Hyppää sisältöön

Golfkenttien ruiskutustyöt: ”Kentän tarpeet ja tuotteiden ominaisuudet on tunnettava hyvin”

 GoGolf Operationsin asiantuntijat korostavat ruiskutuksissa suunnittelun merkitystä, sekä asianmukaista kalustoa, joka mahdollistaa laadukkaan tuloksen vaativissakin keleissä.  

Tomi Laaksonen ja Juuso Rajasvuo työskentelevät ja konsultoivat kauden aikana lukuisilla GoGolfin omilla ja asiakaskentillä ympäri Suomen.

Tomi Laaksonen ja Juuso Rajasvuo työskentelevät ja konsultoivat kauden aikana lukuisilla GoGolfin omilla ja asiakaskentillä ympäri Suomen.

Teemu Tyry

GoGolf Operationsin tekninen johtaja Juuso Rajasvuo ja pääkenttämestari Tomi Laaksonen avaavat golfin harrastajalle ja lajista kiinnostuneille kentänhoidon yleisimpiä toimenpiteitä.Tällä kerralla vuorossa ovat golfkenttien ruiskutustyöt.

”Golfkentillä tapahtuvat ruiskutukset yleistyvät jatkuvasti. Useille eri pelialueille levitetään monia tuotteita eri tarkoituksiin.
Pääryhmät ovat lannoitteet, kasvunsääteet, kasvinsuojeluaineet ja kostutusaineet, jotka ovat lämpimän kesän aikana olleet todella tarpeellisia”, avaa Rajasvuo kokonaisuutta.

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

Henkilön GoGolf Operations (@gogolfoperations) jakama julkaisu

Maallikolle ruiskutustöiden tavoitteet, niiden moninaisuus ja osuus kentänhoidon osasina tulevat yllätyksinä useimmille kenttiä säännöllisesti pelaavillekin.

Toimenpiteillä tavoitellaan eri lopputuloksia ja ruiskutettavia tuotteita on valtavasti.”
”Osa niistä on maavaikutteisia, toiset vaikuttavat nopeasti ruohon lehden kautta. Nestemäiset tuotteet kasvin lehdelle ruiskutettuna antavat usein nopean visuaalisen vastineen ja levitystulos on hyvin tarkka”, Rajasvuo jatkaa.

Rajasvuo ja Laaksonen ovat työskennelleet kentänhoidon parissa jo 2000-luvulta ja nähneet ruiskutusten määrän kasvun.
”Ruiskutuksia tehdään eri alueille lähes viikoittain, usein jopa kahdesti viikossa”, Rajasvuo painottaa tietoiskunsa aikana useaan otteeseen.

Ruiskutustöiden tekeminen vaatii monipuolista osaamista

Kun keskustelu kääntyy siihen, mitä taitoja ruiskutustöissä tarvitaan, ja kuinka lopputulosta mitataan, pääkenttämestari Laaksonen innostuu kertomaan aiheesta kokemuksen syvällä rintaäänellä.

”Tilanteiden ennakointi on aina merkityksellistä. Ruiskuajoneuvon käsittely on toinen taitolaji. Olosuhteet kentillä vaihtelevat vuodenajasta ja kaudesta riippuen. On tunnettava oman kentän tarpeet, ja mietittävä mitä, milloin ja kuinka paljon eri tuoteryhmiä ruiskutetaan. Samoin se, miten mitkään ne vaikuttavat.”

”Kesällä käytetään paljon kasvunsääteitä ja sen vaikutusaika on lämpötilasta riippuvainen. Syksyä kohti mentäessä pitää olla todella tarkkana kasvitautien kanssa”, Laaksonen lisää. 

Toro Multipro 5800 on ruiskuajoneuvojen edelläkävijä ympäri maailman

Ruiskutustöiden yleistyessä yhä useammalla kentällä oman ruiskutusajoneuvon hankinta, tai uusiminen on tullut varteenotettavaksi investoinniksi.

Juuso Rajasvuon perustelut Toron lippulaivatuotteen moninaiseen käyttöön ovat hyvin järkiperäisiä.

”Toro Multipro 5800 on suunniteltu alusta asti ruiskuajoneuvoksi, mikä näkyy työn lopputuloksessa ja käyttömukavuudessa.”

”Nykyaikaisessa ruiskussa on monia työtä helpottavia ja tarkkuutta parantavia ominaisuuksia, kuten tietokoneautomatiikka joka säätää määrän ja paineen.”
Multipro 5800:ssa on myös  pinnan muotojen mukaan säätyvät tuulipuomit, suuttimen tukkiutumisen tunnistava nozzle sensor järjestelmä ja muun muassa esisekoitusastia”, hän demonstroi Hills by GoGolfin kentällä käytössä olevaa laitetta.

