Hyppää sisältöön

Golfliiton Golf 55+ -hankkeesta käynnissä omituinen vääntö – uusi yhdistys nappasi hankkeen verkkosivut itselleen

Golfliiton toiminnanjohtaja Juha Korhonen ja Golf55plus ry:n Ilkka Rokala aikovat tavata lähiaikoina ja käydä läpi

Golfliiton Golf 55+ -hankkeesta on käynnissä eriskummallinen vääntö. Hanke on Golfliiton, mutta Golf55plus.fi-verkkosivusto on vuodenvaihteessa siirtynyt yllättäen Golf55plus ry:n käyttöön. Uuden yhdistyksen takana on Ilkka Rokala, joka veti Golf55+ -hanketta ensin Golfliiton palkkalistoilla ja myöhemmin oman yrityksensä nimissä. Rokalan ja liiton yhteistyösopimus päättyi vuodenvaihteeseen.

SUOMEN GOLFLIITON Golf 55+ -hanke on monelle varttuneelle golfarille varsin tuttu juttu. Sen nimissä on korostettu golfin terveysvaikutuksia ja pyritty aktivoimaan seniori-ikäisiä pelaajia ja tuomaan golfin pariin uusia, varttuneempia harrastajia. Merkittävä osa sen toimintaa on ollut verkkosivusto, johon ehti vuosien aikana kerääntyä paljon kohderyhmälle suunnattua sisältöä.

Alussa hanke sai valtionavustusta. Myöhemmin sen toimintaa on rahoitettu muun muassa myymällä yrityksille Golf 55+ -yhteistyökumppanuuksia. Mistään isosta bisneksestä siinä ei kuitenkaan ole kyse.

Konseptin kehitti 2010-luvun alussa Golfliiton tuolloinen myynti- ja markkinointijohtaja Ilkka Rokala. Hän jäi muutama vuosi sitten eläkkeelle, mutta jatkoi Golf 55+ -hankkeen vetäjänä yrityksensä Kauppahuone Rokala Oy:n lukuun.

Rokalan ja liiton sopimus päättyi vuodenvaihteessa, eikä sitä jatkettu, vaan Golfliitto halusi ottaa Golf 55+ -hankkeen lähemmäksi omaa toimintaansa. Golfliiton myynnistä ja markkinoinnista nykyään vastaavan Kimmo Rantamäen mukaan Golf55plus toimi aiemmin ”vähän niin kuin irrallisena satelliittina”.

Mutta samalla kun Golfliiton ja Rokalan yhteistyösopimus päättyi, muuttui myös golf55plus.fi-sivuston sisältö. Verkosta katosi Golfliiton tuottama materiaali, ja sen tilalle ilmestyi simppeli tiedotussivu, jossa kerrotaan uuden Golf55plus -nimisen ry:n perustamisesta ja sen takana olevien ihmisten yhteystiedot.

”Sivusto aukeaa tammikuun aikana”, sivulla kerrotaan.

 

YHDISTYKSEN TAKANA on Ilkka Rokala, joka toimii Golf55plus ry:n puheenjohtajana, ja kolme muuta henkilöä. He ovat golfmatkailussa pitkään vaikuttanut Markku Nord sekä Kari ja Emma Häti, joilla on niin ikään tiivis yhteys Golfliittoon.

Kari Häti on toimitusjohtajana Parooninmäen Moukari -nimisessä mainostoimistossa, joka on tuottanut parinkymmenen vuoden ajan materiaaleja Golfliiton tarpeisiin. Emma Häti, joka on Karin serkku, on puolestaan tuottanut sisältöä Golf 55+ -sivustolle.

Vaikka Golf 55+ on Golfliiton hanke, sen domain eli verkko-osoite ei ole jostain syystä koskaan ollut Golfliiton hallussa. Elokuusta lähtien domain on kuulunut Kauppahuone Rokala Oy:lle, mikä mahdollisti sen, että uusi yhdistys sai domainin käyttöönsä.

”Annan sen yhdistykselle vapaasti käyttöön ilman veloitusta”, Ilkka Rokala kertoi GoGolfille.

Verkko-osoite siirtyi Rokalalle viime elokuussa, mutta hän ei suostunut paljastamaan GoGolfille sitä, keneltä hänen yrityksensä sai domainin haltuunsa eli kuka oli verkko-osoitteen edellinen omistaja.

