Hyppää sisältöön

Golfarien määrä laski Suomessa noin 3 000 pelaajalla: ”Osasimme odottaa rekyyliä”

Golfarien määrä laski hieman Suomessa tänä vuonna. KUVAT: GETTY IMAGES

Suomessa on nyt hieman yli 154 000 golfin harrastajaa. Määrä on historian toiseksi suurin, mutta hieman pienempi kuin viime vuonna.

Suomen Golfliitto julkaisi jäsenseurojensa yhteenlasketun jäsenmäärän torstaina aamulla. Elokuun lopussa tehdyssä vuositarkastuksessa yhteenlaskettu golfseurojen jäsenmäärä on 154 338. Viime vuonna jäsenmäärä oli ennätykselliset 157 175, joten laskua on noin 2 800 pelaajaa eli vajaat kaksi prosenttia.

Vaikka jäsenmäärä on laskenut, se on silti selvästi korkeammalla tasolla kuin 2010-luvulla, jolloin golfarien määrä vaihteli 140 000:n molemmin puolin. Ensimmäisenä koronapandemiavuotena eli 2020 harrastajien määrä nousi noin 148 000:een ja viime vuonna koettiin jäsenmäärissä peräti kuuden prosentin nousu.

Vaikka tänä vuonna jäsenmäärä putosi jonkin verran, on se edelleen selvästi pandemiaa edeltävää tasoa korkeammalla. Vuonna 2019 jäsenmäärä oli noin 140 000.

Golf hyötyi pandemiasta merkittävällä tavalla, koska montaa muuta vapaa-ajan harrastusta ei koronaviruksen leviämisen pelossa saatu tai haluttu harrastaa ja golf koettiin turvalliseksi tavaksi viettää viettää vapaa-aikaa.

Green card -suoritusten määrä jäi kolmannekseen

Iso selittävä tekijä pudonneelle jäsenmäärälle on myös se, ettei uusia pelaajia tullut lajin pariin samaan tahtiin kuin viime vuonna. Tämän voi päätellä green card -suoritusten määrästä, joita tehtiin viime vuonna 11 500 eli kolmanneksen vähemmän kuin vuotta aiemmin.

”Takana on kaksi huimaa ennätysvuotta, kun golfin pariin on tullut kymmeniä tuhansia uusia pelaajia. Osasimme odottaa tiettyä rekyyliä, sillä luonnollisesti kaikki tästä valtavasta massasta eivät jatka harrastusta, vaikka sekä golfyhteisöissä että liittotasolla tehdään hartiavoimin töitä sen eteen. Golfin vetovoima jatkuu yhä vahvana, vaikkei aloittajien määrä pysynytkään ennätystasolla”, Golfliiton toiminnanjohtaja Juha Korhonen kertoi tiedotteessa.

Green cardin suorittaneiden keski-ikä nousi 31,9 vuoteen, kun se vuosi sitten oli 31,1. Golfliiton tiedotteessa kuitenkin kerrotaan, että keski-ikä on edelleen alle pitkäaikaisten keskiarvojen.

Golfliitossa nähdään, että myös lajin kannalta huonot sääolosuhteet ovat vaikuttaneet harrastajamääriin.

”Kevään olosuhteet olivat erittäin haastavat ulkolajille. Kylmyys myöhästytti niin kenttien avaamista kuin alkeiskurssien aloittamista useilla viikoilla normaalista, ja etenkin rannikkoseudun golfkentillä kärsittiin kylmyyden aiheuttamista kasvitaudeista vielä pitkälle kauden alun jälkeenkin. Kiitos kuitenkin golfyhteisöille ja erityisesti ammattitaitoisille kenttämestareille ja kenttätyöntekijöille, kentät saatiin kuntoon kesän sesonkiin”, Korhonen toteaa.  

Eniten suhteellista laskua juniori-ikäisissä

Pelaajamäärät laskivat kaikissa segmenteissä, mutta suhteellisesti eniten junioreissa. 21-vuotiaiden ja sitä nuorempien rekisteröityneiden pelaajien määrä laski neljällä prosentilla 16 385:een.

Huomionarvoista on sekin, että naispelaajien määrä laski suhteessa enemmän kuin miesten. Naisia on nyt 3 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna, kun taas miesten osuus laski 1 prosentilla. Mies- ja poikapelaajia on nyt noin 98 500. Nais- ja tyttögolfarien määrä on vastaavasti 39 500.

Etsi luettavaa