Hyppää sisältöön

Golflehden kenttäranking on julkaistu: Tässä ovat Suomen parhaat, kun tarkastellaan itse golfkenttää

Ålands Golfklubbin Slottsbanan remontoitiin hiljattain täysin. KUVA: JUHA TUUKKANEN

Golflehden kenttärankingissa huomioidaan paljon muitakin tekijöitä kuin varsinainen golfkenttä. Kenttien järjestys muuttuu, jos huomioidaan pelkästään golfkenttää koskevat kategoriat.

Golflehti julkaisee parin vuoden välein kenttärankingin, jossa kotimaiset golfkentät laitetaan paremmuusjärjestykseen.

Uusin kenttäranking julkaistiin maanantaina ilmestyneessä lehdessä ja otteita siitä on julkaistu myös Golfpisteessä.

Lehdessä on listattu Suomen 100 parasta golfkenttää. Arviointiin osallistui yli 7 000 suomalaista golfaria, joten kyseessä on tavallisten suomalaisten golfin harrastajien näkemys.

Kenttärankingissa huomioidaan kokonaisuus

Kun Golflehti laittaa kentät paremmuusjärjestykseen, se ottaa huomioon myös paljon muitakin asioita kuin varsinaisen golfkentän, kentän kunnon ja visuaalisuuden.

Virallisessa kenttärankingissa pisteisiin vaikuttavat myös palvelun taso, ilmapiiri ja viihtyvyys, ravintola, klubitalo ja oheispalvelut sekä hinta-laatusuhde.

Mielenkiintoinen kysymys kuuluukin, millainen olisi lopputulos, jos kentät laitettaisiin paremmuusjärjestykseen varsinaista golfkenttää koskettavan kolmen kategorian perusteella.

Tähänkin Golflehden tuore numero tarjoaa vastauksen, kun näkee hieman vaivaa, sillä Golflehdessä sadan parhaan golfkentän pisteet eri kategorioissa on eritelty.

Keskitytään siis ytimeen ja tehdään ”varjoranking” pelkästään kenttää koskettavien pisteiden perusteella. Pisteet on otettu Golflehdestä.

Kärkikolmikon järjestys vaihtuu

Painotimme tässä rankingissa golfkenttää koskettavia kategorioita siten, että designin, reitityksen ja pelattavuuden sekä kunnon ja viimeistelyn painoarvo oli 0,4. Esteettisyyden painoarvoksi annoimme 0,2.

Tällöin kärkikolmikon järjestys muuttuu. Ykköseksi nousee Ålands Golfklubbin uusittu Slottsbanan (Golflehdessä 3.), toiseksi sijoittuu Linna Golf (1.) ja kolmas on Nordcenterin Fream (2.).

Myös 20 parhaan golfkentän lista näyttää erilaiselta, kun golfkentän ulkopuoliset asiat jätetään laskuista, vaikka Golflehtikin painottaa virallisessa kenttärankingissa golfkenttään liittyviä kategorioita.

Golflehden arviossa yksittäinen golfkenttä voi nimittäin menettää paljon sijoituksia, jos se saa heikot pisteet yksittäiseltä tai yksittäisiltä osa-alueelta ovat heikot. Hyvä esimerkki tästä on Sarfvikin New Course.

Golflehden kokonaispisteissä kenttä oli vasta 24:s, mikä selittyy kenttärankingin ylivoimaisesti heikoimmalla hinta-laatusuhteella. Mutta kun katsoo puhtaasti golfkenttää koskettavia pisteitä, se nouseekin kahdeksanneksi.

Sarfvikin green fee on peräti 200 euroa eli ylivoimaisesti Suomen kallein.

Toinen nousija on Puula Golf. Kangasniemellä sijaitseva yhdeksänreikäinen golfkenttä on hieno, mutta heikot pisteet klubitalo ja oheispalvelut- sekä ravintola-kategorioissa pudottavat roimasti sen sijoitusta virallisessa kenttärankingissa, ks. alla.

Puula Golfin klubirakennus on pieni kahvila ja esimerkiksi WC:t ja suihkut löytyvät erillisestä rakennuksesta.

Kaukaa takamatkalta 20 parhaan golfkentän joukkoon nousee Puula Golfin tapaan myös Katinkullan Nuas-kenttä, jota pudotti Golflehden listauksessa tyydyttävät pisteet klubitalo- ja oheispalvelut -kategoriassa.

Ehkäpä golfareita kummeksuttaa hieman se, että ilmoittautuminen kierrokselle tapahtuu kylpylähotellin yhteydessä olevassa R-kioskissa.

Tähän taulukkoon on listattu Suomen 20 parasta golfkenttää, kun pisteissä on huomioitu ainoastaan kenttärankingin kolme varsinaista golfkenttää koskettavaa kategoriaa.

Sijoitus (Golflehden kenttäranking)GolfkenttäPisteet
1. (3.)Ålands GK, Slottsbanan9,104
2. (1.)Linna Golf9,07
3. (2.)Nordcenter, Fream8,976
4. (7.)Kytäjä Golf, South East8,96
5. (6.)Viipurin Golf, Etelä-Saimaa8,906
6. (4.)Tahko Golf, Old Course8,856
7. (5.)Nordcenter, Benz8,802
8. (24.)Sarfvik, New Course8,718
9. (9.)Kytäjä Golf, North West8,7
10. (17.)Lakeside, Pirunpelto8,676
11. (12.)Kalajokilaakso Golf8,604
12. (55.)Puula Golf8,574
13. (10.)Pickala Golf, Forest8,57
14. (11.)Santa Claus Golf8,55
15. (8.)Joroisten Kartano Golf8,508
16. (18.)Tahko Golf, Lake & Forest8,492
16. (42.)Katinkulta, Nuas8,492
18. (14.)Ålands GK, Kungsbanan8,49
19. (16.)Virpiniemi Golf8,486
19. (28.)Kymen Golf8,486
Lähde: Suomen Golflehti 1/22

Etsi luettavaa