Hyppää sisältöön

Golfin maailmanlistan kärkikymmenikkö on nuorempi kuin koskaan – Sam Burns pudotti Dustin Johnsonin

Sam Burnsille voitto Tampa Bayssa oli kolmas vuoden aikana. Seuraava haaste nuorukaiselle on suurissa kisoissa menestyminen. KUVA: GETTY IMAGES

Sam Burns kukisti sunnuntaina Valspar Championshipin uusinnassa Davis Rileyn nousten maailmanlistan kärkikymmenikköön. Samalla hän sysäsi siellä seitsemän vuotta putkeen olleen Dustin Johnsonin sijalle 11.

Voitottomuuden tuskassaan kieriskelevä Justin Thomas koki Tampa Bayn lähistöllä pidetyssä PGA Tourin kisassa kirvelevän tappion. Entinen maailmanlistan ykkönen jäi lyönnin päähän Sam Burnsin ja Davis Rileyn lähtiessä uusimaan ykköstilasta.

Burns upotti toisella uusintareiällä 10-metrisen birdie-putin ja pääsi juhlimaan uransa kolmatta ykköstilaa.

”Tämän voiton takana on todella paljon työtä. Päätöskierroksella vältyin turhilta virheiltä”, hän analysoi varsin tyynenä ykköstilaansa.

Kommentin taustalla saattoi olla muisteloa edellisviikon Players Championshipiin, jossa kärkitiloilla vielä kahdella viimeisellä kierroksella ollut Burns upposi viimeisellä kierroksella sijalle 26.

Maailmanlistan kärkikymmenikön keski-ikä on 27,2 vuotta

Burns nousi maailmanlistalla kymmenenneksi. Tilaa hänelle joutui antamaan 37-vuotias pitkäaikainen listakärki Dustin Johnson.

Vielä vuodenvaihteessa kärkikymmenikössä oli myös Louis Oosthuizen, 39.

Maanantaina julkaistu tuorein lista on keski-iältään kaikkien aikojen nuorin. Täysinä vuosina laskettuna luvuksi tulee 27,2.

Kolmekymppisiä listalla on kaksi: Rory McIlroy täyttää 33 vuotta toukokuussa, Patrick Cantlay juhli kolmekymppisiään torstaina.

Kahdeksan muuta pelaajaa ovat iältään 24–28 vuoden välissä. Viktor Hovland on ainoa, jolla 25-vuotissynttärit ovat vielä edessä.

SijoitusNimiPisteetIkä
1.Jon Rahm8,188927
2.Collin Morikawa7,784425
3.Viktor Hovland7,585324
4.Patrick Cantlay7,070530
5.Scottie Scheffler6,961225
6.Cameron Smith6,859728
7.Justin Thomas5,734828
8.Rory McIlroy5,724832
9.Xander Schauffele5,446628
10.Sam Burns5,293025

Kärkikymmenikön pelaajille voittaminen on ollut vaikeaa

Vuodenvaihteen kärkikymmeniköstä ulos on Johnsonin ja Ooshtuizenin lisäksi lentänyt loukkaantumisten takia vain kolme kisaa pelannut Bryson DeChambeau.

Kun käsittelyyn otetaan vuodenvaihteen 2021-2022 top 10 -pelaajat, kiinnittää etenkin yksi asia huomiota: voittamisen sietämätän vaikeus.

Ainoa, joka tämän vuoden puolella voittanut on Viktor Hovland. Maailmanlistan kärkikaksikko Jon Rahm ja Collin Morikawa ovat olleet selviä alisuorittajia.

Paljon kertovaa on se, että kymmenikkö on pelannut yhteensä 57 kisaa ja voittanut niistä vain yhden. Voittoprosentti jää siis reilusti alle kahden

Cameron Smith jätti Jon Rahmin nuolemaan näppejään Tournament of Championsissa, napaten myös Players Championshipin itselleen. KUVA: GETTY IMAGES

Aivan terävimmälläkin huipulla on major-kilpailujen lähestyessä vuoden pelillisen kurkon paikalle vielä runsaasti hyviä ehdokkaita.

Maailmanlistan ykkösen paikastakin saatetaan pian taistella tosissaan. Jon Rahm on tullut kauden avauskilpailunsa (2.) jälkeen puoliväliin vastaan.

Kolmessa viimeisessä kilpailussa espanjalaistähden sijoitukset ovat ollet 21:s,17:s ja 55:s.

Korhonen nousi suomalaispelaajien ykköseksi

Sunnuntaina päättyneen Etelä-Afrikan kilpailun tulokset heilauttivat ykkösen osalta kotimaisten pelaajien nokkimisjärjestystä.

Mikko Korhosen kaksi voittoa ja neljä arvokkainta sijoitusta ovat tulleet touko-kesäkuussa. Etelä-Afrikan menestys antaa uskoa nousukunnolle seuraavien kuukausien aikana. KUVA: GETTY IMAGES

Kymmenenneksi sijoittunut Mikko Korhonen (211.) nousee Kalle Samoojan (216.) Viidennestä sijastaan 48 450 € ansainnut Tapio Pulkkanen tiivisti pakkaa, uusin sijoitus on 236.

Sami Välimäki sai 16. sijansa ansiosta myös pisteitä ja on tuoreimmalla listalla 334:ntena.

Golfin maailmanlista

Etsi luettavaa