Hyppää sisältöön

Golfkentillä hankala talvi sääolosuhteiden vaihtelujen vuoksi: ”Uhkana ruohon tukehtuminen jään alle”

HIrsalassa viheriöiden puhdistaminen lumesta käynnistyi tiistaina pimeyden jo laskeutuessa kentän ylle

Rannikon läheisyydessä sijaitsevilla kentillä lumipeitteen poistaminen ja jään muodostumisen ehkäisy pitävät kenttähenkilökunnan valppaina ja kiireisinä.

Lämpötilan nouseminen ennusteen mukaan Etelä-Suomessa pariksi päiväksi plussan puolelle aiheuttaa rannikon tuntumassa olevilla kentillä monesti puuttumisen tapahtumien kulkuun kenttähenkilökunnan taholta.

”Lumien sulaessa ja lämpötilan myöhemmin laskiessa jäätä muodostuu ruohoa peittämään. Mikäli heinä on liian pitkään jään alla, se tukehtuu ja jääpolte tekee tuhojaan”, yksinkertaistaa Hirsala Golfin kenttämestari Janne Lehto.

Ruoholajikkeista kylänurmikka kestää tukehtumatta heikoiten jään alla oloa, 2-4 viikkoa. Hirsalan viheriöiden ruoholajike, rönsyrölli, on tässä vertailussa toisesta päästä. 
”Se kestää jäätä päällään kolme kuukautta. Kun tammikuun puolenvälin yli pääsemme, voimme tältä osin hengittää vapaammin.” 

Hirsalassa sään lämpenemiseen reagoitiin jo tiistaina, jolloin aloitettiin kentän kaikkien 18:n viheriön alueella lumipeitteen ohentaminen.

Lunta Hirsalassa oli viheriöillä noin 15 senttiä. Tarvittaessa lunta poistetaan myös lumikolan, lannotteiden sekä päivän pidetessä, myös hiekan ja auringonvalon yhteisvaikutuksella.

Janne Lehto

”Näin ehkäisemme jään syntymisen mahdollisuutta. Meillä on vuodenvaihteen lauhalta jaksolta parilla viheriöllä jäätä, jonka poistamme samalla.”

”Meneillään oleva talvi on rannikko-alueen kentille ollut tältä osin vaikea. Ennen vuodenvaihdetta teimme samaa operaatiota kahdesti aiemmin”, Lehto kertoo.

Hirsalan huoltopäällikkö AP Marjatsalo rikkoo jäätä ilmastajalla viheriöltä, jolle sitä ehti kertyä vuodenvaihteen lämpötilojen vaihtelujen aikaan

Hirsalan huoltopäällikkö AP Marjatsalo rikkoo jäätä ilmastajalla viheriöltä, jolle sitä ehti kertyä vuodenvaihteen lämpötilojen vaihtelujen aikaan

Janne Lehto

Hirsalan kentältä on matkaa merelle noin kaksi kilometriä, joka tekee siitä sääolosuhteiden vaihtelujen osalta riskiryhmään kuuluvan.

Kenttämestarien soittoringin ja muiden viestintäkeinojen kautta hän tietää, että näinä päivinä vastaavia toimia tehdään 10-20 muulla kentällä.

”Kentiltä tämä vaatii tietysti henkilöresursseja olosuhteiden seuraamiseen ja toimenpiteiden käynnistämiseen.”

Hirsalassa 18 viheriön urakka sujuu valmisteluineen kahdella henkilöllä kahdessa päivässä.
Kuinka välttämätöntä lumien poistaminen talvikaudella ennen sulamista kenttien hoidon kannalta on?

”Kyllä se on niitä toimia, joihin on tartuttava. Talvella huippulaatuista viheriötä ei voi rakentaa, mutta oikea-aikaisilla lumien poistoilla ja jäätymisen estämisellä usein vasta keväällä havaittavilta ruohon tuhoilta voidaan välttyä.”

Hirsalassa poistetaan lumet viheriöltä jo kolmannen kerran talvikauden aikana

Hirsalassa poistetaan lumet viheriöltä jo kolmannen kerran talvikauden aikana

Janne Lehto

Loppukaneetiksi hän nostaa vielä muistutuksen kentänhoidon onnistumisen raadollisuudesta.

”Vaikka kuinka hyvin ja oikea-aikaisesti edellämainitut hoitotoimet tekee, voi keväällä lumen alta paljastuva viheriö olla oletettua huomattavasti heikommassa kunnossa. Luonnonilmiöiden kanssa työskennellessä mitään ei voi pitää varmana”, Lehto muistuttaa.

Hirsala Golf 

Etsi luettavaa