Hyppää sisältöön

Golfkentän hoitotoimenpiteet – syväilmastus pitää kasvualustan elinvoimaisena

GoGolf Operationsin pääkenttämestari Tomi Laaksonen kertoo videolla, miksi Toron kentänhoitokoneilla tehty syväilmastus on yksi merkityksellisimmistä hoitotoimenpiteistä.

Kentänhoito koskettaa kaikkia golfia harrastavia ja alalla toimivia. Viimeisten 20 vuoden aikana työskentelymenetelmät ja kentänhoidossa käytettävät koneet sekä muut tuotteet ovat kehittyneet valtavasti.
Hoitotaso sekä pelaajien odotukset kentän kuntoon liittyen nousevat samaan tahtiin, muodostaen merkittävän yhtälön golfkeskusten palveluiden tasossa sekä keskinäisessä kilpailussa asiakkaista.

Maailman johtava kentänhoitolaitteiden valmistaja Toro, sen maahantuoja Hako Ground & Garden ja GoGolf Operations tekevät tiivistä yhteistyötä parantaakseen kentänhoidon tasoa ja lajin parissa toimivien tietoisuutta siitä, miten kenttiä nyt ja tulevaisuudessa hoidetaan.

Artikkelisarjan kolmannessa osassa GoGolfin pääkenttämestari Tomi Laaksonen kertoo, miten syväilmastuksen avulla kasvualusta pidetään elinvoimaisena.

Tomi Laaksonen ottamassa näytepalaa Hills by GoGoflin kentällä Vihdin Jokikunnassa

Tomi Laaksonen ottamassa näytepalaa Hills by GoGoflin kentällä Vihdin Jokikunnassa

GoGolf

Laaksonen johtaa operatiivisella tasolla GoGolfin omien ja asiaskenttien hoitotoimenpiteitä ja urakointeja yhdessä teknisen johtajan Juuso Rajasvuon kanssa.

Kasvualustan hyvinvointi tavoitteena

”Syväilmastuksia tehdään, jotta kasvualustan veden läpäisevyys, mikrobitoiminta ja ravinteiden otto pysyvät hyvinä. Liian tiivis ja märkä kasvualusta on luonnollisesti anaerobinen, joka heikentää juurten kasvua ja lisää kasvitautien määrää. Ravinteiden otto heikentyy. Tästä syystä ravinteita joudutaan antamaan useammin. Niille viheriöille joille syväilmastuksia tehdään liian harvoin, kasvualustaan syntyy kerroksia, jotka eivät edistä kasvin hyvinvointia”, Laaksonen tiivistää haasteen. 

Syväilmastuksia tehdään tarvittaessa jopa 40 sentin syyvydelle

Syväilmastuksia tehdään tarvittaessa jopa 40 sentin syyvydelle

GoGolf Operations

Syväilmastuksen aikatauluttaminen ja hoitokertojen määrästä päättäminen kauden aikana ovat oleellisia ammattitaidon, mutta myös resurssien mittareita.

”Suomessa kentät on rakennettu  keskenään hyvinkin poikkeavista materiaaleista, joka vaikeuttaa yksittäisen helpon ohjeen antamista. Ilmastuksen tiheys riippuu kasvualustan ominaisuuksista, heinälajista, kuidun määrästä, kulutuksesta ja resursseista.”

”Melkoinen osa kentistä syväilmastaa viheriöt kerran kaudessa. GoGolfin kentillä toimenpide tehdään tarpeen mukaan tilannetta tarkkaillen jopa kolmesti kaudessa. Tämän lisäksi tehdään toki muitakin ilmastuksia, joilla pelipintoja parannetaan. Ilmastukset tulisi suunnitella ajankohdille, jolloin heinän juurten kasvu on yhä mahdollista”, Tomi Laaksonen opastaa.

Hiekotus yhdistettävissä  syväilmastukseen

Pelikaudella syväilmastuksen yhteydessä tehdään usein kevyt hiekoitus ennen ilmastusta.
”Näin  hiekoituksen painosta ei jää viheriöille renkaan jälkiä. Ilmastuskoneen jälkeen viheriöitä jyrätään tarvittavan monta kertaa, jotta pelattavuus ei kärsi, eikä hoitokoneista jää painaumia viheriöille. Toimenpiteistä viimeisenä tehdään tarvittaessa harjaus. Tämän tarpeellisuus riippuu hiekan määrästä, raekoosta ja leikkuukorkeudesta.”

GoGolf Operations palvelee kenttiä ympäri Suomen

Hako Ground & Gardenin ja GoGolf Operationsin yhteistyö tuo kentille ympäri Suomen mahdollisuuden hyödyntää markkkinoiden parhaiden Toron koneiden käyttöä syväilmastuksen lisäksi muissakin hoitotoimissa ja urakoinneissa. GoGolf Operationsin tekninen johtaja Juuso Rajasvuo vastaa yhteistyösopimuksen puitteissa Toro-kentänhoitokoneiden hankinnasta, sekä niiden mahdollisimman käytöstä eri kentillä kustannustehokkuuden saavuttamiseksi.

”Päädyimme Toron SR-72 syväilmastajaan koneen hyvän suorituskyvyn vuoksi. Kone on kokoluokkaansa ja saavutettavaan ilmastussyvyyteen nähden kevyt ja sen kytkeminen onnistuu useisiin traktoreihimme ja työkoneisiimme. Yhdistelmän kokonaispaino jää matalaksi jolloin esimerkiksi viheriöillä työskentely on mahdollista. Koneella saavutetaan jopa 40cm ilmastussyvyys jolloin voimme ilmastaa kunkin osa-alueen koko kasvualustan syvyydeltä”, hän perustelee.

 Toro SR-72 ilmastaja on kuvassa kytketty uuteen Toro Outcross 960 monitoimiajoneuvoon.

Toro SR-72 ilmastaja on kuvassa kytketty uuteen Toro Outcross 960 monitoimiajoneuvoon.

GoGolf Operations

”Kenttien resurssit ovat hyvin erilaisia. GoGolf Operations on jo ensimmäisenä toimintavuonnaan ollut merkittävästi  auttamassa lukuisia kenttiä ilmastusten suhteen. Ilmastettavia alueita on tiiauspaikoilta viheriöille asti. Erityisesti harvemmin suoritettavien toimenpiteiden ja urakoinnin osalta ulkoistaminen osoittautuu usein huokeammaksi ja  laadun osalta paremmaksi vaihtoehdoksi”, Laaksonen säestää Rajasvuon viestiä.

GoGolf Operationsin ja Hakon asiantuntijat vastaavat näissä artikkeleissa, myös henkilökohtaisesti mailitse lukijoiden esittämiin kysymyksiin kentänhoitoon tai Toron koneisiin, joilla kenttiä hoidetaan.
Voit esittää myös toiveita kentänhoitoon liittyvistä aiheista.
Juuso@gogolf.fi

Artikkelisarjassa on aiemmin käsitelty seuraavat aiheet:

Hako Ground & Garden, golkenttien ilmastuslaitteet

Toro

GoGolf Operations

Etsi luettavaa