Laaksonen nostaa esiin ruiskutukselle optimaaliset olosuhteet.
”Erittäin suurella osalla kentistä, kuten Hills By GoGolfssa, on usein tuuliset kelit,  jotka vähentävät optimaalisia olosuhteita ruiskutukselle. Tuulipuomisuojien avulla ruiskutuspäiviä saadaan lisättyä etenkin syksyllä”, hän muistuttaa.

Toro Multipro 5800

Toro

  • Älykäs ruiskutuksen ohjausjärjestelmä
  • Pinnanmuotojen mukaan automaattisesti säätyvät tuulipuomit
  • Suuttimien seurantajärjestelmä ja vaahtomerkitsin
  • Erillinen sekoitusyksikkö sekä letkukela ja käsisuutin pistekäsittelyyn
  • Ajonopeus: 0 – 16,1 km/h
  • Ruiskutussäiliö: 1136 litraa, kapasiteetti yhdellä täytöllä jopa yli 5 ha
  • Puomi: 6,1 m, kolmeosainen

Ruiskutukset vähentävät ravinteiden huuhtoutumista maastoon

Tomi Laaksonen tuntee golfkenttien lannoitteet, kasvunsääteet, kasvinsuojeluaineet ja kostutusaineet Suomessa oletettavasti paremmin kuin kukaan muu, työskenneltyään pitkään niitä myyvässä yrityksessä.

”Ruiskutuksia joissa annetaan vain pieni määrä ravinteita kerralla kutsutaan nimellä spoon feeding. Toimenpiteellä saadaan annettua kasville vain sen tarvitsemat ravinteet, jolloin heinän kasvu on hallittua ja ravinteiden huuhtoutuminen minimaalista. Ruiskujen yleistyttyä golfkentillä ravinnemäärät ovat vähentyneet ja pelipintojen laatu on parantunut. ”

GoGolfin kentillä, myös väylille tehdään paljon ruiskutuksia. Näin myös sillä isoimmalla alueella saadaan optimoituja lannoituksia.
”Tämä säästää ympäristöä, ja pienentää kustannuksia”, Laaksonen tietää.

Golfkentille sallittuja kasvinsuojeluaineita on tullut viime vuosina markkinoille enemmän ja enemmän.

”Niiden formulointi on lyhyeksi leikatuille heinille suunniteltua.  Tehokas kyky imeytyä kasviin tai vastaavasti jäädä lehden pinnalle tuovat hyviä lopputuloksia. Uusissa kasvinsuojeluaineissa tehoaineiden määriä ollaan pystytty vähentämään, koska tuotteiden toimivuus on hyvällä tasolla. Laadukkaat tuotteet yhdessä hyvän ruiskuajoneuvon ja ammattitaitoisen kentänhoitajan kanssa tuovat myös mielenrauhaa kenttämestareille”, Laaksonen avaa aiheeseen liityvää viisastenkiveä.

Kasvi stressaantuu – biostimulantit antavat vastuskykyä tauteja vastaan

Tomi Laaksosen osaaminen kentänhoidon koneista ja ruiskutukseen liittyvistä tuotteista sekä toimenpiteistä  on ehdotonta huippua Suomessa

Tomi Laaksosen osaaminen kentänhoidon koneista ja ruiskutukseen liittyvistä tuotteista sekä toimenpiteistä on ehdotonta huippua Suomessa

Teemu Tyry

 

Kentänhoidossa on nykyään käytössä paljon erilaisia biostimulantteja.
”Niitä ruiskutetaan viikoittain ja vähennetään kasvin stressiä, joita esim. kulutus, kuivuus, märkyys ja muut vaihtelevat olosuhteet tuovat. Biostimulanttien avulla kasvi on vastustuskykyisempi kasvitauteja vastaan ja kasvinsuojeluruiskutuksia saadaan minimoitua”, 

Ruiskutuksen haluttu vaikutus pitää olla selvänä mielessä

Yleisohjeena golfkeskuksen hoitotoimenpiteistä ja hankinnoista vastaaville Rajasvuo ja Laaksonen nostavat ruiskutuksien osalta suunnitelmallisuuden merkityksen.

”Ennen ruiskutusta pitäisi aina olla mielessä haluttu lopputulos. Ruiskutukset pitää suunnitella hyvin, toteuttaa laadukkaasti, jälkeenpäin analysoida toimivatko tuotteet halutulla tavalla.” ”Näin saadaan kehitettyä toimintamalleja, kerätään kokemusta,  ja tärkeimpänä tietysti nostetaan entisestään kentän hoitotasoa.” 

GoGolf Operationsin ja Hakon asiantuntijat vastaavat näissä artikkeleissa, myös henkilökohtaisesti mailitse lukijoiden esittämiin kysymyksiin kentänhoitoon tai Toron koneisiin, joilla kenttiä hoidetaan.
Voit esittää myös toiveita kentänhoitoon liittyvistä aiheista.
Juuso@gogolf.fi

Artikkelisarjan kolmas osa julkaistaan perjantaina 6.8. 2021

Oy Hako Ground & Garden Ab

GoGolf Operations

Toro

Etsi luettavaa