Hyppää sisältöön

Golfauto-onnettomuus johti leikkausten sarjaan ja maksoi maltaita: ”Säärestä jäi jäljelle vain luu”

Nadine Schutten liikkuminen kentällä ja pallon lyöminen ottivat onnettomuuden myötä ison askeleen taaksepäin. KUVA: TEEMU TYRY

Yhteensä 120 eri maassa pelannut toimittaja Nadine Schutte kiertää sitkeästi golfkenttiä, vaikka Tunisiassa tapahtunut golfauto-onnettomuus muutti täysin hänen elämänsä.

Nadine Shutte innostui golfista jo 1970-luvulla kotimaassaan Belgiassa yhdessä miehensä kanssa. Kovassa uraputkessa ollut diplomi-insinööri muutti työn perässä ympäri maailman, kunnes 50-vuotiaana sai muhkean lopputilin työnantajaltaan.

”Olin erinomainen johtaja ja tuloksentekijä, mutta heidän mielestään liian kallis. Ottivat nuoremman ja halvemman tilalle”, Shutte kertoo yhteisellä golfkierroksellamme Roomassa Marco Simone Golf Clubilla, joka 2023 isännöi Ryder Cupia.

Shutte ryhtyi golftoimittajaksi, joka erikoistui kenttien ja golfkohteiden esittelyihin, sekä henkilöhaastatteluihin.

”30 vuoden ajan olen ollut puolet vuodesta ulkomailla kiertäen kenttiä ja tavaten mielenkiintoisia ihmisiä alalta. Harrastuksesta muodostui työ ja elämäntapa, rakastan golfia. Se on elämäni tärkein sisältö”, 80-vuotias Schutte kertoo.

Elämä muuttui yhdessä hetkessä

Yksi Schutten useista sadoista matkoista vei hänet vuonna 2015 Tunisian Hammametiin, tuhansille suomalaisille tutulle Citrus Golf Clubille.

”Nautin olostani, pelasin omaan tasooni nähden erinomaisesti. Kierroksen päätyttyä 18:n viheriön vieressä muistan iloinneeni erityisesti 17:n reiän birdiestä.”

Tämän jälkeisestä tapahtumasarjasta ei Schuttella ole muistikuvia kuin pieninä pätkinä.

Kun belgialaistoimittaja asetteli golfautonsa vieressä tavaroitaan bägiinsä, kaksi samassa ryhmässä ollutta skottipelaajaa ajoivat toisesta suunnasta tarkoituksenaan ohittaa Schutte.

Jokin yhtälössä meni täysin pieleen.

Golfauto osui tuhoisin seurauksin Nadine Schutten oikeaan jalkaan. Isku kohdistui ensisijaisesti sääreen, joka murskaantui alkutekijöihinsä.

”En muista tapauksesta yhtään mitään. Makasin maassa, sain ensiapua ja tämän jälkeen minut kiidätettiin Citrus Golf Clubin toimesta paikkakunnan parhaaseen yksityissairaalaan.”

”Hammametissa hoito oli varsin ammattimaista. Kipujen johdosta minuun pumpattiin valtava määrä huumaaviakin aineita, joiden vaikutuksen myötä olin ensimmäisinä päivinä melkoisessa pilvessä.”

Vammat olivat kuitenkin niin massiivisia, että lääkärit kertoivat säären amputoinnin olevan mahdollinen seuraus onnettomuudesta.

”Sairaalan henkilökunta oli selvittänyt vakuutusturvani, joka on onnettomuuksiinkin liittyen varsin kattava. Halusin luonnollisesti, että kaikki mahdollinen tehtäisiin jalkani pelastamiseksi.”

Schutte siirrettiin viikon kuluttua Pariisiin, jossa paikallisessa sairaalassa maan parhaat erikoislääkärit tutkivat vammoja.

”He kertoivat, että jalka saatetaan vaativilla leikkauksilla pelastaa, mutta varmuutta operaation onnistumisesta ei kyetä antamaan. Toimenpiteet tulisivat maksamaan kuntoutuksineen valtavia summia. Tässä tapauksessa vakuutuksieni kattavuus antoi edessä oleville leikkauksille tilauksen.”

