Hyppää sisältöön

Golfarien määrä kasvoi rajusti Suomessa – Kurk Golf nousi Suomen suurimmaksi golfseuraksi

Nyt saa tuulettaa. Laji kasvaa ja Suomessa on jälleen enemmän golfareita kuin koskaan.

Rekisteröityneitä golfareita on Suomessa nyt yli 157 000. Määrä kasvoi peräti kuudella prosentilla viime vuoteen verrattuna.

Golfarien määrä kasvoi Suomessa ensimmäisen kerran yli 150 000:n. Ja kun raja ylitettiin, se yritettiin kerralla sitten oikein kunnolla. Rekisteröityjä golfareita on nimittäin Golfliiton tiedotteen mukaan nyt jo 157 175.

Kasvua viime vuoteen on yli 6 %. Syksyllä 2020 rekisteröityneitä golfareita oli 148 190, mikä oli sekin uusi ennätys.

”Kiinnostus lajiin näkyy monella rintamalla, ja jäsenmäärän kasvu on upea uutinen koko Suomi Golfille. Mahtavaa, että yhä useampi suomalainen on löytänyt golfin omaksi lajikseen monista vaihtoehdoista. Minua ilahduttaa etenkin se, että naiset ja perheet ovat löytäneet tiensä viheriöille”, puheenjohtaja Hanna Hartikainen kertoo.

Golfliiton 132 jäsenseuraa jaetaan kuuteen alueeseen, joista kaikilla jäsenmäärä nousi. Seuratasolla jäsenmäärä nousi tai pysyi samana 103 seurassa ja laski 29 seurassa. Suomen suurimmaksi seuraksi nousi kirkkonummelainen Kurk Golf, jossa oli elokuun lopussa 5 737 jäsentä.

Aiemmin suurimman golfseuran valtikkaa piti pitkään hallussaan Vihti Golf, jonka jäsenmäärä on 4 795.

Merkille pantavaa on myös se, että Hills by GoGolf -kentällä toimiva Hills Side Golf Clubin jäsenmäärä kasvoi lähes tuhannella.

Alueellisesti eniten kasvua tuli Uudellamaalla, 9 prosenttia.

Pohjanmaalla ja Lounais-Suomessa molemmissa kasvua oli 7 prosenttia. Lounais-Suomessa pari seuraa saivat yli kolmesataa uutta jäsentä. Pohjanmaalla kasvua oli lähes kaikkialla, eniten Kokkolan Golfissa.

Itä-Suomessa kasvua tuli yli 4 prosenttia, eniten Mikkelissä Golf-Porrassalmella sekä Karelia Golfissa.

Keski-Suomessa kasvua tuli 3 prosenttia, joista kolmasosa Golfliiton mukaan oli ilahduttavasti junioreista. Suurimpana veturina oli Nokia River Golf. Pohjois-Suomessa jäsenmäärä kasvoi 2 %. Suomen pohjoisin kenttä, Levi Golf, kasvatti jäsenmääräänsä yli 100 jäsenellä.

Suurin kasvu nuorissa

Golfliiton tiedotteen mukaan pelaajamäärät kasvoivat kaikissa segmenteissä, mutta suhteellisesti eniten junioreissa. Junioreiden määrä kääntyi lähes kymmenen vuoden laskun jälkeen kasvun puolelle vuonna 2019, ja jatkaa nyt erittäin vahvalla kasvukäyrällä.

Myös nuorten aikuisten määrä on kasvanut merkittävästi.

Rekisteröityjä junioreita (21 vuotta ja alle) on nyt 17 117, mikä on 1 559 enemmän kuin vuosi sitten – kasvua yli 10 prosenttia. Junioreista poikia on 13 025 ja tyttöjä 4 092. Poikien määrä kasvoi 9 prosenttia ja tyttöjen 12 prosenttia. Kaikista pelaajista junioreiden määrä on noin 11 prosenttia.

Naisgolfarien määrä rikkoi uuden rajapyykin ja on nyt 40 569, joka tarkoittaa reilu 6 % kasvua. Kaikkiaan Suomen golfareista naispuoleisia pelaajia tytöt mukaan lukien on reilut 28 %.

Miesten osuus kasvoi 5 % ja on nyt 99 489. Nuoret aikuiset miehet ovat olleet suurin aloittajaryhmä jo useamman viime vuoden ajan.

Green cardeja suoritettu yli 16 500

Green Cardin on suorittanut tänä vuonna jo yli 16 500 pelaajaa. eBirdiesn tarjoaman tiedon mukaan näistä yli 1 800 on suoritettu GoGolfin paikoissa.

Varsinainen työnsankari on ollut Leppävaarassa opettava Iida Nikka, joka on vetänyt tänä vuonna peräti 78 Päivässä golfariksi -kurssia.

Liiton keräämän datan perusteella valtaosa jatkaa lajin parissa ja liittyy golfseuran jäseneksi.

Golfliiton hallinnoimmassa uusien jäsenten kyselyssä suurimpana lajin aloittamisen syynä on perheen tai ystävän suosittelu. Koronapandemian aikana syissä ovat aiempaa enemmän korostuneet myös luonto, liikunta ja sopivaan tilaisuuteen tarttuminen.

”Kiinnostus lajiin näkyy monella rintamalla, ja jäsenmäärän kasvu on upea uutinen koko Suomi Golfille. Mahtavaa, että yhä useampi suomalainen on löytänyt golfin omaksi lajikseen monista vaihtoehdoista. Minua ilahduttaa etenkin se, että naiset ja perheet ovat löytäneet tiensä viheriöille”, puheenjohtaja Hanna Hartikainen kertoo.

Etsi luettavaa