Hyppää sisältöön

Golfliitto säästää — jäävätkö EM-kisat väliin?

Money

Suomen Golfliitto pohtii radikaaleja säästötoimia. Liitto harkitsee sitä, ettei se lähetä ensi heinäkuussa pidettäviin EM-kisoihin joukkueita lainkaan. Asiasta päätetään lopullisesti maaliskuussa.

JanneMarvaila

Golfin EM-kilpailut saatetaan pelata ensi kesänä ilman suomalaisjoukkueita. Golfliitto nimittäin harkitsee jättäytymistä pois kisoista vapaaehtoisesti säästösyistä. Poisjääntiä pohditaan niin naisten kuin miestenkin joukkueiden osalta.
Huippu-urheilupäällikkö Janne Marvailan mukaan lopullista päätöstä asian suhteen ei ole tehty. Ilmoittautuminen kisoihin päättyy maaliskuussa, mikä on vihoviimeinen deadline päätöksen tekemiselle.
”Liittovaltuuston päätöksen myötä meidän pitää supistaa ja kaikki vaihtoehdot käydään läpi. EM-joukkuekilpailuihin osallistumisen poisjättäminen on yksi mahdollinen säästökohde”, Marvaila perustelee.
Golfliitossa etsitään nyt säästöjä kissojen ja koirien kanssa, kun SGL:n liittovaltuusto ei hyväksynyt hallituksen esitystä jäsenmaksujen korottamiseksi kahdella eurolla per aikuinen ja euron per juniori. Kaikkiaan liiton pitää säästää noin 300 000 euroa budjettiesitykseen verrattuna.

 

Pöydällä myös muita säästöehdotuksia

Janne Marvaila korostaa, että pöydällä on useita säästövaihtoehtoja. Hänen mukaansa ratkaisevaa on se, mikä hyödyttää suomalaista golfia kokonaisuudessaan eniten.
Kilpagolfissa liitto käyttää rahaa esimerkiksi esimerkiksi maajoukkuepelaajien leiritykseen. Tänä vuonna liitto tukee myös ammattilaisuransa alussa olevia pelaajia esimerkiksi järjestämällä yhteisleirin amatööreille ja ammattilaisille.
Mahdollisen EM-kilpailuista poisjäännin lisäksi säästöjä kilpagolfin puolella tehdään muun muassa henkilöstökuluissa. Marvailan mukaan ne toteutetaan vähentämällä määräaikaisten ja oman toimen ohella työskentelvien työpanosta, kilpailuiden järjestämiskuluissa ja pienessä määrin myös leirityiskuluissa. Kaikkiaan kilpaurheiluyksikön osuus tämän vuoden säästöistä on noin 125 000 euroa.

”Suomalaisten kilpapelaajien eteenpäin vieminen on pääasia, ja olemme pyrkineet säilyttämään valmennusleiritykset mahdollisimman pitkälle suunnitelman mukaisina.”, Marvaila näkee.

Kisoihin osallistuminen maksaa 30 000 euroa

EM-kisoissa pelaaminen maksaa suurin piirtein 15 000 euroa per joukkue eli Golfliitto saavuttaisi kisoista jäämällä yhteensä noin 30 000 euron säästöt.
Summa sisältää paitsi viikon mittaisen kisamatkan myös kisoihin valmistavan leirin kisoihin kotimaassa, jossa luodaan joukkuehenkeä ja pelitaktiikat kisoja varten.
”Takana ovat ne ajat, jolloin kokoonnutaan isossa porukassa lentokentälle, esittäydytään toisilleen ja lähdetään kisamatkalle”, Marvaila sanoo.
Ensi kesänä miesten EM-kilpailut pelataan Ranskassa ja naisten Islannissa.

”Vähäisestä määrästä joudutaan joukkue valitsemaan”

GoGolfin tietojen mukaan yhtenä perusteluna kisoista pois jäämiselle olisi ollut se, ettei Suomella ole lähettää kisoihin riittävän tasokasta amatöörijoukkuetta. Marvaila kuitenkin kiistää väitteen.
”En ole tällaisesta kuullut. Toki pitää muistaa, että Suomi on aika pieni golfmaa, eikä meillä kauheasti potentiaalisia ehdokkaita ole. Vähäisestä määrästä joudutaan joukkue valitsemaan”, hän sanoo.
Suomen naisten maajoukkue on uudistunut viime vuosina isolla kädellä, kun moni amatöörihuippu on siirtynyt ammattilaiseksi. Esimerkiksi naisten vuosien 2013 ja 2014 EM-mitalijoukkueista moni pelaa nykyään pyttyjen sijaan rahapalkinnoista. Vuonna 2013 naiset voittivat pronssia ja 2014 hopeaa.
Vuonna 2015 miesten ja naisten maajoukkueiden menestys ei ollut kaksista. Naiset putosivat hopealta sijalle yhdeksän ja miehet sijoittuivat kymmenenneksi.

Etsi luettavaa