Yhdeksän leikkausta ja vuoden kuntoutusjakso

Pariisista Schutte kuljetettiin ambulanssilla hänen kotikaupunkiinsa Brysseliin. Yksityissairaalassa käynnistyi kolmen kuukauden jakso, jonka aikana epäonninen golfari operoitiin peräti yhdeksän kertaa.

”Vaiheita oli niin useita, en pysynyt niissä mukana. Säärestä oli kuitenkin vain luu jäljellä. Ensimmäisten leikkauskertojen jälkeen lihaa sääreen siirrettiin reidestä. Oikea jalkani on loppuelämäni ajan hyvin heikko ja hauras”, kentän ulkopuolella keppiin tukeutuva toimittaja toteaa.

Leikkausten ja sairaalahoidon jälkeen Schutte pääsi vakuutustensa mahdollistamana kahteen eri kuntoutuslaitokseen totuttautumaan uuteen elämäntilanteeseensa.

”Etenkin jälkimmäinen näistä oli aivan loistava. Olisin viihtynyt huomattavasti pidempäänkin. Sain kaiken mahdollisen kuntoutuksen, sekä ohjeet siitä miten kykenen jalkaani hoitamaan.”

Kuntoutusjakso kesti kokonaisuudessaan vuoden.

Nadine Schuttelle golf on ollut keskeinen elämänsisältö 30 vuoden ajan.
KUVA: TEEMU TYRY

Seitsemän vuotta onnettomuuden jälkeen sääri on varsin ohut tikku, jonka ympärillä hän käyttää aina pelatessaan itselleen räätälöityä tukea.

”Se on jalkani henkivakuutus. Lääkärit ovat muistuttaneet, että seuraava pienikin onnettomuus johtaisi todennäköisesti amputointiin”.

Marco Simone Golf Club isännöi syksyllä Italian avoimia. Syyskuussa 2023 Rooman keskustasta noin 20 kilometrin päässä sijaitseva kenttä toimii Ryder Cupin näyttämönä.
KUVA: TEEMU TYRY

Marco Simone Golf Clubia pelatessamme Schutte kykenee etenemään vain golfautolla ja autettuna. Kävely on hidasta ja pelko pelikaverin kaatumisesta pyörii jatkuvasti mielessä.

Tiin päältä pallo taittaa matkaa pomppuineen sata metriä, keskimääräinen lyöntimatka väylältä on 30-40 metriä, karheikot ja bunkkerit ovat käytännössä tekemättömiä paikkoja.

Käsikynkkää kulkeminen vähänkin kaltevissa paikoissa mahdollistaa edes välttävän pelinopeuden pitämisen Ryder Cup -areenalla.

”Tasapainoaistini vaurioitui leikkauksien aikana. Minut nukutettiin lyhyen jakson aikana yhdeksän kertaa. Se jätti jälkensä. Nautin pelaamisesta, vaikka en pääse lähellekään sitä tasoa, jolla olin.”

Onnettomuusauton ajaja katosi paikalta

Nadine Schutten onnettomuus Tunisiassa menee puhtaasti sarjaan täysin turhat, vältettävissä olleet tapahtumasarjat.

Mielenkiintoista ja hyvin merkillistä Schutten tarinassa on se, että golfautoa ajanutta skottia ei yliajon jälkeen ole tavoitettu.

”Hän kuulemma vain lähti paikalta. Ei käynyt katsomassa sairaalassa tai laittanut terveisiä, yhteystietojaan. Minulla ei ollut häntä kohtaan mitään vaatimuksia, omat vakuutukseni mahdollistivat parhaan mahdollisen hoidon.”

Citrus Golf Club Hammamet saa belgialaiselta täydet pisteet asioiden hoidosta.

”Heidän huolenpitonsa oli suurenmoista, kaikki asiat järjestyivät, he vierailivat sairaalassa ja huoneeni oli täynnä kukkia.”

Schutte ei sorru missään vaiheessa syyllistämään muita, ei edes jalkansa murskannutta skottia. Onnettomuustilanteella ei Schutten mukaan ole silminnäkijöitä.

Kysyessäni kahteen eri otteeseen jopa johdattelevasti mitä hän itse tapauksesta ajattelee, tai mitä siitä olisi opittavissa, on vastaus sama.

