Hyppää sisältöön

Golfbuumin ennakoidaan jatkuvan vahvana – kysynnän kasvu nostaa hintatasoa

Maamme suurin golfkeskus

Koronavirus pysäytti ihmiset ja suuren osan liikuntaharrastuksista. Mutta golfiin se aiheutti todellisen buumin, joka ruuhkautti kentät. Mikä on tilanne kaudella 2021?

Artikkelin alkuperäinen versio on julkaistu GoGolfin lehdessä 4/2020.

Maaliskuun puolivälissä kotimaisissa golfkeskuksissa suunniteltiin koronaepidemian takia selviytymismalleja ja -strategioita. Hetken aikaa vallitsi suuri epätietoisuus siitä, päästäänkö golfkenttiä avaamaan lainkaan.

Nyt tiedetään, että golf selvisi kiirastulesta loistavasti. Vaikka klubiravintolat olivat viranomaisten määräyksestä kauden alussa kiinni, pelaamista ei rajoitettu. Golf myös koettiin turvalliseksi liikuntamuodoksi, toisin kuin monet muut harrastukset.

Aurinko Golf Naantalissa kilpailee vahvasti Turun talousalueen vilkkaimman golfkeskuksen tittelistä

Aurinko Golf Naantalissa kilpailee vahvasti Turun talousalueen vilkkaimman golfkeskuksen tittelistä

Teemu Tyry

Ei siis ihme, että golf nousi voittajaksi kilpailussa ihmisten vapaa-ajasta, jota ihmisillä oli käytössä lomautusten ja etätöiden vuoksi keväällä ja kesällä normaalia enemmän.

”Golfkentille ja harjoitusalueille kohdistui lajin harrastajien ja uusien pelaajien osalta vyöry, jollaista kukaan ei osannut ennakoida”, Golfliiton asiantuntija Aarni Nordqvist kiteyttää.

Eikä kiima ole ottanut laantuakseen, sillä vielä marraskuun alussa monella vielä auki olevalla kentillä riitti pelaajia ruuhkaksi saakka.

Viime talvena monella kentällä päästiin pelaamaan ensimmäistä kertaa Suomessa kesäviheriöille kaikkien kuukausien aikana. On varmaa, että kenttien säätietoja tarkkailee talvella tavanomaista suurempi määrä golfareita, ovathan ulkomaan kentät todennäköisesti vielä kuukausia golfin himoisten pelaajien saavuttamattomissa.

Suuria odotuksia ja paljon kysymyksiä golfin harrastamiseen liittyen kohdistuu myös tulevaan kauteen. Kysyimme asiantuntijoilta, millaisena he näkevät kauden 2021 näkymät todellisen supervuoden jälkeen.

1. Golfin suosio jatkuu”

Olotila alalla on hyvin luottavainen myös tulevan kauden osalta. Tämä määritelmä toistuu eri vivahtein keskusteluissa ja haastatteluissa golfalan näköalapaikoilla työskentelevien kanssa.

Laji vetää korona-aikana ihmisiä puoleensa ja toimii vastuullisesti. Lisäksi sen arvostus ja imago ovat nousussa. Säiden puolesta suotuisa syksy on pitänyt pelaajamäärät korkeina ja ohjannut kenttiä pidentämään kauttaan suunnitellusta.

”Lokakuussa on ollut ennätyksellinen pöhinä ja etenkin viikonloppuisin kentät täynnä. Yhteenvetoja kaudesta ei ole vielä saatavilla. Kenttäyhtiöiden suunnitelmat ja päätökset kauden 2021 pelaamisesta valmistuvat useimmilla loppuvuodesta”, Suomen Golfkenttien yhdistyksen toimitusjohtaja Antti Hiltunen muistuttaa.

”Kenttien kannalta entistä tärkeämmäksi mittariksi on noussut kierrosmäärä. Siltä osin tämä kausi on ollut tietysti uskomattoman upea tarina”, Hiltunen jatkaa.

Golfmessut Pasilassa järjetettiin juuri ennen koronaviruksen aiheuttamien rajoitusten  käynnstymistä

Golfmessut Pasilassa järjetettiin juuri ennen koronaviruksen aiheuttamien rajoitusten käynnstymistä

Teemu Tyry

Golf on nostanut profiiliaan harrastajien ja uusien pelaajien palautteen perusteella erityisesti terveysliikuntana.

