Hyppää sisältöön

Golfliitto poistaa yleiset paikallissäännöt

Sähköjohtoihin tai tolppaan osuneen pallon on tähän mennessä joutunut uusimaan rangaistuksetta.

Huhtikuun viimeisestä päivästä lähtien esimerkiksi sähköjohtoon osunutta lyöntiä ei saa rangaistuksetta uusia, ellei seura ole sitä omissa paikallissäännöissään maininnut.

Tiesitkö, että Suomessa on ollut voimassa neljä niin sanottua paikallissääntöä, jotka ovat päteneet kaikilla golfkentillä:

  1. Irtokivet hiekkaesteissä saa rangaistuksetta poistaa
  2. Mittamerkit ovat kiinteitä haittoja
  3. Sähköjohtoihin osuneet lyönnit pitää rangaistuksetta uusia
  4. Vapaa droppi kiinteistä haitoista viheriön läheisyydessä, kun haitta on pelilinjalla.

Vapunaattona nämä yleiset paikallissäännöt lakkaavat olemasta voimassa. Sen jälkeen golfkenttien itsensä tulee päättää, mitkä paikallissäännöt pätevät jatkossa omilla kentillään.

Mikäli seura haluaa pitää vanhat yleiset paikallissäännöt voimassa kentällään, sen pitää lisätä ne paikallissääntöihinsä.

Aika ajanut säännöistä ohi

Säännöt poistuvat, koska Golfliiton mukaan ne on ajan myötä muuttuneet tarpeettomiksi. Esimerkiksi sähköjohtoja on siirretty pelilinjoilta eikä bunkkereissa enää juuri kiviä ole. Lisäksi mittamerkit on nykyään usein helppo siirtää pois lyönnin tieltä, mikä on aiheuttanut sääntörikkeitä, koska paikallissäännöissä ne on kielletty.

”Tarpeettomuuden lisäksi pelaajien on ollut vaikea tietää tai löytää näitä paikallissääntöjä, koska niitä useasti ei ole kirjattuna paikallissääntöihin tai niistä ei ole ollut mitään mainintaa missään. Vastaavasti joillakin kentillä on omissa paikallissäännöissä kyllä lueteltu nuo neljä paikallissääntöä ja todettu niiden olevan voimassa, mutta sen enempää niiden sisällöstä ei ole mainittu. Niinpä erityisesti lajin pariin tulevilla on ollut vaikea omaksua näitä kaikkien kenttien paikallissääntöjä”, Golfliiton tiedotteessa perusteellaan.

”Jatkossa jokaisen golfkentän vastuulla on itse laatia omat paikallissäännöt, joihin voi sisällyttää vaikka kaikki nuo aiemmin voimassa olleet paikallissäännöt, jos golfkenttä kokee sen tarpeelliseksi.”

Poikkeuksen muodostaa kuitenkin paikallissääntö, joka velvoittaa uusimaan lyönnin, kun pallo osuu ilmassa kulkevaan sähköjohtoon, sähkötolppaan tai sähkötolpan tukivaijeriin. Jatkossa nimittäin ainoastaan sähköjohtoon osuneen pallon voi seura paikallissäännöissään velvoittaa uusimaan.

”Jos tämä paikallissääntö halutaan laajentaa koskemaan myös pallon osumista sähkötolppaan tai harusvaijeriin, on kentän anottava lupa tällaisen paikallissäännön käyttöön Suomen Golfliiiton sääntö- ja tasoitustoimikunnalta.”

Golfliiton virallisissa kilpailuissa paikallissääntöihin tullaan ottamaan mukaan irtokivet hiekkaesteissä ja kiinteät haitat viheriön läheisyydessä. Ne ovat voimassa Golfliiton kilpailuissa riippumatta siitä, millaiset paikallissäännöt kentällä normaalisti on.

Juttua tarkennettu klo 18.14.

Etsi luettavaa