Hyppää sisältöön

Golfia ja kulttuuria Raaseporissa, osa 1 – Nordcenterin Fream ja Fiskars

Åminnen kartano toimii Nordcenterin klubitalona.

Golfreissulle on aina paikkansa ja jo pelkästään pelaamaan pääseminen kiireisen arjen keskellä yleensä riittää hyvän fiiliksen luomiseen. Kun hienoilla kentillä pelaamisen lisäksi pääsee nauttimaan olostaan kulttuurihistoriallisesti tärkeässä paikassa, ei enempää oikeastaan voi vaatia. Sitä kaikkea tarjosi golfmatka keskellä kauneinta Raaseporia.

Lähdin matkaan aikaisin maanantaina. Matkaa tulee Koillis-Helsingistä vajaat 100 kilometriä, mutta aikaa siirtymään kannattaa varata puolitoista tuntia. Perille Nordcenteriin saavuin kahdeksan jälkeen enkä edes ollut päivän ensimmäisiä innokkaita klubin ovessa roikkujia.

Edellisen viikon helteiset säät olivat taakse jäänyttä elämää, mutta se ei golfkärpäsen puremaa henkilöä paljoa haitannut. Aina on hyvä sää golfata.

Nordcenterin Fream kenttä oli kaikkea sitä, mitä olin ajatellutkin. Vuonna 1988 avattu, Ronald Freamin suunnittelema kenttä tarjosi haastetta klubituupparille todellakin tarpeeksi. En ollut kentällä aiemmin vieraillut ja kuulopuheet todella laadukkaasta kentästä pitivät paikkansa. Kentän vaihtelevat maisemat ja jyrkätkin korkeuserot jäivät elävästi mieleen. Varsinkin väylä kuusi, jossa tuntee olevansa vuoren päällä tiiboksissa. Jos jalka on raskas, kannattaa auton käyttöä ainakin harkita.

Nordcenterin Fream-kentän kuudennen viheriö on niin kapoinen, että vain rohkeimmat lähtevät lyömään perille asti

Nordcenterin Fream-kentän kuudennen viheriö on niin kapoinen, että vain rohkeimmat lähtevät lyömään perille asti

Jussi Evinsalo

Epävarma draiveri ja Fream eivät ole paras yhdistelmä. Sen pääsin kokemaan kantapään kautta. Seuraavalla kerralla osaan ehkä pelata hieman enemmän maltilla ja saatan jopa jättää draiverin autoon. Sankarigolf tuppaa kostautumaan tasoiselleni pelaajalle.

Nordcenterissä golfkokemusta lisää kentän viimeistelty tyylikkyys ja kauneus. Merenrantamaisema yhdistyy luontevasti metsänsiimekseen eikä huoliteltu kokonaisuus jätä ketään kylmäksi.

Kierroksen jälkeen tulos kortissa oli välttävä, mutta mieli oli sitäkin parempi. Kokemus Nordcenterin loistavasti hoidetulla kentällä ei jäänyt vajaaksi, miltään muulta osin kuin oman suorituksen osalta.

Kun golfissa tulosta tärkeimmiksi asioiksi nousevat muut asiat, en jäänyt asiaa pidemmäksi aikaa märehtimään. Mieli olisi tehnyt kokea myös toinen kenttä, Benz, mutta se jäi toiseen kertaan.

Nordcenterissä on kaksi erilaista kenttää: vaativa Fream ja leppoisa Benz.

Nordcenterissä on kaksi erilaista kenttää: vaativa Fream ja leppoisa Benz.

Jussi Evinsalo

Nälkä oli päässyt hiipimään kierroksella puseroon ja siirryin kiihtyvällä askeleella ravintola Åminnegårdin uumeniin. Talven aikana uusittu ravintola herätti korkeat odotukset eikä minun tarvinnut pettyä. Lounaspöydän tarjonta oli laadultaan ja valikoimaltaan 5/5 ja rauhalliseen lounaaseen kuluikin hyvä tovi.

Jututin lounaan jälkeen henkilökuntaa ja jokaisella tuntui olevan mielessä vilkkaan kesän odotus. Sitä se varmasti tulee olemaankin. Voin kuvitella, että kesäiltana ravintola Åminnegårdin terassilla käy iloinen vilinä, grilli on kuumana ja juomat kylmiä. Ravintolassa ollaan valmiina ottamaan pelaajat ja muut vieraat vastaan iloisella ja rennolla otteella.

Klubiravintolan lounaaseen sisältyi runsas salaattipöytä.

Klubiravintolan lounaaseen sisältyi runsas salaattipöytä.