”Laji on antanut harrastajilleen polun huolehtia liikunnasta ja terveydestään vastuullisella tavalla. Tämä nousee Pelaaja ensin -palautteissa kaudella 2020 aivan uudella tavalla esiin perusteluna lajin harrastamiselle ja on kantavia vetovoimatekijöitä myös tulevalla kaudella”, Golfliiton Nordqvist näkee.

Koronaviruksen vaikutus suomalaisten liikuntaan ja kulutuskäyttäytymiseen on ennusteiden mukaan merkittävä myös vuonna 2021. Golf on kovassa myötätuulessa, ja kaikki ennusmerkit viittaavat siihen, että suosio jatkuu vahvana, mikäli kentät ja harjoitusalueet saadaan pidettyä avoimina.

”Euroopan keskuspankin selvitysten mukaan yksityistalouksille on kertynyt mittava määrä säästöjä koronan jarrutettua normaalia kulutusta. Päättyvä golfkausi oli varsinaista hurlumhei-meininkiä. Uskon vahvasti että sama meno jatkuu kaudella 2021. Tämä heijastuu myös kotimaan golfmatkailuun etenkin siinä vaiheessa, kun rajoitteita päästään purkamaan”, painottaa taloustieteilijä, professori Mika Pantzar Helsingin yliopistosta.

2. Parhaiden starttiaikojen kysyntä ylittää tarjonnan

”Golfkeskuksissa joudutaan miettimään nyt monelta kantilta sitä, kuinka parhaiten pystytään asiakkaita niukkuuden jakamisessa palvelemaan”

Päällimmäiseksi haasteeksi ja puheenaiheeksi kentillä ja pelaajien keskuudessa nousi lähtöaikojen puute. Räjähdysmäinen kysynnän kasvu tuli kentille ja pelaajille suurena yllätyksenä. Eväät korjausliikkeen tekemiseen olivat vähissä.

”Pelaaja ensin -kyselyssä kenttien saamat pisteet romahtivat tältä osin ennätyksellisen voimakkaasti läpi maan. Golfkeskuksissa joudutaan miettimään nyt monelta kantilta sitä, kuinka parhaiten pystytään asiakkaita niukkuuden jakamisessa palvelemaan”, Nordqvist kuvailee tilannetta.

Maailman puhtain ilma on yksi Levin kilpailuvalteista myös golfturismin osalta

Maailman puhtain ilma on yksi Levin kilpailuvalteista myös golfturismin osalta

On todennäköistä, että ainakin osa golfkentistä parantaa osakkaiden ja pelioikeutettujen varausoikeuksia vieraspelaajiin verrattuna. Tämä muutos voi tosin olla vaikutukseltaan rajallinen, sillä Nordqvistin mukaan suurin kasvu kierrosmääriin tuli juuri osakkaiden ja pelioikeuden haltijoiden toimesta.

Vaikuttaa siltä, että ensi kaudella käydään  entistä kovempaa kilpajuoksua parhaista lähtöajoista. Vahvoilla ovat nopeat varaajat ja suunnitelmalliset pelaajat, jotka buukkaavat maksimimäärän lähtöaikoja heti, kun ne vapautuvat varattavaksi.

Hitaille ja passiivisille varaajille tilanne jatkuu vaikeana. Tänä vuonna mattimyöhäisiltä jäi paljon golfia pelaamatta kenttien ruuhkaisuuden vuoksi.

”Hinnoittelulla voidaan tietysti ohjata ainakin vieraspelaajien kysyntää niihin aikoihin, joissa on tilaa. Mikäli osakkaat ovat valmiita vastikkeiden korotuksiin, vieraspelaamisen osuutta kyetään laskemaan”, Hiltunen pohtii tunnetusti herkkää aihetta.

3. Pelioikeuksien kysyntä kasvaa, hintataso nousee

Tulevalle kaudelle kasvaneen kysynnän aiheuttamat haasteet ovat kenttäyhtiöille sekä pelaajille selkeämmin hahmotettavissa kuin rikkonaisen vuoden 2020 aikana. Koronaviruksen vaikutuksia on toki ylivoimaisen vaikeaa ennustaa.

