Hyppää sisältöön

Golfin EM-kisat: Tytöt kaatoivat Islannin, miehet ja pojat 2-divisioonan parhaimmistoa

Anna Backman oli hyvällä pelipäällä torstaina.

Suomen naisten joukkueen taistelee putoamista vastaan. Miehet ja pojat pelaavat noususta 1. divisioonaan EM-joukkuekisoissa.

Amatöörien EM-kisojen ensimmäinen reikäpelipäivä pelattiin torstaina. Molemmat Suomen joukkueet ovat kakkosflightissa, jolloin pelataan vain yksi kierros päivässä. Matsiin kuuluu yksi foursome-paripeli ja neljä henkilökohtaista ottelua. Voittoon tarvitaan kolme pistettä.

Pohjois-Irlannissa naisten joukkue koki kirvelevän tappion Islannille pistein 2–3. Naisten joukkue pelaa sijoista 13-16. Anna Backman ja foursome-pari Krista JunkkariTia Teiniketo saalistivat pisteet Suomelle, mutta muiden mennessä vastustajalle tuli ratkaiseva vaa’ankieli tuli ankkuri Kerttu Hiltusen ottelusta.

Hiltunen oli otteluaan yhdeksän reiän jälkeen jo neljä down, mutta taisteli itsensä tasoihin loppukirillä. Kolmannella jatkoreiällä Hiltunen taipui vastustajan eaglelle, ja Islanti nappasi ratkaisevan pisteen.

”Hyvä taistelu tänään. Päivittäiset tasoerot ovat kuitenkin olleet liian suuria ja koko joukkueen tasaisuus on puuttunut toistaiseksi. Islanti pelasi tänään vahvasti, ja he olivat asenteella liikenteessä. Nyt nollataan tilanne ja huomenna lähdetään uuteen taistoon”, valmentaja Jussi Pitkänen summasi.

Perjantain vastustaja on Itävalta. Mitalit ratkaistaan Skotlannin, Englannin, Ruotsin ja Italian välillä.

Tytöt puristivat voiton Islannissa

Portugalissa tytöt puolestaan puristivat voiton Islannista samoin lukemin 3–2 ja pelaavat sijoista 9–12. Aada Rissanen, Emilia Väistö ja ankkuri Oona Kuronen ottivat selvät niskalenkit vastustajistaan kovasta helteestä huolimatta, ja nuori joukkue pääsi juhlimaan voittoa.

”Joukkueella on fiilis korkealla ja henkistä kovuutta löytyi tänään. Islanti rimpuili ihan kunnolla, mutta oli ilahduttavaa nähdä venymiskykyä, vaikka altavastaajana matsiin lähtenyt vastustaja pelasi alun todella hyvin. Tasoero oli kuitenkin nyt riittävä hyväksemme”, valmentaja Pasi Purhonen kertoo.

Huomenna vastaan asettuu Slovakia. Mitalit ratkaistaan Ranskan, Tanskan, Ruotsin ja Espanjan välillä.

Pojat etenivät ykkösflightiin

Virossa toinen kisapäivä alkoi sateisena ja edellistä haastavampana. Puolen päivän jälkeen peli keskeytettiin reiluksi pariksi tunniksi ukkosen takia.

Aamuvuorossa ollut poikien joukkue selvitti uudet olosuhteet kunnialla, vaikka parin alitukset jäivät tekemättä. Torstain parhaasta tuloksesta vastasi Roope Juslin, 72 (par). Suomi voitti lyöntipelikarsinnan selvästi tuloksella +16, toiseksi tulleeseen Norjaan tuli eroa 11 lyöntiä. Näin ollen Suomi pääsi 2. divisioonan 1. flightiin Norjan, Slovenian ja Viron kanssa.

”Pojat vetivät sellaisen varman päivän. Olosuhteet olivat aamupäivästä vähän hankalammat ja pelisuunnitelma siksi suhteellisen konservatiivinen. Tilanne on nyt se mitä lähdettiin näistä kahdesta ensimmäisestä päivästä hakemaan”, valmentaja Mikael Mustonen viestitti.

Perjantaina reikäpeleissä vastassa on Viro. Aamulla pelataan kaksi foursome-paripeliä ja iltapäivällä viisi singeliä, voittoon tarvitaan neljä pistettä.

Luoma ja Lintunen hurjastelivat miehissä

Iltapäivällä oli miesten vuoro päästä kentälle. Ukkoskeskeytys toi hieman lisäodottelua, mutta kirkastanut sää ja sateen pehmittämä kenttä loi olosuhteet huipputuloksille.

Suomen Markus Luoma 66 (-6) ja Antti-Jussi Lintunen 65/-7 pistivätkin pystyyn varsinaiset birdie-iloittelut. Ryhtiliike nosti Suomen joukkueen karsinnan toiseksi yhteistuloksella par, eli parannusta tuli 12 lyöntiä eiliseen. Myös miehet pääsivät 2. divisioonan ykkösflightiin ja pelaavat voitosta Tsekin, Slovenian ja Viron kanssa.

”Joukkueelta erittäin hyvä tasonnosto, äijät oli sisuuntuneita eilisestä, ja se näkyi tänään pelissä. Pitkä päivä takana ja aikataulussa ollaan. Huomenna on turnauksen kulminaatiopäivä”, valmentaja Petteri Nykky summasi.

Perjantain reikäpeleissä vastassa on Slovenia. Kaava on sama kuin pojilla, eli aamulla kaksi foursomea ja iltapäivällä viisi singeliä.

Suomen joukkueiden tulokset

Naiset, Royal County Down Golf Club, Pohjois-Irlanti
Suomi–Islanti 2–3
Krista Junkkari-Tia Teiniketo, voitto 2/1
Elina Saksa, tappio 2/1
Daniella Barrett, tappio 5/3
Anna Backman, voitto 5/4
Kerttu Hiltunen, tappio 1/0 3.jatkoreikä

Valmentaja Jussi Pitkänen
Kapteeni Matti Lindholm

Tytöt, Montado Golf Resort, Portugali
Suomi–Islanti 3-2
Adeliina Virtanen-Ella Mäki-Tanila, tappio 3/2
Kia Sormunen, tappio 5/3
Aada Rissanen, voitto 4/2
Emilia Väistö, voitto 3/2
Oona Kuronen, voitto 7/6

Valmentaja Pasi Purhonen
Kapteeni Anna-Lena Vilo

Miesten 2. divisioonan lyöntipelikarsinnan tulokset 7.-8.7.
Miehet, Estonian Golf & Country Club, Viro (par 72)
Yhteistulos par, sijoitus 2.
Antti-Jussi Lintunen 74-65
Elias Haavisto 74-70
Markus Luoma 73-66
Eeli Kujanpää 78-72
Jesse Waaralinna 73-75
Veeti Mähönen 96-85

Valmentaja Petteri Nykky
Kapteeni Jukka Pennanen

Pojat, Estonian Golf & Country Club, Viro par 72
Yhteistulos +16, sijoitus 1.
Jesse Saareks 70-73
Niilo Mäki-Petäjä 74-75
Oskari Schuvalow 77-76
Veikka Viskari 74-76
Roope Juslin 75-72
Oliver Ruutu 71-76

Lähde: Suomen Golfliiton tiedote

Etsi luettavaa