Yksi puhelinsoitto fi-päätteisiä domaineja hallinnoivaan Traficom-virastoon kuitenkin paljastaa, että ennen Kauppahuone Rokalaa osoite kuului Parooninmäen Moukarille.

 

GOGOLFIN TIETOJEN mukaan Golfliitossa ei olla oltu kovinkaan tyytyväisiä vuodenvaihteessa tapahtuneeseen ”kaappaukseen”, mutta liiton toiminnanjohtaja Juha Korhonen, joka on koulutukseltaan varatuomari, on kuitenkin varovainen lausunnoissaan.

”Tässä juristi pukkaa päälle, enkä ota kantaa ennen keskusteluja.”

Sen verran Korhonen kuitenkin kertoo, että Rokala oli aiemmin kertonut suunnitelmistaan. Verkkosivuston haltuunotto oli tullut liitolle kuitenkin yllätyksenä.

”Yksi selvitettävistä asioista on domain”, Korhonen sanoo.

Mielenkiintoinen kysymys onkin se, miksi domain on aikoinaan päätynyt Parooninmäen Moukarille eikä Golfliitolle. Kari Häti sanoo, ettei itsekään oikein muista, miksi näin aikoinaan kävi.

”Domain varattiin aikoinaan meidän toimesta Golfliiton käyttöön, kun hanke alkoi. Se vaan jäi meidän haltuun”, Häti kertoo.

Korhosen mukaan Golf 55+ -sivustolla olleet sisällöt ovat Golfliiton omaisuutta, ja ne aiotaan siirtää golf.fi-sivustolle. Korhonen sanoo, että myös tavaramerkki kuuluu liitolle.

Tosiasiassa Golfliiton hakemus Golf 55+ -tavaramerkistä on kuitenkin vielä vasta vireillä patentti- ja rekisterihallituksella eli PRH:lla.

Golfliitto on jättänyt hakemuksen PRH:een 28. marraskuuta, ja hakemuksen käsittelyssä voi kestää kolmekin kuukautta. Rokalan ja kumppanien Golf55plus ry on puolestaan rekisteröity jo 1. marraskuuta eli vajaa kuukausi aiemmin.

Uudella yhdistyksellä ei ole kuitenkaan vaikutusta siihen, etteikö Golfliiton hakemus menisi läpi PRH:n käsittelyssä. Yksikön esimies Mika Kivi PRH:sta nimittäin kertoo, että tavaramerkkihakemuksen tullessa käsittelijät tutkivat ainoastaan yritysten nimet, toiminimet ja tavaramerkit.

”Tavaramerkkilain mukaan yhdistykset eivät muodosta estettä tavaramerkin perustamiselle”, Kivi sanoo.

 

GOLFLIITON JA Golf55plus ry:n edustajat aikovat tavata lähiaikoina. 

”On tarkoitus keskustella asiasta ja katsoa, miten osapuolet voisivat mennä hyvässä yhteistyössä eteenpäin”, Juha Korhonen sanoo. ”Ei hätiköidä ja tunteilla. Otetaan asiat asioina.”

Myös Rantamäki sanoo, että on hyvä ensin tavata, ennen kuin tehdään johtopäätöksiä.

”He (Golf55plus ry) ovat luvanneet tulla kertomaan, mistä tässä kokonaisuudessa on kysymys”, Rantamäki sanoo.

”En tietenkään halua, että meidän (Golfliitto) etua poljetaan. Haluamme pitää omastamme kiinni.”

Rokalan mukaan yhdistys on perustettu edistämään golfia terveysliikuntana eli käytännössä jatkamaan samaa tehtävää kuin mikä sillä oli Golfliitossa. Hän ei kuitenkaan halunnut avata vielä tässä vaiheessa konkreettisesti, mitä yhdistyksen toiminta tulee pitämään sisällään.

”Etenemme viestintäsuunnitelmamme mukaan”, hän sanoo. ”Tällä tehdään hyviä asioita Suomi-golfille ja toivomme, että Golfliitto olisi yksi pääyhteistyökumppanimme”, Rokala sanoo.

Hän myös korostaa, että Golf55plus ry:llä ei ole tarkoitus tehdä bisnestä.

”Äitini on opettanut, että ei saa olla ahne eikä kateellinen ja sitä olen yrittänyt hiipuvassa elämässäni toteuttaa”, hän totesi.

Etsi luettavaa