Hyppää sisältöön

Golfarien määrä palasi kasvu-uralle – yksi asia kuitenkin huolestuttaa

Golfarien määrä kasvoi viime vuodesta reilulla tuhannella. KUVA: GETTY IMAGES

Golfarien määrä kasvoi viime vuodesta prosentilla, mutta naisten ja tyttöjen määrä putosi.

Suomen Golfliiton 133 jäsenseuran kokonaisjäsenmäärä oli elokuun lopussa tehdyn vuositarkastuksen mukaan 155 956. Vuosi sitten jäsenmäärä oli 154 415, joten kasvua on 1 543 pelaajaa eli prosentin verran.

Viime vuonna jäsenmäärä putosi muutamalla tuhannella. Suomen Golfliitossa otettiin paluu kasvu-uralle tyytyväisenä vastaan.

”Upeita uutisia, suuri kiitos kaikille Suomi Golfin toimijoille. Golf on vakiinnuttanut paikkansa suosittuna harrastuksena ja kiinnostaa ihmisiä. Golfin arkipäiväistyminen on avannut lajin sosiaalista puolta ja lukuisia terveyshyötyjä yhä suuremmalle yleisölle. Sekä golfyhteisöissä että liittotasolla tehdään kovasti työtä harrastamisensa alkuaskeleiden helpottamiseksi”, Golfliiton toiminnanjohtaja Juha Korhonen kertoi tiedotteessa.

Ennätysvuoteen 2021 on kuitenkin vielä matkaa. Tuolloin rekisteröityneitä golfareita kotimaisissa golfseuroissa oli peräti 157 175 eli noin 1 200 nykyistä enemmän.

Myös kierrosmäärä kasvussa

Golfliitossa uskotaan, että myös kierrosten määrä kasvaa tänä vuonna viime vuoteen verrattuna. Tähän viittaisi pelattujen tasoituskierrosten määrä. Syyskuun puolivälissä tasoituskierroksia oli pelattu yhteensä miljoona, mikä tarkoittaisi sitä, että golfkierroksia olisi tuohon mennessä pelattu yli kolme miljoonaa.

”Tilastojen mukaan tasoituskierrosten suhde kaikkiin kierroksiin on ollut vuosittain noin kolmannes, mikä tarkoittaisi tällä hetkellä yli kolmea miljoonaa pelattua kierrosta. Viime vuonna kauden kokonaiskierrosmäärä oli 3,4 miljoonaa”, Golfliiton tiedotteessa kerrotaan.

Myös alkeiskurssien suosio oli voimakasta, sillä green cardin on tähän mennessä suorittanut yli 14 000 ihmistä. Nousua vuoden takaiseen on 12 prosenttia.

Golfliiton mukaan valtaosa alkeiskurssilaisista jatkaa lajin parissa ja liittyy golfseuran jäseneksi.

Naisten ja tyttöjen määrä väheni jälleen

Vaikka golfarien määrä kasvoi tänä vuonna, huolestuttavaa on se, että naisten ja tyttögolfarien määrä putosi viime vuodesta yhteensä kolmella prosentilla. Kolmella prosentilla naispuolisten golfarien määrä putosi myös vuonna 2022.

Yhteensä naisgolfareita on nyt 27 prosenttia golfin harrastajista eli yhteensä 42 612.

Positiivista on poikajuniorien määrän nousu peräti viidellä prosentilla. Kaikkiaan junioripelaajia on tätä nykyä 16 881 eli noin 11 prosenttia kaikista harrastajista.

Myös miespelaajien määrä kasvoi. Miehiä on nyt kaksi prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

”Lajin raikastunut imago on houkutellut viime vuosina paljon nuoria lajin pariin, ja hienoa että se edelleen jatkuu. Naisten ja tyttöjen sitouttamiseen täytyy kiinnittää huomiota”, Korhonen kertoo.

Etsi luettavaa