Hyppää sisältöön

GoGolfin työntekijät järjestävät keräyksen Ukrainaan ja myös GoGolf kantaa kortensa kekoon: ”Niin moni ihminen tarvitsee apua”

Ukrainalainen Roman Kovalenko on asunut Suomessa vuodesta 2010 lähtien. Hän järjestää parhaillaan muiden GoGolfin työtekijöiden kanssa keräystä sodassa olevaan kotimaahansa. KUVA: TOMI LAAKSONEN

GoGolfissa työskentelee useita ukrainalaisia, ja he organisoivat nyt tavarakeräystä kotimaahansa. Keräykseen voi osallistua kuka tahansa.

Koko maailma seuraa järkyttyneenä Ukrainassa käynnissä olevaa sotaa. Sotaa, joka koskettaa erityisen läheltä GoGolf-konserniin kuuluvan Kurk Golfin ukrainalaisia työntekijöitä.

Venäjän järkyttävä hyökkäys on johtanut suureen humanitaariseen kriisiin. Avun tarve paitsi Ukrainassa myös Puolan puolella olevilla pakolaisleireillä on suuri.

GoGolfin kenttähenkilökunta kerää parhaillaan hyödyllistä tavaraa, jotka viedään hyökkäyksen kohteeksi joutuneen maan kansalaisille. On tärkeää, että keräykseen päätyy juuri sellaisia hyödykkeitä, joista kriisialueella on suurin pula.

Mikäli haluaa osallistua keräykseen, ohjeet siihen löytyvät alta.

Tällaisia tavaroita kerätään

Sodan keskellä asuvilla ja kodeistaan paenneilla ihmisillä on pulaa alla olevista asioista. Avustuksia otetaan vastaan GoGolf Loungessa Espoossa (Karantie 4, Keran hallit) to 3.3.–su 6.3. klo 10–20 välisenä aikana.

  • Hyvin säilyviä vauvojen ja pienten lasten valmisruokia ja soseita.
  • Perus kipu- ja flunssalääkkeet, myös lapsille
  • Painesiteitä, haavojen sidontatarvikkeita ja ensiapupakkauksia
  • Antiseptisiä aineita ja kosteuspyyhkeitä
  • Lasten makuupusseja sekä makuualustoja, telttoja ja huopia.
  • Lasten tarvikkeita, kuten vaippoja ja tuttipulloja
  • Powerbank-vara-akkuja ja latausjohtoja yleisimmille puhelimille
  • Taskulamppuja ja paristoja
  • Pitkään säilyvää, helposti varastoitava ja vähän tilaa vievä ruokaa ja kuivamuonaa

Lahjoitukset käydään läpi ja pakataan tuoteryhmittäin uudelleen, mikä helpottaa vapaaehtoisten toimintaa ketjun muissa vaiheissa. Vaatelahjoituksia on tullut avustusjärjestöille runsaasti, emmekä ota niitä vastaan. Tällä hetkellä suurin pula on peruslääkkeistä. Mikäli lahjoituksia ostetaan, niin tällöin voi hyvin painottaa vain yhtä tuotetta, mikä helpottaa lajittelua seuraavissa vaiheissa.

Panikoitua ei kannata

Roman Kovalenko vastaa GoGolfissa nykyään GoGolf Operationsin urakointitoiminnan käytännön toteutuksesta. KUVA: TOMI LAAKSONEN

Yksi keräyksen järjestäjistä on Kurk Golfissa työskentelevä Roman Kovalenko, jonka mielestä nyt ei ole syytä panikoitua vaan toimia.

”Tilanne on se, että siellä on oikea sota käynnissä ja niin moni ihminen tarvitsee apua”, sanoo Kovalenko, joka on asunut Suomessa vuodesta 2010 lähtien.

Kovalenko on kotoisin Umanin kaupungista, joka sijaitsee Ukrainan keskiosassa. Hänen vanhempansa asuvat edelleen pienessä kylässä kaupungin liepeillä. Romanin veli perheineen on muuttanut kaupungista pakoon maalle, mutta veli käy päivittäin Umanissa auttamassa vapaa-ehtoisena.

Kovalenkon mukaan perheenjäsenten pitäisi olla turvassa, vaikka myös Uman on ollut joinakin öinä sotatoimien kohteena.

”Ihmiset järjestäytyvät ja tekevät siellä kaikkensa. Kaikki ukrainalaiset ovat sodassa, joillakin on aseet kädessään ja toisilla on muita tapoja auttaa”, Kovalenko sanoo.

Igor Dunayevskyy ja Juuso Rajasvuo neuvonpidossa Kurk Golfissa. Igor on työskennellyt Kurk Golfissa vuodesta 2019 lähtien. KUVA: HANNA LATVANEN

Kovalenko auttaa isänmaataan Suomesta käsin. Alunperin keräys oli tarkoitus järjestää ainoastaan GoGolfin henkilökunnalle, mutta koska avun tarve on suuri ja ihmisillä suuri tarve auttaa, kenttähenkilökunnan järjestämä keräys päätettiin laajentaa koskettamaan kaikkia halukkaita tahoja.

Käytännön järjestelyissä on ollut apuna GoGolfin tekninen johtaja Juuso Rajasvuo, joka on järjestänyt tavarankeräyksen GoGolf Loungeen, Espoon Keraan. Hän myös järjestää tavaroille kuljetusta Puolaan.

GoGolfilta 35 000 euron lahjoitus

GoGolf on päättänyt toimia myös yhtiönä. GoGolf on kerännyt kokoon 35 000 euroa, joka toimitetaan tavarana Ukrainaan.

Rahat on kerätty muun muassa siten, että yhtiön hallituksen jäseniä on luopunut palkkioistaan kolmen kuukauden ajaksi. Lisäksi yhtiö itse tukee tavaroiden ostoa merkittävällä rahasummalla.

”Ukrainan sota on vaikuttanut voimakkaasti koko työyhteisöömme. Meidän ukrainalaisille työntekijöillemme tilanne on varmasti vaikeampi kuin osaamme edes itse kuvitella. Haluamme olla tukemassa heitä ja koko Ukrainaa”, sanoo hallituksen puheenjohtaja Paavo Kettunen.

”Keskustelimme tästä ensin hallituksen kanssa ja päädyimme tukemaan yhtiönä lähettämällä tavaraa. Tässä prosessissa ovat olleet mukana myös ukrainalaiset työntekijämme Roman, Anna, Igor ja Andriy.”

Anna Pogribniak ilmastamassa Kurk Golfin viheriötä. KUVA: HANNA LATVANEN

Taloudellisen tuen lisäksi GoGolf pyrkii auttamaan ukrainalaisia myös sitten, että golfkentille palkattaisiin työntekijöitä Ukrainasta. Tämä on kuitenkin hitaampi tie, sillä työlupien saamisessa kestää oma aikansa.

”Prosessi on hitaampi kuin toivomme”, Kettunen sanoo.

Ukrainaa ja ukrainalaisia voi auttaa monella eri tapaa. Eri puolella Suomea on käynnissä tavarakeräyksiä. Rahalahjoitukset kannattaa tehdä tunnettujen avustusjärjestöjen kautta.

Etsi luettavaa