Hyppää sisältöön

Golfpallo vei näön Kavo Laurilan oikeasta silmästä: ”Se oli täysin oma syyni”

Kavo Laurila kehittää peliään usein myös Pickalan par 3--kentällä

95-vuotias Laurila pelaa onnettomuudesta huolimatta yli 200 kertaa kaudessa Pickalan kenttiä ja etsii ratkaisuja pelinsä kehittämiseen.

Maanantaina 95-vuotta täyttänyt Kavo Laurila lukeutuu maamme iäkkäimpiin ja aktiivisimpiin golfin harrastajiin. 75-vuotiaana lajin aloittanut Laurila muutti vuonna 2004 Pickalaan päästäkseen kotiovelta kentälle.

”Golf elämän tarkoituksena ei ole mitenkään vähäinen asia”, hän nosti oman tarinansa otsikkoehdotukseksi GoGolfin lehdessä 4/2020 julkaistua artikkelia varten.

Kuluvan vuoden aikana hän on pelannut yhdeksän reiän kierroksia Pickalan kolmella täysmitttaisella kentällä pitkälti yli 200 aiempien kausien malliin.

Allekirjoittanut on pelannut kahdesti Laurilan kanssa Pickalassa sekä käynyt harjoittelemassa kanssaan kertaalleen GoGolfin Loungessa. Kavon kävelyvauhti on ihailtavan ripeää, svingaaminen sulavaa ja innostus uuden oppimiseen hämmästyttävällä tasolla.

Veteraania oli vaikeaa saada lauantaina pois harjoitushallista hänen innostuttua lyömään aiempaa korkeampia kaaria wedgellään.

”Golf pitää minut liikkeelle ja virkeänä”, talvikaudella Pickalan kentillä päivittäin reippaileva Laurila kiteyttää.

Mustat lasit muistona onnettomuudesta

Ensimmäistä kertaa kesällä tavatessamme Kavo Laurilalla oli päässään mustat lasit, joita hän käyttää ”huomioidakseen muut ihmiset.”

Pickala Golfin Juuso Kahlos(vas.) on seuran ykköspelaaja, Kavo Laurila ja Smart Golfin omistaja Tomi Siltamies naapureita keskenään.

Pickala Golfin Juuso Kahlos(vas.) on seuran ykköspelaaja, Kavo Laurila ja Smart Golfin omistaja Tomi Siltamies naapureita keskenään.

Teemu Tyry

”Tuo sokeutunut silmäni on mielestäni muille inhottava esteettinen haitta”, hän kertoo toisella kerralla, jolloin kierrämme Pickalan Forestin takaysiä autolla pelaten.

Varhaiseen aamuun, heinäkuun 29. päivään 2015 liittyy myös Kavo Laurilan järkyttävä onnettomuus, joka GoGolfin tietojen mukaan on ainutlaatuinen Suomessa.

Oman siviiuransa ohessa ansiokkaan laajalti lähinnä ilmailualan toimittajana työskennellyt Laurila kirjoitti tapahtumista kattavan koosteen, josta osa oheisista lainauksista

”Olin yksinkertaisesti ajattelemattomasti väärässä paikassa väärällä hetkellä. Kun tähän yhdistää vielä todella huonon onnen, sattumien summana tapahtui onnettomuus.”

Laurila oli pelannut Forest-kentällä yhdeksän reikää ja matkasi tapansa mukaisesti kohden kotiaan Seasiden takayhdeksikön kautta hieman kello yhdeksän jälkeen.

12:n avaus lyödään mäen päältä. Laurila pysähtyi tiiauspaikalla olleesta lyöjästä katsottuna noin 50 metrin päähän etuvasemmalle.  Hän oli lyöntilinjasta 30 asteen kulmassa sivussa, ja  merkityksellisesti  kahdeksan metriä tämän alapuolelle mielestään turvallisessa paikassa odottamassa lyöntiään.

Normaalilyönnin lentokaaren piti siis kulkea hänestä 15-20 metriä ylempänä, myös toistakymmentä metriä sivuitse.

Pahin mahdollinen skenario toteutui hetken kuluttua. Laurila havahtui tilanteeseen liian myöhään. Lyönti lähti otaksuttavasti lavan kantaan osuen hurjasti etuvasemmalle ja kummun mahdollistamana alaspäin.

”Näin pallon tulevan minua kohden tiedostaen, että en ehdi enää väistää.”

Pallo iskeytyi hurjalla vauhdilla nenänvarteen aiheuttaen kovan iskun myös silmän alueella.

”Mietin ensimmäiseksi mahdanko pyörtyä. Käsitykseni mukaan yksin kiertänyt lyöjä tuli kysymään vointiani. Verta tuli hirmuisesti, mutta olin tajuissani.”

Parivaljakko selvitteli hieman aikaa tapahtunutta, jonka jälkeen Laurila teki yhteenvedon jatkotoimista.

”Tämä ei ollut sinun syysi, vaan täydellisesti minun virheeni. Jatka peliäsi, minä lähden kotiin”, hän summasi tokkuraisena tilanteen.

Kavo Laurila selvisi uskomatonta kyllä reilun 500 metrin matkan golfautolla kotiinsa,  josta hänen järkyttynyt poikansa kuljetti isänsä terveyskeskukseen.

”Pikaisen tutkimuksen jälkeen ambulanssi vei meidät pikakyytiä Helsinkiin silmäkilinikalle.”

Loukkaantunutta silmä operoitiin kolme kertaa, mutta näkökykyä ei onnistuttu pelastamaan.

Aamujumppa antaa hyvän startin päivään

Epäonnekasta pallonlyöjää Kavo Laurila ei ole onnettomuuden jälkeen tavannut, eikä hänellä ole selvillä tämän henkilöllisyyttään.

”Tarkoitukselllisesti en ole lähtenyt häntä etsimään. Syy oli täysin minun.”

Kavo Laurila toipui fyyisisesti sekä henkisesti onnettomuudesta varsin nopeasti.

Kavo Laurila kiertää kenttää usein myös ilman autoa. Eteneminen on ripeää ja into piukassa

Kavo Laurila kiertää kenttää usein myös ilman autoa. Eteneminen on ripeää ja into piukassa

Teemu Tyry

”Golfaamiseeni määrä ja innostus ovat samalla tasolla. Iän myötä lyönnit lyhenevät, mutta nautintona ja elämän sisältönä golfin rooli on vain korostunut”, Laurila määrittää.

Talvikaudella hän pelaa Pickalassa aina tilaisuuden tullen, kentän ollessa suljettuna Laurila kiertää rivakkaan vauhtiin Pickalan kenttää ja huoltoteitä kävelylenkeillä.

Hyvä kunto ja jaksaminen eivät suinkaan  johdu pelkästään golfista.

”Teen joka aamu 30 minuutin jumpan heti herättyäni sängyssä. Se on melkoisen vaativa. Oman vartalon painollakin kykenee rakentamaan monipuolisen fyysisen treenin ja venyttelyt”, Kavo Laurila muistuttaa lopuksi.

Etsi luettavaa