”Haluaisin muistuttaa ihmisiä siitä, miten tärkeää on hankkia hyvä vakuutusturva näiden tapausten varalle.”

Schutte ei, yllättävää kyllä, nosta sormea pystyyn turvallisen ajokulttuurin kehittämisen puolesta golfkentillä.

Onnettomuuden kulut 250 000 euroa

Nadine Schutten loukkaantumisen kulut menivät vakuutusyhtiön maksettavaksi.

Sairaalahoidot, kuntousjaksot ja kuljetukset yhdessä yhdeksän leikauksen kanssa maksoivat yhteensä peräti 250 000 euroa.

Vastaavia tapauksia ei allekirjoittaneella ole ainakaan Suomesta tiedossa. Maailmallakin Schutten tapaiset onnettomuudet ovat varmasti hyvin harvinaisia.

”En ole omasta loukkaantumisestani julkisesti kirjoittanut, tai tehnyt sitä julkiseksi artikkelien tai haastattelujen kautta. Jollain tavalla se on jopa hävettänyt”, Schutte hieman yllättävästi määrittää.

Nadine Schutte on kirjoittanut pääasiassa belgialaisiin lehtiin ja digitaalisiin julkaisuihin golfista 30 vuoden ajan, eikä ole suunnitellut luopuvansa kutsumuksestaan.
KUVA: TEEMU TYRY

Yksinäisyyden tunne häviää golfkentällä

Tapasin Nadine Schutten viiden päivän mittaisella Costa Cruises -yhtiön risteilyllä, jolla esiteltiin golfristeilyjä Välimeren alueella.

Marco Simone Golf Club oli toinen esiteltävistä kentistä yhdessä Mallorcalla sijaitsevan Son Gualin kanssa.

Sisiliassa, Palermon kaupunkiretkellä Nadine Schutte oli paahtavassa helteessä uhkarohkeasti mukana rasittavalla kaupunkiosuudella.

Kun tarjosin hänelle kävelytysapua, kehkeytyi tästä iltapäivän mittainen yhteinen promenadi.

”Pelaisitko kanssani tämän kierroksen”, kuului Nadinen ehdotus seuraavana päivänä yhteisen etappimme päätepysäkillä, Marco Simone Golf Clubilla.

Tarjouksesta en voinut kieltäytyä, sillä järjestäjillä ei ollut tarjota Italiassa vieraalleen caddietä kuten Mallorcalla.

Skippasin käytännössä oman pelaamisen ja keskityin kuvaamiseen, sekä Nadine Schutten kuuntelemiseen.

Ja tarinaa tuli, paljon muustakin kuin golfista. Erittäin varakkaan perheen tytär avautui etenkin siitä, kuinka paljon golf hänelle antaa arjessa vaivaavan yksinäisyyden vastapainoksi.

”Kaikki sukulaiseni ovat kuolleet, kaikki. Olen täysin yksin. Kun tilaan matkaa, joudun ilmoittamaan lähimmäksi yhteyshenkilökseni kirjanpitäjäni. Minulla on vain kissani, jonka kanssa pidämme toisistamme huolta.”

Golfiin liitttyvissä tapahtumissa ja golfkentillä Nadine Schutte on onnellisimmillaan. Vuorovaikutuksessa ihmisten ja ympäröivän luonnon kanssa.

Hänen tapaisiaan on golfkentillä huomattavasti enemmän kuin kuvittelemmekaan.

Suunnittelemani 18 reiän pelaamisen sijasta ehdin kiertää Nadinen apuna / caddienä vain yhdeksän reikää.

Söimme lounaan, jonka jälkeen tarkoitukseni oli kiertää kuvaamassa Marko Simone Golf Clubin viimeiset väylät.

”Haluaisitko lähteä mukaani”, kysyin vuorostani käsikynkkäkaveriltani, joka lähti varsin mielellään mukaan ihastelemaan maisemia.

Pelikierroksen menetttäminen Ryder Cup -kentällä ei tuntunut enää kirvelevältä takaiskulta.

Nadine Schutten pitäminen mukana pelissä tuntui luonnolliselta valinnalta, joka antoi taas uutta perspektiiviä omiin näkemyksiin.

Etsi luettavaa