohjoismaista Nordic Leaguetta.

”Suurin osa suomalaisista huippupelaajista Mikko Ilosta lukuunottamatta käynyt pelaamassa Paltamossa jossain vaiheessa uraansa”, hän sanoo.

”Riemun on tuonut se, että Paltamo on ollut pelaajien lempikisoja Suomessa.”

Riihimäki tukee myös suomalaisia kilpapelaajia, esimerkiksi Albert “Hippu” Eckhardt edustaa nykyään Hattulan Golfia. Nuorempaa polvea edustaa Oona Kuronen.

Markkinaehtoinen pelaamisen malli yleistyy

Koronaepidemian nostattama golfbuumi on näkynyt tänä vuonna myös Riihimäen omistamilla kentillä.

“Hattulassa pelattiin tänä vuonna 29 000 kierrosta ja kasvua oli melkein 40 prosenttia. Paltamossa noin 33 prosenttia. Kajaanissa kasvua oli vähemmän, noin kahdeksan prosenttia”, hän sanoo.

Hattula, Paltamo ja Kajaani Golf toimivat kaikki markkinaehtoisesti. Riihimäki uskoo, että tulevaisuudessa se on yhä useamman golfkentän toimintamalli myös tulevaisuudessa.

“Perinteisessä osakkeen omistamisessa ei ole mitään järkeä, se on vaan perikunnan murhe pitkässä juoksussa”, hän näkee.

“Uskon, että kenttien yhdistymiset lisääntyvät tai kentät tulevat liittoutumaan. Kymmenen vuoden päästä tulee olemaan entistä enemmän sitä, että pystyt yhdellä kausimaksulla pelaamaan monella kentällä”, hän näkee.

Markkinaehtoisessa mallissa ongelmaksi muodostuu se, miten uusien kenttien rakentaminen rahoitetaan. Suomessa golfkentät on rakennettu pitkälti sillä, että päävastuun rakennuttamisesta kantaneet tahot ovat myyneet osakkeen tai osakkeita yksittäisille pelaajille.

”Saa olla innokkaita mesenaatteja, jotka lähtisivät kenttää rakentamaan. Vanhan ajan malli ei tule enää takaisin”, Riihimäki näkee.

Kuulostaa vähän siltä, että enää Retsi ei uutta kenttää lähde rakentamaan. Hän on tehnyt oman osansa.

Etsi luettavaa