Jussi Evinsalo

Norcenterin palveluvalikoima ja mahdollisuudet ovat kattavat. Jos välineistössä on puutteita, tarjoaa Vili Custom Golf Pro Shop & Fitting -studio lääkkeet siihen. Harvoin, jos koskaan näkee golfklubilla yhtä hyvin varustettua myymälää.

Golfkenttien lisäksi hikeä on mahdollisuus vuodattaa kuntosalilla. Golfkierroksen jälkeen ratkaisemattomaksi jäänyt tilanne pelikaverin kanssa voidaan myös ratkaista tenniskentällä.

Pidemmällä vierailulla kannattaa tutustua B&B-tarjontaan. Nordcenter tarjoaa mahdollisuuden kokonaisvaltaiseen aktiivilomaan.

Marinasta löytyy venepaikkoja myös. Klubille laiturilta on matkaa puolisen kilometriä.

Marinasta löytyy venepaikkoja myös. Klubille laiturilta on matkaa puolisen kilometriä.

Jussi Evinsalo

Eikä Nordcenteriin tarvitse saapua pelkästään autolla. Venesataman vuokrattavat laituripaikat odottavat veneileviä golfareita. Varattavana on päivä- tai kausipaikkoja. Kävelymatkaa laiturilta klubille ei tule 500 metriä enempää.

ANSAITUN JA hyvällä ruokahalulla nautitun lounaan jälkeen kiitin henkilökuntaa ja siirryin Fiskars Villageen pienen matkan päähän. Hotelli Tegel löytyi helposti ja pääsin kirjautumaan hotelliin sisään. Viihtyisä huone ja sänky kutsuivat päiväunille, mutta ne saivat odottaa. Fiskarsissa oli näin toukokuun maanantaina vielä kohtalaisen hiljaista, mutta kesäaikana paikassa käy varmasti kunnon kuhina.

Fiskarsinjoki kulkee puistomaisessa kulttuurimaisemassa.

Fiskarsinjoki kulkee puistomaisessa kulttuurimaisemassa.

Jussi Evinsalo

Pikaisen suihkun jälkeen lähdin tutustumaan alueeseen tarkemmin. Käyskentelin rauhassa seesteisissä maisemissa ja pysähtelin välillä vain tuijottamaan yksityiskohtia. Kävin tutustumassa paikallisiin liikkeisiin ja heidän käsityötarjontaansa. Koruja, vaatteita, asusteita ja paljon kaikkea muuta on tarjolla Fiskarsissa.

Pääsin tutustumaan lähemmin Nordcenterille suunnitellun Fream-korun tekijöihin, Sassin veljeksiin. Jo toisessa polvessa pyörivä Sassi Design sijaitsee keskellä Fiskarsia ja myymälän täyttää toinen toistaan kauniimmat hopeakorut.

Kaj ja Kimmo Sassi ovat ylpeitä työstään ja syystä. Tutustuessani heidän työtiloihinsa ei maallikko voinut kuin ihmetellä korun syntymisen prosessia. Työtunteja kuluu ennen kuin koru on vitriinissä myynnissä. Kaunista käsityötä aidoimmillaan.

Fiskars monessakin mielessä kokemisen arvoinen paikka.

Fiskars monessakin mielessä kokemisen arvoinen paikka.

Jussi Evinsalo

Sassi Designin suunnittelema Fream-koru on yhdistelmä draiverin muhkeaa muotoa, kentän vaativaa profiilia sekä kaunista maisemaa. Koru on myynnissä myös Nordcenterin klubitalolla.

Kävin myös jututtamassa seppämestaria Takopajalla. Upi Anttila on työskennellyt Fiskarsissa seppänä ja useamman kymmenen vuoden ajan ja paja huokuu historiaa. Tarinoita riittää ja seppämestarin pöydiltä löytyy yhtä ja toista mielenkiintoista esinettä. Sepän käsien kautta maailmalle on lähtenyt satoja uniikkeja esineitä. Niin lähti myös minun matkaani.

Loistavan päivän kruunasi Ravintola Fiskars Wärdshusissa nautittu illallinen. Tuhti siika-annos vei kielen mennessään. Palan painikkeeksi nautittu paikallisen panimon lager oli piste iin päälle. Tämän kokemuksen jälkeen unta ei kauaa enää tarvinnut houkutella.

Lisätietoa:

Tutustu Nordcenterin Guide-etuihin GoGolfin verkkokaupassa. Etenkin arkisin Nordcenteriin saa erittäin hyvin lähtöaikoja. Guide-edut on tarkoitettu ainoastaan GoGolfin jäsenille.

Etsi luettavaa