Kysyntää on paljon ja aiempaa suurempi joukko lajin harrastajista haluaa varmistaa pelaamisensa nostamalla asiakkuutensa tasoa ja parantamalla näin varausoikeuksiaan.

Tästä syystä pelioikeuksien ja siitä johdettujen muiden tuotteiden kysyntä tullee voimakkaasti kasvamaan. Hintatason arvioidaan ainakin suosituimpien kenttien osalta nousevan aiemmasta. Ennusmerkkejä tästä on saatu alkutalven aikana jo useammalta kenätältä.

4.  Uusia tuotteita ja kuluttajaryhmiä

Suomalaisilla golfkentillä on muiden Pohjoismaiden, ja etenkin Ruotsin tapaan meneillään laajamittainen kehitys kohti markkinaehtoisia toimintamalleja. Omistaminen ja pelaaminen eriytetään toisistaan, jolloin kuluttaja ostaa niitä tuotteita, jotka hänelle parhaiten sopivat. 

”Tuotteistamalla suunnitelmallisesti ja hinnoittelemalla oikein prime-time-aikoja kohdistuvaa painetta saadaan ohjattua hiljaisempiin aikoihin”, GoGolfin hallituksen puheenjohtaja Paavo Kettunen toteaa.

GoGolf myy kuukausihintaista golf- ja harjoittelupakettia, joka sisältää pelioikeuden kolmelle golfkentälle ja ympärivuotisen vapaan harjoittelun usealla rangella sekä uudessa sisäharjoittelukeskuksessa GoGolf Loungessa. 

”Golfiin pariin tulevista uusista golfareista melkoinen osa kuuluu omiin heimoihinsa. Heillä ei ole varsinaista tarvetta sulautua tiiviisti jonkin golfkeskuksen toimintaan, vaan harrastaa niillä kentillä, joilla se heille kulloinkin parhaiten sopii”, Kettunen sanoo.

HIrsalassa pelioikeuksien myynti tulevalle kaudelle lähti vauhdikkaasti liikkeelle jo loppusyksystä

HIrsalassa pelioikeuksien myynti tulevalle kaudelle lähti vauhdikkaasti liikkeelle jo loppusyksystä

Teemu Tyry

Hirsala Golf aloitti ensimmäisen markkinaehtoisen kautensa  loppuvaiheilla jo vuoden 2021 tuotteittensa myynnin.

”Myynti on edellisvuoteen verrattuna kymmenkertaista, mikä ennakoi joidenkin pelioikeuksien loppumista. Tavoitteemme on, että kykenemme tarjoamaan myös green fee -pelaajille hyviä starttiaikoja ja kehittämään dynaamista hinnoittelua kysyntäpiikkien tasaamiseksi”, Hirsala Golfin toimitusjohtaja Jussi Kuusela kertoo.

5. Remontteihin on uskallusta

Golfkenttien liiketoiminta sai korona-ajan käynnistyttyä märän rätin kasvoilleen yritystilaisuuksien peruunnuttua ja ravintoloiden jouduttua taiteilemaan rajoitteiden kanssa.

”Kesäkauden toisella puoliskolla yritystilaisuuksien kautta toimintaansa rahoittavat kentät saivat torjuntavoittoja olojen normalisoitua”, Antti Hiltunen määrittää.

”Ennätyksellinen pelaajamäärä on paikannut muutenkin hankalan kevään tuomia haasteita. Golfyrityksillä on ollut keskimäärin oikein hyvä vuosi.”

Tali Golfissa (HGK) uusittiin syksyllä 18:n ja kympin viheriöt.

Tali Golfissa (HGK) uusittiin syksyllä 18:n ja kympin viheriöt.

Teemu Tyry

Rahaa suunniteltuihin ja tarpeellisiin remontteihin on kassassa enemmän kuin kalenterivuoden alussa ennakoitiin.

”Remontteja sekä uudistuksia kentillä tehdään jatkuvasti. Tämä uusi buumi tuo tähän toimintaan lisävauhtia”, Hiltunen sanoo.

