Hyppää sisältöön

Golfliiton puheenjohtajakisa sai yllätyskäänteen, kun loppusuoralla mukaan pyydettiin uusi ehdokas – tässä ovat kandidaatit Hanna Hartikaisen seuraajaksi

Mika Sutiselta kysyttiin aiemmin tällä viikolla kiinnostusta lähteä mukaan puheenjohtajakisaan ja hän vastasi tähän myöntävästi.

Hallitusammattilainen Mika Sutinen pyydettiin mukaan Suomen Golfliiton puheenjohtajakisaan valintatoimikunnan ehdokkaiden ulkopuolelta. Valintatoimikunta esittää puheenjohtajaksi Antti Tiitolaa.

Suomen Golfliitolle valitaan uusi puheenjohtaja marraskuun lopussa pidettävässä liittokokouksessa, kun Hanna Hartikaisen kolme kautta eli kuuden vuotta kestänyt luottamustoimi päättyy.

Valintaprosessi käynnistyi kesällä ja syksyn aikana Golfliiton valintatoimikunnalle ilmoittautui kuusi nimeä, joista se asettautui Uudenmaan alueelta tulevan Antti Tiitolan taakse.

Ehdokasasettelun loppusuoralla kandidaattien joukkoon ilmestyi vielä uusi nimi. Hän on hallitusammattilainen Mika Sutinen.

Uutta kandidaattia lähdettiin hakemaan ihan viime tingassa siksi, että moni maakunnallinen golfvaikuttaja ei löytänyt kuuden ehdokkaan joukosta sellaista nimeä, joka olisi ollut heidän mielestään riittävän tunnettu ja ”selvästi hyvä valinta”.

”Tilanne oli aidosti se, että monet alueen puheenjohtajat eivät tiedä, ketä he lähtisivät äänestämään”, sanoo eräs golfvaikuttaja.

Pohdintojen jälkeen tällä viikolla nousi esiin vielä Sutisen nimi, jota kysyttiin mukaan puheenjohtajakilpailuun. Kuopiossa kirjoilla oleva Sutinen vastasi pyyntöön myöntävästi. Asiat etenivät Sutisen kohdalla siis erittäin nopeasti.

Sutiselle järjestetään vielä jälkikäteen esittäytyminen golfseurojen puheenjohtajille, jotka tekevät päätöksen uudesta puheenjohtajasta lauantaina 26.11. pidettävässä Golfliiton syyskokouksessa.

Tiitolan ja Sutisen lisäksi kokouksessa ovat ehdolla uudeksi puheenjohtajaksi ovat Vanajanlinnan yrittäjä Mika Walkamo, ylikomisario Juha Hakola ja yrittäjä Mika Rytkönen.

GoGolfin tietojen mukaan Uudenmaan alueen kokouksessa eniten ääniä sai Hakola, joka on entinen kansanedustaja. Hänen kotiseuransa on Vuosaari Golf Helsinki.

Urheilumuseon johtaja Jukka-Pekka Vuori ja johtava rehtori Anne Vierelä ovat ilmoittaneet jättäytyvänsä pois puheenjohtajavalintamenettelystä

Hallitusammattilainen, jonka sydän palaa golfille

Mika Sutinen kertoo pelanneensa tänä vuonna noin sata golfkierrosta.

GoGolfin haastatteleman golfvaikuttajan mukaan Mika Sutista pidetään aikaansaavana henkilönä ja ihmisten johtajana.

Sutinen on 56-vuotias viiden lapsen isä, joka on toiminut toimitusjohtajana muun muassa Mustissa ja Mirrissä sekä kuopiolaisessa Best Friend Groupissa. Nykyään hän työskentelee hallitusammattilaisena. Hänet valittu Vuoden liikemieheksi ja Vuoden markkinointijohtajaksi, minkä lisäksi hän on ollut kirjoittamassa kolmea bisnesaiheista kirjaa. Koulutukseltaan hän on kauppatieteiden maisteri.

Sutinen toimii hallituksen puheenjohtajana muun muassa L-Fashion Groupissa (Luhta), Ellun Kanoissa, Reaktorissa, Nordic Business Formumissa, Frameryssä ja Kalpa Hockeyssä. Hän on myös jääkiekon SM-liigan hallituksen jäsen, mutta erovuoroisena jäämässä pois.

Sutinen vakuuttaa, että vaikka hän työskentelee tätä nykyä parinkymmenen yhtiön hallituksessa, Golfliiton puheenjohtajan tehtävään hänellä riittäisi aikaa.

”Tällä hetkellä kannan toimitusjohtajana työhön verrattuna 75 prosentin työkuormaa. On se tämäkin enemmän kuin 37,5 tuntia viikossa, mutta en ole koskaan tehnyt näin vähän töitä”, Sutinen kertoo GoGolfille.

”Viisi tai kuusi halllituspaikoista ovat sellaista, jotka täyttävät (perinteisen) hallitustyön kuormittavuuden.”

Sutisen mukaan hänelle tulee paljon kyselyjä lähteä mukaan erilaisten tehtäviin ja yleensä vastaus on kielteinen. Kun häntä kysyttiin ehdolle Golfliiton puheenjohtajaksi, myönteinen vastaus tuli nopeasti.

”Lupasin lähteä mukaan ennakkoluulottomasti. Olen suunnattoman innoissani, mutta en ole koskaan ollut kauhean hyvä pyrkimällä pyrkimään”, Sutinen sanoo.

Sutisen tasoitus on 15,7, ja hän arvioi pelanneensa tällä kaudella noin sata kierrosta. Jäsenenä hän on Tarinagolfissa.

”Sydän on palanut golfille jo kohtuullisen pitkään. Olen itse innokas pelaaja ja minulla on neljä lasta, jotka pelaavat harrastajatasolla. Golf on minulle iso osa elämää ja sosiaalista elämää. Aihe tuntui innostavalta ja merkitykselliseltä”, hän perustelee päätöstään.

Mutta mihin suuntaan Sutinen lähtisi Golfliittoa viemään?

”Tähän keskusteluun en ole vielä valmis. Saat minut kiinni tilanteesta, että olen ollut sitoutunut tähän vuorokauden ajan”, hän myöntää.

Tapaansa johtaa hän kuitenkin avaa mieluusti.

”En usko sellaiseen ajatteluun, että nyt tulee puheenjohtaja ulkopuolelta, joka kertoo, mitä pitää tehdä. Olen hallitustöissä ja muissa töissä ajatellut, että parhaat johtajat esittävät parhaita kysymyksiä. En ole koskaan mennyt mihinkään yritykseen sillä asenteella, että kerron mitä pitää tehdä, vaan ratkomaan ongelmia ihmisten kanssa.”

Tiitola muistetaan Lidl-vuosistaan

Myös Golfliiton nimitysvaliokunnan ehdokkaalla Antti Tiitolalla on vahvat näytöt yritysmaailmasta. Hän lopetti helmikuussa Motonetin ja Varaosamaailman omistavan Broman Groupin toimitusjohtajana ja ryhtyi työskentelemään konsulttina oman yrityksenä kautta. Tätä ennen hän teki töitä johtajana Nesteellä ja VR-yhtymässä.

Moni saattaa muistaa Tiitolan siitä, että hän oli Suomen Lidlin ensimmäinen toimitusjohtaja eli hän oli tuomassa uutta saksalaisketjua Suomeen.

Koulutukseltaan 55-vuotias Tiitola on ylioppilasmerkonomi, jolla on myös kaksi saksalaista kaupan alan tutkintoa. Perheeseen kuuluu vaimo ja kaksi poikaa.

Etsi luettavaa