”Monilla kentillä on pöytälaatikoissa pitkältäkin ajalta taaksepäin suunnitelmia esimerkiksi yhdeksän reiän laajennuksiin. Niistä kuulee taas puhuttavan, mutta konkreettisia toimenpiteitä ei vielä ole näköpiirissä.”

6. Harjoitusalueille ja pienille kentille on tilausta

Ruuhkaisuus kentillä ja uusien harrastajien innostuneisuus nostivat harjoitusalueiden käyttöastetta. Paavo Kettunen arvioi, että Leppävaaran GoGolf Rangella harjoittelijoiden määrä jopa kaksinkertaistui edellisvuoteen verrattuna. Myös pääkaupunkiseudun muilla rangeilla riitti kävijöitä.

Tämä kehitys antaa tukea näkemyksille, joiden mukaan erittäin suuri potentiaali lajin kehittämisen osalta kohdistuu sijainniltaan keskeisten harjoitusalueiden ja pienempien kenttien rakentamiseen taajamien yhteyteen.

Harjoituskeskuksissa ja pienillä kentillä golfia harrastavien, vielä rekisteröimättömien pelaajien määrä on suuri, joten he muodostavat mielenkiintoisen asiakaskunnan golfalan palveluntuottajille ja golfkentille. Kysymys kuuluu, kuinka tämä ryhmä saadaan etenemään seuraavalle tasolle golfarin polulla.

7. Golfmatkailu kotimaassa kasvaa

Kaudella 2020  eripituiset golfmatkat ympäri Suomen kasvattivat valtavasti suosiotaan. Esimerkiksi Imatralla sijaitsevan Holiday Club Saimaan golfkentällä pelattiin yli 70 prosenttia enemmän kierroksia kuin vuotta aiemmin. Myös monet golfresortit, kuten Tahko, Linna Golf ja Kultaranta Resort, ovat kertoneet merkittävästä kierrosmäärien kasvusta, joka pohjautuu vieraspelaajiin golfmatkailun kautta.

Ahvenanmaan Slottsbanan yhdeksiköstä tulee seuraavina vuosina yksi kuvatuimmista väylistä

Ahvenanmaan Slottsbanan yhdeksiköstä tulee seuraavina vuosina yksi kuvatuimmista väylistä

Teemu Tyry

”Golfkeskuksemme sijoittui kaudella 2019 toiseksi Suomessa, kun vertailtiin kentän kehittymistä. Toinen merkittävä syy matkailun lisääntymiselle tulee muista saatavilla olevista palveluista. Vapaa-ajalla pariskunnat ja perheet haluavat nauttia ja hemmotella itseään”, sanoo Holiday Clubin johtaja Marko Hiltunen, joka toimii myös golfseuran puheenjohtajana.

Mikäli koronaepidemia estää ulkomaan matkailun myös ensi kesänä, kotimaan golfresortien suosio jatkaa varmasti kasvuaan. 

Faktoja kaikkien aikojen golfkaudesta

-Rekisteröityjen pelaajien määrä kasvoi lähes kuudella prosentilla yli 148 000:een. Se on enemmän kuin koskaan.

-Puolet uusista jäsenistä on alle 30-vuotiaita

-Pelikierrosten määrä kasvoi ennakkoarvion mukaan noin 33 prosenttia. Monella kentällä oli ennätyksellinen käyttöaste, minkä vuoksi lähtöaikoja oli vaikea saada.

-Pienten kenttien ja harjoituskeskusten käyttöaste kasvoi lukuisien arvioiden mukaan jopa kovempaa tahtia. 

-Golfiin kohdistuva kiinnostus myös ei-harrastavien osalta on green card -kurssien suosion perusteella korkeammalla kuin koskaan.

-Lajin imago ja arvostus on suomalaisten keskuudessa parantunut.

-Huippupelaajien, etenkin Sami Välimäen ja Matilda Castrénin, menestys toi lajille paljon näkyvyyttä mediassa.

-Golfliiton ja golfyhteisöjen  vastuullinen toiminta koronaviruksen taltuttamisessa edesauttoi harrastuksen jatkumista silloin, kun monen muun lajin toimintaa jouduttiin rajoittamaan.

-Golf sai ennätysmäisen runsaasti tilaa mediassa myös yhtenä korona-ajan suositelluimmista uusista harrastuksista.

Etsi luettavaa